<Hit 1637 of 2531

>

Geachte Heer Lateur,
In mijn schrijven van Vrijdag[1] vergat ik te zeggen dat we van d[e ]h[ee]r De Kimpe vernomen hebben, — ik en d[e ]h[ee]r De Meyer, — dat uitzonderlijk voor de Lijsternestreeks verder houtvrij papier zal vergund worden. Hij sloeg echter op d'hage,[2] zooals we in Westvl[aanderen] zeggen om een luxe-uitgave van uw werk in handen te krijgen. We zouden hem gaarne voldoen, maar alle luxe-ex[emplaren] zijn weg bij ons. Is er bij U nog een verzameling beschikbaar? We zouden die gaarne terugkoopen, omdat ze zeker beste vruchten zal dragen. En U zal vermoedelijk gaarne daaraan helpen. Ik schrijf U dit vertrouwelijk, omdat ik d[e ]h[ee]r D[e Kimpe] niet wil in 't gedrang brengen, daar hij niets geëischt heeft. Maar er zijn van die uitdrukkingen, die zoo vaag en tevens zoo duidelijk zijn, dat "à bon entendeur demi mot suffit"! Hij zal misschien verrast zijn, maar zeker blij![3]
Met vriendelijke hoogachting,
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Wellicht vergist Lannoo zich. De vrijdag valt op 19 november en toen heeft Lannoo geen brief geschreven of deze werd niet teruggevonden in de geraadpleegde archieven. Er zijn wel brieven van 18 en 20 november 1943.
[2] Hij slaagde er niet in
[3] Cf. verder de brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 26 november 1943.

Register

Name - person

De Kimpe

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Title - works by Streuvels

Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks [reeks]
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks
Deel

Index terms

Name - person

De Kimpe
De Meyer, Maurits
Lateur, Frank

Title - works by Streuvels

Lijsternestreeks