<Resultaat 1378 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Ik vergat U te vertellen, dat ik alle ex[emplaren] van "Loquela" verkocht, die ik destijds opkocht bij Veen. Ik heb destijds dus alles gekocht wat overbleef. Zoudt U nu eens aan d[e ]h[ee]r Kollar willen vragen hoe het staat met deze uitgave en wat er van nog beschikbaar is en tegen welken prijs.[1] U zullen ze daar vermoedelijk nu de juiste toedracht der uitgave vertellen. U kan hetzelfde doen met de loopende uitgave van "Kleengedichtjes", die ik eerlang ook zal moeten aanvullen.[2] — De drie oudste kerels[3] zullen waarschijnlijk Zaterdag het duitschplatenboek[4] brengen bij hun rit naar Waregem.
Hoogachtend gegroet.
(handtekening Joris Lannoo)
15.4.42
TIELT 12-4-42
Den Heer Frank Lateur,
Lijsternest
Ingooigem
 

Annotations

[1] Cf. verder de brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 27 april 1942.
[2] Guido Gezelle, Kleengedichtjes. Amsterdam, L.J. Veen. 1. Driemaal XXXIII mitsgaders rijmreken, nageldeuntjes, spakerlingen dierlijk gestrooi. 7de vermeerderde uitgave, 1931. 2. Andere rijmreken, nageldeuntjes, spakerlingen en slapende botten. 4de vermeerderde uitgave, 1931. Brinkman's Catalogus, 1931-1935, p 393
Kleengedichtjes zal in 1943 opnieuw worden uitgegeven door L.J. Veen. Het tweede deel werd daartoe bewerkt door F. Baur. Brinkman's Catalogus, 1941-1945, p. 290
Op 13 mei 1942 schreef de firma L.J. Veen aan Streuvels: Met de enorme aanvraag van tegenwoordig is onze voorraad Gezelle — Kleengedichtjes, deel 1 en 11 danig geslonken; zelfs door de in den zomer van 1941 opnieuw gedrukt deel 1 — 1500 exemplaren — zullen wij spoedig heen zijn. Brief in Letterenhuis, S 935/B2/Veen
[3] Godfried, Raf en Pol Lannoo.
[4] Onderzoek naar deze term leverde geen resultaat op. Ook Godfried Lannoo kende deze term niet. Hij wist wel te vertellen dat er bij Lannoo geen Duitse werken verschenen, dus dat het om een werk uit Streuvels' collectie moet gaan.

Register

Naam - persoon

Kollár, Kàlmàn (koloman) (???)

Uitgever.

Dr. Koloman Kollàr was de Hongaarse tweede echtgenoot van Maria-Theresia Veen, de dochter van L.J. Veen, die de gelijknamige Amsterdamse uitgeversmaatschappij oprichtte. Kollàr was zelf een uitgever en zijn langdurige buitenlandse ervaring beïnvloedde het fonds en gaf de uitgeverij een meer internationaal karakter, want op zijn advies werden er niet alleen werken van o.a. Rüssel, Jacques Pirenne en Rostovtzeff opgenomen, maar ook romans van belangrijke Hongaarse auteurs (Marai, Harsányi e.a.).

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Veen, Maria Theresia (° 1901 - ✝ 1961)

Maria Theresia Veen was de oudste dochter van L.J. Veen, oprichter van de gelijknamige drukkerij in Amsterdam. Na de dood van haar vader in 1919 had ze een groot aandeel in de uitgeverij. Zij nam in 1941, samen met haar broer L.J. Veen jr. de leiding over van het bedrijf en werd daarbij bijgestaan door de letterkundige Johan Van der Woude. Zij huwde met de Hongaarse uitgever Kolloman Kollàr, die door zijn langdurige buitenlandse ervaring het fonds een internationaal tintje gaf. Mevrouw Veen stapte in 1961 uit de directie.