<Resultaat 813 van 2531

>

Waarde Heer Lateur,
Ik stort heden op uw P[ostconto] 2905.10 fr[ank], als volgt te verdeelen: ½ eereloon van "Russische Novellen"[1] + 1126.50 fr[ank] voor de onkosten door U gemaakt volgens opgave[2] = 3626.50 fr[ank] Daarvan trek ik echter af de rekening van "Regenboog" voor het binden van de "Russische Novellen" (701.40 fr[ank]), zoodat ik U betaal 2905.10 fr[ank][3]
Ja, als ik op reis ben blijft in elk geval de briefwisseling liggen, die niet dringt. Anders kan doorgewerkt.[4]
Over die tentoonstelling kan lang en veel geredeneerd. Ik heb er reeds vijf meegemaakt en heb er genoeg van. Verscheidene standen stelden mijn uitgaven ten toon en ik ondervond er niets van, maar absoluut niets. Was het anders ik zou gerust kunnen bekennen, dat ik het misschien beter toch deed. De wetenschappelijke Congressen te Gent in 't begin van het jaar[5] gaven ook niets. Van prestige gesproken: ik nam deel aan de tentoonstellingen in Le musée du Livre te Brussel[6] en in de tentoonstelling van het Vl[aamsche] Boek (Belgisch) te Praag.[7] Regelmatig worden ons om de prestige aankondigingen gevraagd, enz[ovoort] Het moet natuurlijk een einde ergens nemen. Publiciteit zal er niet ontbreken: mijn cataloog is in de handen van den zetter en voor den boekhandel maak ik nog 8000 prospectussen van uw werk + dit van De Pillecyn (met den pêle-mêle en een cliché uit het werk).[8] Ons Volk ontwaakt geeft in 't kort zijn bijdrage[9] en de andere illustraties daarna. Ook in de bladen zal ik er zoo goed of het gaat en die menschen gewillig zijn, trachten te maken dat er over het werk van D[e Pillecyn] gesproken wordt: we zullen zien, wat het geeft voor den verkoop van uw werken. Vroeger klaar komen kon het werk niet vermits het handschrift (laatste deel) pas in October binnenkwam en dat papier fabrikeeren gauw een maand vraagt.
Hoogachtend
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Lannoo had van uitgeverij Regenboog o.a. Drie Russische novellen in losse vellen overgenomen. Van Mierlo zorgde toen voor het binden van die exemplaren. Lode Rigouts van uitgeverij Regenboog bezorgde Streuvels het contract voor Drie Russische novellen op 22 juni 1931. Daarin wordt o.a. bepaald dat de bundel op maximum 3000 exemplaren zou verschijnen en dat er 20 genummerde exemplaren op Hollands papier zouden uitgegeven worden. Als honorarium zou Streuvels 5000 fr. ontvangen, aangevuld met 30 gewone exemplaren (waarvan 15 gebonden) en 10 luxe-exemplaren (in losse vellen).
[2] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 26 oktober 1932.
[3] Dit moet zijn: 2925,10 fr. Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 16 november 1932.
[4] In de rest van zijn brief reageert Joris Lannoo op de brief van Stijn Streuvels van 8 november 1932.
[5] In het kader van de bevordering van de Vlaamse wetenschappelijke activiteiten werden in Vlaanderen om de twee jaar Wetenschappelijke Congressen georganiseerd. Hier betreft het de Wetenschappelijke Congressen te Gent, die van 31 maart t.e.m. 4 april 1932 plaatsvonden. Gedurende vijf dagen konden geïnteresseerden verschillende voordrachten van specialisten ter zake bijwonen. Zo was er het Economische Congres, het Rechtskundig Congres, het Filologencongres, enz. ... Uit dit laatste congres groeide het Congres voor Boek- en Bibliotheekwezen, dat in 1930 voor de eerste keer werd ingericht.
Tijdens deze congressen werd in de Stedelijke Feestzaal een tentoonstelling van Nederlandsche Wetenschappelijke werken en tijdschriften, schilder-, beeldhouw- en teekenwerk de wetenschap betreffende, het hedendaagsche boek in wording, boekbanden uit dezen tijd, ex-librissen, dag- en weekbladen uit het Nederlandsche taalgebied, enz... georganiseerd. Drukkerij-uitgeverij Lannoo had op deze tentoonstelling een standplaats, waar boeken tentoongesteld en verkocht werden. Elektronische NEVB; Wetenschappelijke Congressen in Vlaanderen: Programma uit het Archief van Joris Lannoo te Tielt
[6] Het Museum van het Boek te Brussel, dat afhangt van de Koninklijke Bibliotheek, beschikt over een uitgebreide verzameling boeken, manuscripten en kostbaar drukwerk en biedt daarmee een overzicht van de geschiedenis van het - vooral Westerse - boek van de zevende eeuw tot nu.
[7] Geen informatie.
[8] Prospectus Stijn Streuvels en zijn werk.
[9] Het weekblad Ons volk ontwaakt werd opgericht als een der eerste Vlaamse geïllustreerde bladen en was bedoeld als wegbereider voor De Standaard. Het blad werd aanvankelijk uitgegeven door de s.v. Volksontwikkeling te Antwerpen (met ingang van 7 september 1911). Later, in 1919, nam de n.v. De Standaard de hele s.v. over, inclusief het weekblad. De leiding berustte bij Alfons Van de Perre en Arnold Hendrix, die hun Katholiek Vlaamsch Secretariaat bij de zaak betrokken. Het blad werd in Antwerpen geredigeerd in de kantoren van dit Secretariaat. De redactie werd als vanzelf toevertrouwd aan Ernest Claes, werkzaam als bestuurder en enige bediende van het Katholiek Vlaamsch Secretariaat. Spoedig werd een aparte hoofdredacteur voor het blad aangetrokken in de persoon van Alfons Martens. In 1918 verhuisde men naar Brussel. Het weekblad bracht populariserende artikelen en schonk grote aandacht aan Vlaamse figuren. Ludo Simons, Het boek in Vlaanderen sinds 1800. Een cultuurgeschiedenis., p. 308-310; Elektronische NEVB; Elektronische NEVB
Het vermelde artikel verscheen in: Ons volk ontwaakt. Jaargang 18, nr. 50, 11 december 1932, p. 785-788. Het nummer, met een foto van Streuvels op de voorpagina, was volledig gewijd aan de West-Vlaamse auteur. De Pillecijns bijdrage 'Streuveliana' bevat bovendien nog volgende foto's:
  • - Streuvels met hoed als landwerker (handen in de zij, gestreept onderhemd): 'Den voormiddag in den hof met boomen en planten bezig.'
  • - 'Element: Lucht.'
  • - 'Voeten die vast op den grond staan.'
  • - 'De boomen van ongediert gezuiverd houden den mensch lenig en stevig.'
  • - 'Winterwerk: Onder 't licht der lamp.'
  • - 'Het werktuig.' (close-up van pen)
  • - 'Krabbel van een Waalschen schilder.'

Register

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip (° Hamme, 1891-03-25 - ✝ Gent, 1962-08-07)

Letterkundige en Vlaams strijder.

De Pillecyn studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit van Leuven, was actief in de studentenkring Met Tijd en Vlijt en was voorzitter van het Algemeen Katholiek Studentenverbond. Tijdens de oorlog was hij een van de leiders van de frontbeweging. Hij schreef er enkele gedichten, die Lannoo in 1920 - samen met gedichten van Jozef Simons - bundelde onder de titel Onder den hiel. Vanaf 1919 concentreerde De Pillecyn zich op de journalistiek. Na zijn medewerking aan het dagblad De Standaard, werd hij hoofdsecretaris van het dagblad De Tijd, dat zich meer met de Vlaamse kwestie bezighield. In dezelfde periode hielp hij bij de publicatie van het satirische weekblad Pallieter. In 1926 promoveerde hij tot doctor in de Germaanse filologie, met een studie over Verriest. Tijdens het interbellum was hij leraar te Malmédy en later te Mechelen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1941 directeur van het Middelbaar Onderwijs. De repressie veroordeelde hem na de Tweede Wereldoorlog wegens een te grote Vlaamsgezindheid tot vijf jaar gevangenisstraf. In de gevangenis van Sint-Gillis schreef hij drie romans: Jan Tervaert (1947), Mensen achter den dijk (1949) en De Veerman en de jonkvrouw (1950). Na zijn vrijlating in 1949 bleef hij verderschrijven (o.a. Aanvaard het Leven, 1956 en Rochus,1951). De Pillecijn schreef tevens een studie over Stijn Streuvels, Stijn Streuvels en zijn werk (1932).

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Regenboog

Resoluut anti-traditionalistisch, ook naar de vormgeving modern, werkte van 1925 tot 1932 te Borgerhout de uitgeverij Regenboog, opgericht en geleid door Lode Rigouts (1904 - 1970), die nadien enige bekendheid verwierf als vertaler en bewerker van toneelstukken, vooral voor de jeugd. Rigouts bracht prozawerk van Fritz Francken (Legenden, 1925), Filip De Pillecijn (De rit, 1927), Theo Bogaerts (Brusselsche krabbels, 1927), Lode Zielens (Het jonge leven, 1928), Victor J. Brunclair (De monnik in het westen, 1929), Victor De Meyere (De beemdvliegen, 1930), toneel van P.G. Buckinx (De tredmolen, 1926), poëzie van Frans De Wild (Het huis op de vlakte, 1926), V.J. Brunclair (De dwaze rondschouw, 1926), A.W. Grauls (Cantabile, 1929), Julia Tulkens (Heibloempjes, 1931) en de epische Pan-gedichten van Karel De Winter. Tot de laatste publicaties van Regenboog behoorden de 'memoires' Tien jaar in den Belgischen kerker (1930) en Vier jaar in 't land der Incas (1931) van August Borms. De allerlaatste was de vertaling van Drie Russische novellen (1932) van Stijn Streuvels. Een latere poging van Rigouts om een Vrije Boekengilde van linkse signatuur op te richten (1938) kwam niet van de grond. L. Simons, Geschiedenis van de uitgeverij in Vlaanderen. Deel II: de twintigste eeuw, p. 107.

In een omzendbrief die het ontstaan van uitgeverij Regenboog aankondigde, stond onder andere: 'In Vlaanderen is geworden een Vlaamsch-Nationalistische uitgeversfirma REGENBOOG.' AMVC-Letterenhuis,R 296/D.

Titel - werken van Streuvels

Prischwin, MichailSergejew-Zensky, SergejGorky, Maxim, Drie Russische novellen, Michail Prischwin, S. Sergejew-Zensky, Maxim Gorky (1932). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Eerste druk], Antwerpen, Uitgeverij 'Regenboog', [1932], [IV] + 179 + [I] p., 19,8 x 15 cm.
Prischwin, MichailSergejew-Zensky, SergejGorky, Maxim, Drie Russische novellen, Michail Prischwin, S. Sergejew-Zensky, Maxim Gorky (1932). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Druk
  • [Eerste druk], Antwerpen, Uitgeverij 'Regenboog', [1932], [IV] + 179 + [I] p., 19,8 x 15 cm.

Indextermen

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip
Lateur, Frank

Naam - uitgever

Regenboog

Titel - andere werken

Stijn Streuvels en zijn werk

Titel - tijdschriften en kranten

De Standaard
Ons Volk Ontwaakt

Titel - werken van Streuvels

Drie Russische novellen