<Hit 1221 of 2531

>

Waarde [H]eer Lateur,
Ik ontmoette verleden week d[e ]h[eer] Abramsz te A[msterdam]. We hebben in de beste verstandhouding de Gezelle-uitgave besproken[1] en zullen zeker tot een overeenkomst geraken. Ik wacht nu op zijn prijs voor het leveren van lossen vellen. Indien hij levert, komen we tot een moeilijk resultaat: voor Nederland is alleen een uitgave van de 10 deelen van belang; voor Vlaanderen moet losse verkoop mogelijk zijn en mogen de gelegenheidsgedichten niet ontbreken. Dus moet achteraf een herdruk van een deel mogelijk zijn en gezet kunnen worden uit dezelfde lettertype. Dat kan ik waarborgen, omdat ik over mijn drukkerij kan beschikken. Of de firma Veen, dat zal kunnen moet afgewacht worden. Ik wacht nu op een brief met prijsopgave van d[e ]h[eer] Abramsz, die alles zal beslissen.[2] Alleen met U zal ik dan nog over het eereloon en de betalingen moeten overeenkomen. Ik zend U dezer dagen nog 2500 fr[ank]
Hoogachtend en genegen.
(handtekening Joris Lannoo)
THIELT 12.VI.1933
Heer Frank Lateur
Lijsternest
INGOOIGEM
 

Annotations

[1] D.i. de heruitgave van Guido Gezelle's Dichtwerken.
[2] Cf. hiervoor verder de brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 3 juli 1933 en Lannoos retourbrief d.d. 6 juli 1933.
In 1934 verscheen uiteindelijk: Guido Gezelle, Dichtwerken. Amsterdam, L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij, 1934, 2 delen. Geb. fl. 7.50.

Register

Name - person

Abramsz, A.P. (° 1887 - ✝ 1938)

Directeur van de Amsterdamse uitgeverij L.J. Veen.

Dhr. Abramsz trad in 1888 toe tot de Nederlandse uitgeverij L.J. Veen. Aanvankelijk bestond zijn taak uit het colporteren van boeken. Zijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de werken van Marie Corelli en Hall Caine. Na het overlijden van de stichter L.J. Veen, werd Abramsz bedrijfsleider. Toen in 1930 het bedrijf in een naamloze venootschap werd omgezet, werd hij tot directeur benoemd. Na bijna vijftig jaar zich ijverig ingezet te hebben voor deze zaak, overleed Abramsz in 1938.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Name - publisher

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Index terms

Name - person

Abramsz, A.P.
Gezelle, Guido
Lateur, Frank

Name - publisher

Veen, L.J.

Title - other works

Guido Gezelle's dichtwerken