<Hit 1043 of 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Zooals ik U op Paschen vertelde,[1] vroeg d[e ]h[ee]r De Meyer dat ik hem zou willen pogen te ontmoeten in den loop dezer week. Dat is gister geschied. De groote bekommernis van d[e ]h[ee]r De Meyer, die ik Zondag reeds ook bij U aanraakte, is, dat de formuleering dezer overname[2] zoo goed moet zijn, dat ze later voor geene der betrokken partijen moeilijkheden zou medebrengen. Ik heb dan maar voorgesteld, dat wij allen aanstaanden Dinsdag te Tielt zouden samenkomen en grondig alles bespreken. Daar niet alleen de uitgevers van uw werk daarover bekommerd zijn, meen ik, zult U er ook aan houden bij deze samenkomst aanwezig te zijn. Ik hoop, dat we met vier[3] zoo zullen alles gedraaid en gekeerd hebben, dat d[e ]h[ee]r Kollar zelf het voorstel dadelijk kan aanvaarden. Mijn bedoeling is, alles klaar hebben, vooraleer d[e ]h[ee]r Kollar op 20 dezer hier aankomt. De heeren De Meyer en Grymonprez hebben reeds aanvaard naar Tielt te komen en ik verwacht U dus ook, zooals U vorige week gekomen zijt.
Ik hoop, dan ook over de besprokene zaken meer te kunnen mededeelen.
Inmiddels groet ik U[ Ed]e[le]
Hoogachtend,
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Joris Lannoo was Streuvels op Pasen (5 april 1942) gaan opzoeken in het Lijsternest in Ingooigem.
[2] de overname van de voorraad van Streuvels' werken bij de Amsterdamse firma Veen
[3] Joris Lannoo, Maurits De Meyer (Standaard Boekhandel), Gilbert Grymonprez (Zonnewende) en Stijn Streuvels.

Register

Name - person

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Grymonprez, Gilbert (° Harelbeke, 1911-04-07 - ✝ Kortrijk, 1991-06-24)

Directeur van boekhandel Zonnewende te Kortrijk.

Gilbert Grymonprez trad in 1935 in dienst bij Zonnewende, een kunst- en boekhandel in Kortrijk, opgericht in 1920. Deze boekhandel heeft bijgedragen tot de Vlaamsgezinde en culturele emancipatie van stad en streek. Tot 1946 nam Grymonprez er de functie van (verkoops)directeur waar. Hij huwde voor de eerste keer in 1937, in 1973 voor een tweede maal.

Kollár, Kàlmàn (koloman) (???)

Uitgever.

Dr. Koloman Kollàr was de Hongaarse tweede echtgenoot van Maria-Theresia Veen, de dochter van L.J. Veen, die de gelijknamige Amsterdamse uitgeversmaatschappij oprichtte. Kollàr was zelf een uitgever en zijn langdurige buitenlandse ervaring beïnvloedde het fonds en gaf de uitgeverij een meer internationaal karakter, want op zijn advies werden er niet alleen werken van o.a. Rüssel, Jacques Pirenne en Rostovtzeff opgenomen, maar ook romans van belangrijke Hongaarse auteurs (Marai, Harsányi e.a.).

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.