Hit 1 of 22


Geachte Heer Lateur,
De heer Parsoni, uitgever van "De Brabander", die U schreef betreffende het niet sturen van recensie-ex[emplaren] van uw werken,[1] zend ik geen enkele mijner uitgaven meer en heb in deze zaken, daarover ook d[e ]h[ee]r De Meyer geraadpleegd, die mijn advies deelt. Het is een gewoon aankondigingsblad, dat gratis uitgedeeld wordt op den buiten rondom Brussel en wij vinden den lezerskring van dit blad niet belangwekkend voor een uitgever: de interessante lezers hebben reeds alles in hun dagblad gezien.
Ik plaats liever een duur betaalde reklame dan boeken weg te schenken, zonder dat de recensie, die er uit volgt, vruchten draagt.
Totnogtoe is nog geen beslissing gevallen of de reis naar Ronse over Waregem-Ingooigem al dan niet doorgaat.[2] Blijf dus niet thuis indien U iets anders op het oog hebt.
Hoogachtend,
(handtekening Joris Lannoo)
P[ostscriptum] — Hebt U het duitsch boek "Flandern" door Heinz Havertz.[3] Daar ook hebben wij iets te leeren voor een heruitgave van "Land & Leven". J[oris ]L[annoo]

Annotations

[1] De echte naam van dhr. Parsoni is W.H. ten Hoet Parson. Agrippa We vermoeden dat dit dezelfde persoon is waarnaar verwezen wordt in Lannoos brief aan Streuvels van 3 december 1941, nl. een zekere Hoet.
De Brabander is een tijdschrift dat verscheen vanaf januari 1920. Het werd omschreven als 'Orgaan van het Vlaamsche Front - arrondissement Brussel'. De titel veranderde na enkele nummers reeds in 'Ons Braband'. Elektronische NEVB
[2] In zijn brief aan Streuvels van 1 juli 1942 kondigde Joris Lannoo aan dat hij Zaterdag of Maandag [...] zou meekomen met een camionette, die naar Ronse koopwaar moet voeren; hij zou dan speciaal over Ingooigem komen om met Streuvels verschillende zaken te bespreken.
[3] Heinz Havertz, Flandern. Karlsbad, Kraft, s.d. [1942].

Register

Name - person

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Havertz, Heinz

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Ten Hoet Parson, W.H.

Redacteur en uitgever bij Persdienst Parsoni. Hij schreef ook zelf enkele essayistische werken en ga o.a. de tijdschrifte 'De Kroniek' en 'De Brabander' uit.

Title - works by Streuvels

Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923). [studie]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1923], 359 + [I] p., 23 x 18 cm.
Inhoud:
Extra info:
Met tal van illustraties.
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Druk

Index terms

Name - person

De Meyer, Maurits
Havertz, Heinz
Lannoo, Joris
Lateur, Frank
Ten Hoet Parson, W.H.

Title - journals

De Brabander

Title - other works

Flandern

Title - works by Streuvels

Land en leven in Vlaanderen