<Resultaat 778 van 2531

>

Waarde Heer Lateur,
Hierbij een overschot van het laatste nummer van Reinaert, dat ik van den drukker kreeg.[1] In de aubetten[2] moet het nog wel te verkrijgen zijn.
Ik schreef aan De Pillecyn en verwittig U tijdig of hij naar Ingooigem komt.[3]
In "De Standaard" zijn ze meestal niet haastig: een of anderen dag komen die ex[emplaren] wel toe.[4]
Rigouts schreef ik gister over een en ander en vroeg hem precies te doen wat U voorstelt benevens andere záken.[5] Mogelijks hebt U in deze zaken reeds meer ondervinding dan ik en in veel opzichten is die zaak voor mij een les geweest. Gister ontving ik eindelijk uit Turnhout[6] de clichés om nieuwe omslagen te drukken. Einde aanstaande week wordt dit gedaan en na de bedevaart[7] komt het boek op de markt.
Hoogachtend.
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Het betreft hier de boekbespreking van Pallieterjanus, een boek van de hand van Floran Lambrechts. De bespreking werd opgenomen in het veertiendaagse satirische tijdschrift Reinaert d.d. 6 augustus 1932 (derde jaargang, nr. 16: nr. over Hullebroeck, p. 354-356).
Reinaert verscheen van 4 januari 1930 tot mei 1940 en werd in Gent uitgegeven. De tekening op het voorblad was tot midden 1939 van de hand van Frits Van den Berghe. Het blad hekelde scherp de gematigde Vlaamsgezinden, Frans Van Cauwelaert, Camille Huysmans, Gustaaf Sap, later ook Herman Vos en stelde de radicale Jong-Vlaamse activisten (Jong-Vlaanderen) als voorbeeld. Elektronische NEVB
In de boekbespreking lezen we o.a. het volgende: Van de persen der drukkerij Ernest Sele, Prinsesstraat, 11, Antwerpen, kwam in 1930 een lijvig boek onder bovenstaanden titel, dat we slechts heden ter bespreking mochten ontvangen. Er was trouwens over het verschijnen van dit pamfletair werk reeds heel wat verteld in het kleine Vlaamsche literaire wereldje; ijverige vrienden van den schrijver kondigden het aan als een revelatie, als een meesterwerk van neerhalende kritiek, als een godsklop, die het zoo hoog gekwoteerde oeuvre van Timmermans moest neersmakken; (...) Evenmin lijkt het ons waarschijnlijk, dat de auteur, de hr. Floran Lambrechts (is dit een deknaam?), een baantje zou hebben verkregen als privaatsekretaris bij Felix Timmermans. Wanneer de hr. Floran Lambrechts de moeilijke taak der kritiek heeft opgegeven, dan is het waarschijnlijk, omdat het sukses van zijn werk (wie krijgt thans nog een gansche oplage in 24 uur tijds verkocht?) hem heeft in staat gesteld, een wereldreis te maken, waarbij hij misschien om 't leven kwam bij een scheepvaartramp, of levend werd opgegeten door ruidhuiden of andere niet literaire volksstammen. Het is echter een feit, dat sinds het verschijnen van dit werk, niemand nog een levensteeken des heeren Floran Lambrechts heeft vernomen. (...)
[2] < Fr. aubette = wachthuisje
[3] Filip De Pillecijn was een werk over Streuvels aan het voorbereiden, nl. Stijn Streuvels en zijn werk. De Amsterdamse firma Veen en uitgeverij Lannoo waren het aanvankelijk oneens over wie het werk mocht uitgeven. Uiteindelijk verzorgde Lannoo de uitgave voor België, de firma Veen was verantwoordelijk voor de Nederlandse uitgave. De Vlaamse uitgave besloeg 202 pagina's. Ze werd gedrukt op zwaar kunstdrukpapier en gezet uit de Hollandse Medievalletter, 12 punten. 110 meestal onbekende foto's, tekeningen en facsimiles versierden de uitgave. Het boek kostte 30 fr. ingenaaid en 44 fr. gebonden in linnen. Er werden ook 50 genummerde exemplaren gedrukt op Russel With Artpaper en gebonden in linnen tegen 75 fr. per exemplaar. Het boek kreeg een sierlijk en gekleurd schutblad. Catalogus Uitgeverij Lannoo 1933
[4] Cf. mededeling van Stijn Streuvels in zijn brief aan Lannoo van 12 augustus 1932.
[5] Lannoo was nu al geruime tijd aan het onderhandelen met uitgeverij Regenboog om Drie Russische novellen over te nemen, maar er kwam maar geen schot in de zaak. Lode Rigouts van uitgeverij Regenboog bezorgde Streuvels het contract voor Drie Russische novellen op 22 juni 1931. Daarin wordt o.a. bepaald dat de bundel op maximum 3000 exemplaren zou verschijnen en dat er 20 genummerde exemplaren op Hollands papier zouden uitgegeven worden. Als honorarium zou Streuvels 5000 fr. ontvangen, aangevuld met 30 gewone exemplaren (waarvan 15 gebonden) en 10 luxe-exemplaren (in losse vellen).
[6] van Van Mierlo, de drukker van Drie Russische novellen.
[7] Sinds 1921 wordt jaarlijks aan het eind van de zomer in Diksmuide een IJzerbedevaart georganiseerd, bedoeld als herdenking van de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Joris Lannoo was van 1921 tot 1934 lid van het IJzerbedevaartcomité onder voorzitterschap van F. Daels. Naar aanleiding van de vijfde bedevaart naar de graven van de IJzer op 31 augustus 1924 werd Lannoo lid van de raad van beheer van het IJzerbedevaartcomité. J. Bal, De Yzerbedevaarten als reflector van twintig jaar Vlaamse Beweging 1920-1939, p. 22, 58 en 61 De dertiende IJzerbedevaart vond plaats op 21 augustus 1932. Die dag hield Filip De Pillecijn een toespraak namens de Vlaamsche Oud-strijders.Uit het programma van de dertiende IJzerbedevaart

Register

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip (° Hamme, 1891-03-25 - ✝ Gent, 1962-08-07)

Letterkundige en Vlaams strijder.

De Pillecyn studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit van Leuven, was actief in de studentenkring Met Tijd en Vlijt en was voorzitter van het Algemeen Katholiek Studentenverbond. Tijdens de oorlog was hij een van de leiders van de frontbeweging. Hij schreef er enkele gedichten, die Lannoo in 1920 - samen met gedichten van Jozef Simons - bundelde onder de titel Onder den hiel. Vanaf 1919 concentreerde De Pillecyn zich op de journalistiek. Na zijn medewerking aan het dagblad De Standaard, werd hij hoofdsecretaris van het dagblad De Tijd, dat zich meer met de Vlaamse kwestie bezighield. In dezelfde periode hielp hij bij de publicatie van het satirische weekblad Pallieter. In 1926 promoveerde hij tot doctor in de Germaanse filologie, met een studie over Verriest. Tijdens het interbellum was hij leraar te Malmédy en later te Mechelen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1941 directeur van het Middelbaar Onderwijs. De repressie veroordeelde hem na de Tweede Wereldoorlog wegens een te grote Vlaamsgezindheid tot vijf jaar gevangenisstraf. In de gevangenis van Sint-Gillis schreef hij drie romans: Jan Tervaert (1947), Mensen achter den dijk (1949) en De Veerman en de jonkvrouw (1950). Na zijn vrijlating in 1949 bleef hij verderschrijven (o.a. Aanvaard het Leven, 1956 en Rochus,1951). De Pillecijn schreef tevens een studie over Stijn Streuvels, Stijn Streuvels en zijn werk (1932).

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Rigouts, Lode (° Antwerpen, 1904 - ✝ Sint-Job-in-'t-Goor, 1970)

Oprichter en leider van de uitgeverij Regenboog te Borgerhout. Hij verwierf nadien enige bekendheid als vertaler en bewerker van toneelstukken, vooral voor de jeugd.

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

Titel - werken van Streuvels

Prischwin, MichailSergejew-Zensky, SergejGorky, Maxim, Drie Russische novellen, Michail Prischwin, S. Sergejew-Zensky, Maxim Gorky (1932). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Eerste druk], Antwerpen, Uitgeverij 'Regenboog', [1932], [IV] + 179 + [I] p., 19,8 x 15 cm.
Prischwin, MichailSergejew-Zensky, SergejGorky, Maxim, Drie Russische novellen, Michail Prischwin, S. Sergejew-Zensky, Maxim Gorky (1932). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Druk
  • [Eerste druk], Antwerpen, Uitgeverij 'Regenboog', [1932], [IV] + 179 + [I] p., 19,8 x 15 cm.

Indextermen

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip
Lateur, Frank
Rigouts, Lode

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

Titel - andere werken

Pallieterjanus
Stijn Streuvels en zijn werk

Titel - tijdschriften en kranten

Reinaert

Titel - werken van Streuvels

Drie Russische novellen