<Resultaat 1512 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Hierbij het concept van akkoord voor "Loquela".[1] Ik klopte het in dubbel en onderteekende het reeds voor het geval er niets moest aan veranderd worden. In tegenovergesteld geval verneem ik wel, dat U er aan wil zien of laten veranderen.
De heer De Meyer vraagt de samenkomst voor aanstaanden Donderdag te Gent. Ik zou deze liefst in Tielt zien gebeuren, indien het U onverschillig is, waar wij elkaar ontmoeten, omdat ik vermoedelijk reeds drie dagen uit mijn zaken zal getrokken worden in den loop der volgende week.[2]
Met zelfde post laat ik U een deel der eerste 48 bl[ad]z[ijden] van Loquela sturen. U kan die rustig doorlezen en behouden tot de rest van de eerste aflevering zal komen in den loop der volgende week.[3]
Ik hoop, dat U best thuis gekomen is na de Waregemsche wandeling.[4]
Hoogachtend gegroet,
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Dit resulteerde in: Guido Gezelle, Loquela. Derde druk. Tielt, J. Lannoo, 1944-1945.
[2] Cf. antwoord van Stijn Streuvels in zijn brief aan Joris Lannoo van 6 maart 1943.
[3] Op 17 maart 1943 dringt Joris Lannoo aan om de proeven van Loquela terug te krijgen.
[4] Streuvels en Lannoo waren bij een tante van Lannoo te Waregem samengekomen om er hun zaken te bespreken.

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Indextermen

Naam - persoon

De Meyer, Maurits
Lateur, Frank

Titel - andere werken

Loquela