<Resultaat 1494 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Ik meen beslist, dat U uw zienswijze, die zeer goed te verdedigen is en ik van den schrijver natuurlijk vind,[1] zal moeten herzien, want Gorus weigert de opdracht uit te voeren![2] Zullen we dat niet meer voor hebben? Ofwel stelt U zich op het standpunt, dat de illustrator verantwoordelijk is voor zijn werk, natuurlijk indien het ons allen niet tegen de borst stoot en dan laten wij elk zooveel mogelijk naar zijn zin werken; ofwel moeten wij ons opzet om telkens een nieuw illustrator aan te spreken opgeven, — wat volgens mij een hulde van onze teekenaars aan uw werk zou zijn — en alleen deze teekenaars aan het werk laten, die naar uw aanwijzingen willen teekenen. Maar zullen we dan ook steeds zoo'n hoogstaande werk hebben? Het is zeker een moeilijk geval en U kan er gerust over nadenken. Zoo U een ander illustrator verlangt aan te stellen, wie moet aangesproken worden: J[uffrou]w van Coppenolle S[enio]r, de Jagher, Van Ael?[3] Ik meen, dat De Jagher eer aangewezen werd voor "Dorpsgeheimen"[4] en Van Ael voor "Doodendans"[5].
Hoogachtend,
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Streuvels was in verband met illustraties de mening toegedaan dat er geen figuren mochten afgebeeld worden, dat de tekenaar dus enkel de stemming van het verhaal mocht weergeven. Hij drukte deze mening uit in zijn brief aan De Meyer van 24 januari 1943.
[2] Gorus' taak bestond erin Openlucht van illustraties te voorzien.
[3] De Lijsternest-uitgave van Openlucht werd geïllustreerd door H. Van Coppenolle.
[4] Dorpsgeheimen is uiteindelijk niet verschenen in de Lijsternestreeks.
[5] De illustraties waren niet van de hand van Jules Van Ael, maar werden door René De Coninck verzorgd. Er is bovendien geen enkel werk in de Lijsternestreeks verschenen, dat van illustraties van Van Ael voorzien is.

Register

Naam - persoon

De Jaegher, Luc (° Borgerhout, 1912-11-20 - ✝ Brugge, 1987-06-24)

illustrator, graveur en schilder.

De Jaegher kreeg zijn opleiding aan het NHISK te Antwerpen. Hij was er leerling aan het schildersatelier van Isidoor Opsomer, hij ging bij Louis Peeters voor het etsen en bij Edward Pellens voor de houtgravure. In 1970 werd hij als graveur onderscheiden met de grote prijs van Rome, een prijs die meestal voor schilderkunst werd toegekend. Tijdens WO II vestigde hij zich te Brugge. Hij werd er leraar, later ook directeur, van de SASK te Brugge. De helft van zijn creaties zijn boekillustraties en ongeveer een vierde ex-libris, bijna alle in de houtgravure-techniek uitgevoerd. De kunstenaar werkte vooral voor Vlaamse uitgeverijen uit Antwerpen en Brugge en illustreerde publicaties van de gekendste Vlaamse auteurs uit het midden van onze eeuw. Zijn grafisch werk is meestal verhalend, technisch knap, het streeft geen gezochte effecten na en het is uitgevoerd in een zuivere lijnwerking en met een picturaal karakter.

Gorus, Jaak (° Dendermonde, 1901-11-21 - ✝ Antwerpen, 1981-01-23)

Schilder, graficus.

Gorus studeerde achtereenvolgens aan de Koninklijke Academie te Gent (bij J. Delvin), te Antwerpen en aan de schilder- en graveerklas van het Antwerpse Hoger rijksinstituut (bij I. Opsomer). In 1946 werd hij leraar aan de Academie te Antwerpen (tot 1968). Hij was lid van de Koninklijke Academie van België en stelde verschilllende albums over het Antwerpse volksleven samen. Hij illustreerde tal van boeken.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Van Ael, Jules (° Borgerhout, 1912-05-28 - ✝ Mortsel, 1997-11-04)

Kunstschilder, etser en professor tekenen.

Van Ael bracht een groot deel van zijn leven door aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 1930 werd hij er leerling, hij volgde vijf jaar lessen aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, waarna hij nog twee jaar schilderen volgde om zich voor te bereiden op de Prijs van Rome (1940: tweede prijs). In 1944 werd hij leraar tekenen aan de avondacademie. Zijn werken worden gekenmerkt door de nauwkeurige weergave van de eenvoudige dingen uit de omgeving.

Van Coppenolle, Hélène (° 1905)

Illustratrice.

H. Van Coppenolle was bedrijvig op vele gebieden van de grafiek: tekening, houtsnede, kopergravure, litho, illustratie, typografische verzorging en publiciteit. Ze bezocht te Antwerpen de KASK, de Vakschool voor Kunstambachten en te Brussel het Hoger Instituut voor Architectuur en decoratieve kunsten. Ze had als leraars o.m. J. Minne en J. Léonard. Ze gaf zelf les in een privaatschool voor decoratieve kunsten. Van Coppenolle had een uitgesproken zin voor het illustreren van teksten met diepere inhoud. Een illustratie als voor Un homme fini van Papini brengt ook haar zin voor tragiek aan het licht. Haar werk is technisch zeer hoogstaand.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Dorpsgeheimen (1904). [bundel]
Streuvels, Stijn, Dorpsgeheimen (1904).
Druk
Streuvels, Stijn, Doodendans (1901). [bundel]
Derde [= vierde] druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1946], 222 + [II] p., 21 x 15,7 cm. Lijsternestreeks, nr. IV.
Streuvels, Stijn, Doodendans (1901).
Druk
Streuvels, Stijn, Doodendans (1901).
Reeks
  • Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks
Streuvels, Stijn, Openlucht (1905). [bundel]
Vierde druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1943], 165 + [III] p., 21 x 15,7 cm, De Lijsternestreeks, nr. IX.
Streuvels, Stijn, Openlucht (1905).
Druk
Streuvels, Stijn, Openlucht (1905).
Reeks
  • Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks [reeks]
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks
Deel
  • Doodendans, Derde [= vierde] druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1946], 222 + [II] p., 21 x 15,7 cm. Lijsternestreeks, nr. IV.
  • Openlucht, Vierde druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1943], 165 + [III] p., 21 x 15,7 cm, De Lijsternestreeks, nr. IX.