<Resultaat 1690 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Uw boosheid is misschien niet zonder reden op den drukker gevallen,[1] maar ik kan U zelfs mondeling niet alles meer vertellen, wat alles vertraagd en verachterd heeft, wat ik sedert lang wenschte op de markt te zien verschijnen. We hebben weken en maanden op plannen en teekeningen van d[e ]h[ee]r Léonard moeten wachten;[2] ik heb soms dagen en weken op antwoord van d[e ]h[ee]r De Meyer moeten wachten (en die heeft niet alleen zijn zaak, maar ook de leiding van de Ned[erlandsche afdeling] van het Boekengilde[3] op den hals); als ik dan bezat wat noodig was, lag ander werk bij ons op de machienes, dat er niet af kon, enz. We liggen nu weken of is het maanden stil met te wachten op de titelteekeningen en de clichés er van; ze kwamen voor een tiental dagen aan en worden gedrukt, zoodat ik hoop, dat ik einde der week alles klaar krijg, dus tegen 29 dezer;[4] alleen voor de omslagen wacht ik op het antwoord van d[e ]h[ee]r De Meyer want we moeten steeds elkaar raadplegen, omdat we samen uitgeven en daar gaat soms ook wel wat tijdverlies in. Indien d[e ]h[ee]r De Meyer me antwoordt, dan worden in den loop der e[erstkomende] week de omslagen eveneens gedrukt en zal ik Zaterdag aanst[aande] de eerste ex[emplaren] klaar hebben.
Indien U "De Oogst" verlangt dadelijk te laten uitgeven, dan kan U het te zetten handschrift opsturen en we kunnen er spoedig mede klaar komen,[5] maar we hadden grootere plannen, die door de omstandigheden en door het feit, dat we steeds met drie moeten confereeren, zijn blijven hangen. Het verkeer is ons niet mee geweest, zoodat ik voorzie van aanstaanden Zaterdag per fiets te moeten naar Avelgem reizen, indien ik op een dag heen en terug wil zijn en dan kom ik zeker over Ingooigem. — De trein naar A[velgem] 's morgens en deze om er mede terug te keeren rijdt de laatste dagen niet meer tusschen Kortrijk en Tielt, zoodat ik het zekere en lastige boven het onzekere maar gemakkelijke verkies. En dan zouden we kunnen mijn schrijven van 31 Jan[uari][6] bespreken, die door U niet goed begrepen werd. We hebben hier het papier kant en klaar voor al de uitgaven als Prutske enz[ovoort] die er in besproken werden; ook voor de beide uitgaven in De Lijsternestreeks[7] zullen we eerlang het papier ontvangen. Hadden we na dezen brief gemakkelijker elkaar kunnen ontmoeten, dan was reeds veel werk afgelegd waar niets dan oorlogsfeiten, die intusschen niet gebeurd zijn, ons hadden kunnen tegenhouden. Het is ongeveer drie maanden geleden dat we voor het eerst poogden elkaar te ontmoeten[8] en het is nog niet geschied, hoofdzakelijk omdat we steeds met drie moeten samenkomen: dat is een van de nadeelen van de huidige samenwerking, maar er zijn ook voordeelen aan verbonden. Meen niet, dat ik of d[e ]h[ee]r De Meyer niet moeten uit onze oogen zien, om alle verkeerde zaken, die af en toe door eene der beide partijen gedaan worden, opnieuw in orde te brengen? Het is soms verrassend hoe we elkaar zonder het te weten bevoordeeligen of benadeeligen, maar steeds komt alles terecht en boosheid of opzettelijkheid hebben geen van ons beiden, zoodat onze vriendschaps[-] en zakenrelaties er door verstevigd uitkomen. De samenwerking, zooals ze nu bestaat is voor ons beiden nieuw en we ontdekken nog steeds andere aspecten in de [2]manier van uitgeven met twee firma's, maar ik herhaal: alles wordt steeds tot groote voldoening van beide partijen geregeld!
Als we daarbij nog een teekenaar of ontwerper[9] hebben, die ons bezig houdt en dat ik en d[e ]h[ee]r De Meyer zelf met allerlei oorlogsmiseries te kampen hebben, duurt het wel eens lang.
Indien U verlangt, dat het eereloon uitbetaald wordt over de nieuwe weelde uitgaven, dan ben ik dadelijk bereid het te doen en zeker ook d[e ]h[ee]r De Meyer: daarop komt het niet aan.
Ik heb gezocht naar binders in Gent, Brussel en Antwerpen en heb tot slot van rekening moeten bij Van Dieren blijven; ik heb het gepoogd bij mijn leveranciers van kerkboeken in Turnhout, die even traag werkten. Ik heb eindelijk Vanneste in Kortrijk ontdekt en daarmede kan ik vooruit. Het is de eenige, die groote partijen kon aanvaarden. Voor kleine partijen kan ik ook andere binders vinden, maar die interesseeren me niet. Indien U echter een binder kent, die groote partijen kan binden, dan zou ik graag met hem in betrekking gebracht worden. Voor de Lijsternestreeks echter kunnen we niet veranderen; d[e ]h[ee]r Puylaert, dir[ecteur] van Van Dieren heeft alles gedaan om het noodige groen linnen voor alle banden v[an de] Lijsternestreeks te bekomen en het ligt bij hem in magazijn! Dus...
Laat dus voorloopig de teekeningen bij U, ook de aquarellen van de Vlaschaard die nog moeten gereproduceerd worden, want ik had pas de clichés ontvangen als ik die gevraagd werd. Ik kom vermoedelijk over Ingooigem en U zal dan klaarder in den toestand zien.
Ik laat in elk geval deze week de luxe-ex[emplaren], die ik U afkocht,[10] (oude uitgaven) betalen. Daarmede is die zaak tusschen ons geklasseerd.
Ik zelf heb me verzet om reklame te maken voor de kleine weeldeuitgaven, zoolang ik geen zekerheid over den datum van verschijnen bekom; van nu af aan kan daaraan ernstig gedacht worden. Voor de Lijsternestreeks wordt geregeld reklame gemaakt en worden de werken die in deze uitgave verschijnen aan den boekhandel geleverd: de boekhandels hebben inschrijvingen op de heele reeks, ook vele particulieren bij mij én bij de Standaard, zoodat ieder goed den toestand kan kennen. Hierbij voeg ik mijn fondscatalogus, waarin ik alleen aankondig, wat klaar is of eerlang klaar komt. Ik zelf denk er niet aan met d[e ]h[ee]r Léonard nog van wal te steken en bewijs het met het Ost-Meulemans-album, dat pas klaar gekomen is zonder hem.[11] Wij hebben het niet gemakkelijk, maar kunnen misschien beter in den toestand berusten als al ons pogen toch geen verandering brengt.
Ik hoop, dat we Zaterdag meer klaarheid in de uitgaven, die eerlang moeten kunnen verschijnen, zullen kunnen brengen met een half uurtje elkaar te spreken, dan met maanden briefwisselen en dat U meteen zal overtuigd zijn, dat ik geen de minste schuld heb aan het achteruitstellen van uw uitgaven. Ook De Vlaschaard zal nu geregeld volgen van de volgende week af: ik heb voorzorgen genomen, dat als me nog persooneel weg gehaald wordt of wat ook de handzetterij door een ouden zetter verder kan gaan.
Met vriendelijken wedergroet en hoogachting,
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Op 18 april 1944 schreef Joris Lannoo aan Streuvels dat hij van de gebonden boeken in de Lijsternestreeks niets meer had vernomen. Van Dieren leek overlast en De Meyer zou nog eens aandringen. Hierop moet Streuvels Lannoo een boze brief geschreven hebben, die we echter niet meer terugvonden in de geraadpleegde archieven.
[2] Léonard verzorgde de typografische schikking van o.a. Het leven en de dood in den ast en de vijftiende druk van De vlaschaard.
[3] Mogelijk wordt hier de Vereniging ter bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB) bedoeld.
[4] Cf. verder de brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 25 april 1944.
[5] In 1945 verscheen een herdruk bij Lannoo: De oogst. Tiende [= twaalfde] druk.
[6] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 31 januari 1944.
[7] Najaar en Kerstvertellingen
[8] Deze ontmoeting zou plaatsvinden op 22 februari 1944, maar is uiteindelijk niet doorgegaan. Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 19 februari 1944.
[9] zoals Jos. Leonard
[10] Cf. vraag van Joris Lannoo in zijn brief aan Stijn Streuvels van 5 februari 1943.
[11] L. Uten (edit.), De Litanie van Onze Lieve Vrouw. Huldealbum aan kunstschilder Alfred Ost en toondichter Arthur Meulemans bij hun zestigste verjaring, 1884-1944. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1944]. 'De Litanie van Onze Lieve Vrouw, getoonzet door Arthur Meulemans voor gemengd koor en orgel; facsimile van het handschrift van den toondichter.' Geteekend door Alfred Ost, getoonzet door Arthur Meulemans; tekst van L. Uten, S. J.

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Leonard, Jos (° Antwerpen, 1892-11-28 - ✝ Elsene, 1957-05-13)

Graficus, rijkshoofdinspecteur van het Technisch Onderwijs.

Jos Léonard studeerde enige tijd aan de Academie van Antwerpen. Gezondheidsredenen verplichtten hem er echter toe zijn opleiding te onderbreken. Zijn geestdrift voor de moderne kunststromingen (neo-impressionisme, kubisme, futurisme) bracht hem al heel vroeg in contact met pioniers als Paul Van Ostaijen. In 1920 verzorgde hij de illustraties voor De Witte van E. Claes en voor Loflitanie van St. Franciscus van M. Gijsen. Hij maakte zowel litho's, tekeningen als meubelontwerpen. Als rijkshoofdinspecteur voor het plastisch onderwijs had hij veel invloed op de modernisering van dit onderwijs. Hij was al vroeg met kubisme, futurisme en orfisme bezig. Hij heeft ook het Antwerpse milieu beïnvloed. Hij liet zich inspireren door het lyrisme van Kandinsky en de sfeer van De Stijl. Het rustige evenwicht is karakteristiek voor zijn werk. Hij specialiseerde zich in reclame, fotomontage, gebrandschilderde glasramen, boekillustraties, boekbanden, ...

Meulemans, Arthur (° Aarschot, 1884-05-19 - ✝ Brussel, 1966-06-29)

Vlaams componist en dirigent.

Hij studeerde aan het Lemmens-instituut te Mechelen, waar hij later leraar harmonie werd. Van 1917 tot 1930 had hij de leiding van een door hem te Hasselt opgerichte Orgel- en zangschool; hij onderwees tevens muziek aan het atheneum te Tongeren. In 1930 werd hij dirigent bij de Belgische Radio, waar hij weldra ook een administratieve functie bekleedde. In 1942 nam hij ontslag en wijdde zich verder uitsluitend aan het componeren. Meulemans' omvangrijke oeuvre omvat alle genres en muziek voor vrijwel alle instrumenten, beiaard inbegrepen. Meulemans schreef ook muziek bij openluchtspelen als het Heilig Bloedspel te Brugge. Alhoewel hij geen school heeft gevormd, is hij voor de generatie geboren ca. 1880 een leidende figuur geweest. In 1956 werd het Meulemansfonds gesticht, dat de verspreiding en de uitgave van zijn werk behartigt.

Ost, Alfred (° Zwijndrecht, 1884-02-14 - ✝ Antwerpen, 1945-10-09)

Tekenaar.

Studeerde aan de kostschool te Malonne, het Klein Seminarie van Hoogstraten, de Sint-Lucasschool te Gent en de academie te Antwerpen en te Mechelen. In 1910 voerde Ost te Mechelen een strijd ter vrijwaring van het oude stedenschoon. Hij ontwikkelde een eigen stijl in reeksen tekeningen, lithografieën, affiches. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog hielp hij vaak flamingantische publicaties en affiches vormgeven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam hij de wijk naar Amsterdam, waar hij zijn kunst ten dienste van de noodlijdende vluchtelingen stelde. Hij vestigde zich daarna te Borgerhout bij zijn broer die daar priester was. Hij werd tekenleraar, maar kon zich met zijn onstuimig temperament en bohémien-levensstijl noch maatschappelijk integreren noch artistiek doen erkennen. Zijn oeuvre schonk hij grotendeels weg aan enkele musea. Ost werd een volkse illustrator van het boerenleven en van het grote-stadsleven. Hij evolueerde naar een mystiek-religieus gemeenschapsideaal en kwam in contact met De Pelgrim-beweging en met de katholiek- expressionistische toneelbeweging (Anton Van de Velde, Paul De Mont en anderen). Die religieuze bevlogenheid hield hem ver van het pluralistische Het Vlaamsche Front in de Antwerpse agglomeratie. De motieven in zijn duizenden tekeningen zijn van betekenis geweest voor de Vlaamse bewustwording in beeld en kleur. Na 1960 kreeg zijn werk, via talrijke tentoonstellingen (Mechelen, Borgerhout, Hasselt, Oostende, Antwerpen), inzonderheid onder impuls van Frans Mertens, meer bekendheid.

Puylaert, Kamiel

Directeur Van Dieren.

Van Dieren, Jan Petrus (° Grave, 1818-05-15 - ✝ Antwerpen, 1887-01-20)

Stichter van de Antwerpse drukkerij en uitgeverij Van Dieren.

Jan Petrus van Dieren vestigde zich in 1839 in Antwerpen, waar hij in 1840 werd ingeschreven als 'imprimeur-libraire' en de drukkerij-uitgeverij V. van Dieren & Co. oprichtte. Hij verzorgde omvangrijke taalkundige en literaire uitgaven als het Nederlansch Letterkundig Woordenboek van P. Weiland. In 1842 gaf hij werken van Theodoor Van Ryswyck uit. Ook op het gebied van het dagblad- en tijdschriftwezen maakte hij zich verdienstelijk. Hij was de stichter van Het Handelsblad (sedert 1844), De Huisvriend (1865-1913) en van De Belgische Illustratie (1869-1884).

Daarnaast gaf hij o.m. de werken uit van August Snieders en van Hendrik Conscience (vanaf 1850). De Antwerpse firma drukte standaardwerken als de Geschiedenis van Vlaanderen, Geschiedenis van de Letterkunde der Nederlanden, Vlaanderen door de eeuwen heen, Flandria Nostra en Lectuurrepertorium. Jan Petrus Van Dieren overleed in 1887, maar zijn zonen Jan (1847-1926) en Theofiel (1855-1918) de leiding over. Na de Eerste Wereldoorlog werd Jans zoon (1882-1961) directeur. Zijn neef, Vincent, nam in 1913 de drukkerij Van Os-de Wolf over en bouwde ze uit tot de befaamde drukkerij V. Van Dieren en Co. Van Dieren & Co. staakte haar werkzaamheden in 1968.

Vanneste (?-?)

Boekbinder uit de Veldstraat te Kortrijk.

Aanvankelijk lieten Streuvels en Lannoo Streuvels' boeken binden bij Pavot, maar Streuvels kwam er eind 1924, begin 1925 achter dat Pavot de boeken gewoon naar een andere boekbinder, m.n. Vanneste bracht, die ze voor hem bond. Zo dreef Pavot de prijs omhoog, want hij moest Vanneste betalen, maar wilde zelf natuurlijk ook een graantje meepikken. Na dit ontdekt te hebben ging Streuvels voortaan rechtstreeks naar Vanneste om zijn boeken te laten binden, waardoor de prijs gedrukt kon worden.

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, De oogst (1901). [novelle]
Streuvels, Stijn, De oogst (1901).
Voorpublicatie
  • Van Nu en Straks, N.R., IV, 1900, p. 1-75 (januari).
Druk
  • [Eerste druk], Maldeghem, Victor Delille, 1901, 136 + [VIII] p., 17,8 x 13 cm, Duimpjesuitgave, 27e boekdeel.
  • [Tweede druk], Maldeghem, Victor Delille, 1902, 136 + [VIII] p., 17,8 x 13 cm, Duimpjesuitgave, 27e boekdeel.
  • [Derde druk], Maldeghem, Victor Delille, 1905, 136 + [VIII] p., 17,8 x 13 cm, Duimpjesuitgave, 27e boekdeel.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], 187 + [I] p., 16,2 x 10,9 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1913], 187 + [V] p., 16,2 x 10,8 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1915], 187 + [V] p., 16,2 x 10,8 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1918], 187 + [V] p., 16,2 x 10,8 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • [Achtste druk], Hamburg, Deutscher Ausland Verlag Walter Bangert, [1925], [IV] + 99 + [I] p., 18,5 x 12,6 cm, Bangert's Boekerij nr. 2.
  • Achtste [= negende] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1927], [IV] + 182 + [VI] p., 16,8 x 11,6 cm.
  • Negende [= tiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevers Mij. N.V., [1938], 186 + [VI] p., 17,1 x 10,9 cm.
  • Tiende [= elfde] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1944], 127 + [I] p., 15,5 x 10 cm.
  • Tiende [= twaalfde] druk, Tielt, Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1945], 116 p., 17,3 x 13 cm.
  • Twaalfde [= dertiende] druk, Weeldeuitgave, Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, 1946, 84 + [IV] p., 28 x 19 cm.
  • Elfde [= veertiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevers Mij. N.V., [1949], 186 + [II] p., 17,2 x 10,9 cm.
  • Veertiende [= vijftiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij N.V.; Brugge, Desclée De Brouwer, [1954], [- X] + 85 + [I] p., 20,6 x 15 cm.
  • Vijftiende [= zestiende] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1958], 92 + [IV] p., 17,9 x 12,2 cm.
  • Zestiende [= zeventiende] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1962], 92 + [IV] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • Zeventiende [= achttiende] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1964], 92 + [IV] p., 19,1 x 13 cm.
  • Achttiende [= negentiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1965], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Negentiende [= twintigste] druk, Kaapstad, Haum, [1965], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Twintigste [= eenentwintigste] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1966], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Eenentwintigste [= tweeëntwintigste] druk, Brugge, Desclée De Brouwer; Kaapstad, Haum, [1966], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Tweeëntwintigste [= drieëntwintigste] druk, Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 71 + [I] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd, 15 + [I] p., Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • Drieëntwintigste [= vierentwintigste] druk, Amsterdam, L.J. Veen N.V., [1967], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Vierentwintigste [= vijventwintigste] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1970], 94 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
Streuvels, Stijn, Prutske (1922). [bio]
[Vierde druk], [1941], in: Stijn Streuvels' Werken. Deel II, Kortrijk, Zonnewende, p. 349-649.
Inhoud:
  • 1. In den dop
  • 2. Op den drempel der wereld-halle
  • 3. Het poppengezin
  • 4. Het dagelijksch bedrijf
  • 5. Het winterhalfjaar
  • 6. De twee geitjes
  • 7. Het zomerhalfjaar
  • 8. Het ontwikkelen der persoonlijkheid
  • 9. Afscheid
Streuvels, Stijn, Prutske (1922).
Voorpublicatie
  • In den dop, in: De Gids, 1920, december, jg. 84, nr. 12, p. 335-349.
  • Op den drempel der wereld-halle, in: De Stem, 1922, april, jg. 2, p. 362-374.
  • Het poppengezin, in: De Stem, 1922, mei, jg. 2, p. 385-416.
  • Het dagelijksch bedrijf, in: De Beiaard, 1922, dl. II, september, jg. 7, p. 161-176.
  • Het winterhalfjaar, in: Vlaamsche Arbeid, 1922, Nieuwe Reeks, oktober, jg. 17, p. 364-384.
  • De twee geitjes, in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 32 (1922), deel 64, p. 173-188 (september) onder de titel: 'Prutske en de geitjes'.
  • Het zomerhalfjaar, in: De Stem, 1922, november, jg. 2, p. 980-1012.
  • Het ontwikkelen der persoonlijkheid, in: De Stem, 1922, oktober, jg. 2, p. 885-914.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1922], 231 + [I] p., 21,5 x 15,8 cm.
  • [Tweede druk], titeluitgave van eerste druk, Amsterdam, L.J. Veen; Kortrijk, Zonnewende, [1929], 231 + [I] p., 21,5 x 15,8 cm.
  • [Derde druk] = Tweede druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1930], 269 + [III] p., 28,5 x 23,7 cm.
  • [Vierde druk], [1941], in: Stijn Streuvels' Werken. Deel II, Kortrijk, Zonnewende, p. 349-649.
  • [Vijfde druk], Tielt-Antwerpen, J. Lannoo, Standaard-Boekhandel, 1945, 227 + [I] p., 17,3 x 13 cm.
  • [Zesde druk], [1948], In: Stijn Streuvels' Verzamelde Werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 263-487.
  • [Zevende druk], [1953], In: Streuvels' Volledige werken. Deel VII., Kortrijk, 't Leieschip, p. 179-428.
  • Achtste druk, [1957], [Brugge], Desclée De Brouwer, 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Negende druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1961], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Tiende druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1962], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Elfde druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1966], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Twaalfde druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1967], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Dertiende druk, titeluitgave van de achtste druk, [Nijmegen - Brugge], Orion, Desclée De Brouwer, [1971], 262 + [II] p., 18,5 cm x 12,7 cm.
  • [Veertiende druk], in: Volledig werk. Deel III. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 127-335.
  • [Zestiende druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1986], 234 + [VI] p., 20,5 x 12,5 cm.
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks [reeks]
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks
Deel
  • De vlaschaard, Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907). [roman]
[Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
Inhoud:
  • 1. De zaaidhede
  • 2. De wiedsters
  • 3. Bloei
  • 4. Slijting
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Voorpublicatie
  • De zaaidhede, in: De beweging, 1907, januari, jg. 3, dl. 1, p. 1-33
    De wiedsters, in: De beweging, 1907, februari, jg. 3, dl. 1, p. 129-166
    Bloei, in: De beweging, 1907, april, jg. 3, dl. 2, p. 5-44
    De slijting [deel I], in: De beweging, 1907, mei, jg. 3, dl. 2, p. 146-186
    De slijting [slot], in: De beweging, 1907, juni, jg. 3, dl. 1, p. 273-311.
  • De kruisdagen (fragment uit De vlaschaard) [uit 2], in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1907, februari, jg. XVII, dl. 23, p. 123-125.
  • De kruisdagen [fragment uit 2], in: Aan doctor Alfons Depla, = speciaal nummer van De Vlaamsche Vlagge, 1907, jg. XXXIII, afl. 3, p. 129-132.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], Luxe-uitgave. [VIII] + 342 + [II] p., 25 x 19 cm.
  • Derde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [IV] + 243 + [I] p., 21,5 x 16 cm.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], [IV] + 223 + [I], 21 x 15,3 cm.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1914], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,3 cm.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1917], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,7 cm.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
  • Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
  • Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-345.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Amsterdam, L.J. Veen.
  • Elfde druk, Volksuitgaven, in opdracht van Agentschap Dechenne, Tielt, J. Lannoo, 1941, 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
  • [Dertiende druk], J.L. Van Schaik, B[e]p[er]k, Pretoria, 1942, [IV] + 227 + [III], 18,7 x 11,6 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], [VI] + V + [I] + 197 + [III] p., 19,5 x 14,7 cm. De omslagtekening is van Paul Lateur. Met 20 p. afbeeldingen uit de film. Met een inleiding, 'De gefilmde vlaschaard', door Stijn Streuvels, p. I-V.
  • [Vijftiende druk] = Veertiende druk. 162e tot 199e duizend. Foto's [14] met speciale toelating overgenomen uit den Terra-film 'De vlaschaard'. Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], 208 p., 19,2 x 13,4 cm, filmeditie - Volksuitgave.
  • [Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
  • [Zeventiende druk], [1948], In: Stijn Streuvels' verzamelde werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-261.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Kortrijk, 't Leieschip, p. 7-292.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Amsterdam, L.J. Veen.
  • [Negentiende druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1955], 293 + [III] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • [Twintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1962], 303 + [I] p., 18,4 x 12,8 cm.
  • [Eenentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, 1965, 254 + [VI] p., 29,4 x 26,2 cm.
  • [Tweeëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vijventwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zesentwintigste druk], Kaapstad/Brugge - Utrecht, Romanticapers, Orion, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zevenentwintigste druk], Orion - Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Achtentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Negenentwintigste druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 495-742.
  • [Dertigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1972], 254 + [VI] p., 29,5 x 26,2 cm.
  • [Eenendertigste druk], [Brugge], Orion, [1974], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Tweeëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1977], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1978], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierendertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1980], 303 + [I] p., 18,6 x 12,6 cm.
  • [Vijvendertigste druk], Nijmegen/Beveren, Orbis en Orion, [1983], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm, filmeditie.
  • [Zesendertigste druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1985], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Zevenendertigste druk] = tweede druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1989], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Achtendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1993], 275 + [V] p., 19,9 x 12,5 cm.
  • [Negenendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Het Laatste Nieuws, 2003, 223 + [I] p., 20,4 x 11,8 cm, reeks: Het Laatste Nieuws, nr. 22.
Digitaal
  • Diplomatische weergave van de eerste druk. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, februari 2004. .
Streuvels, Stijn, Het leven en de dood in den ast (1944). [novelle]
[Eerst druk], Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard, [1944], 101 + [VII] p., 24,7 x 17,8 cm.
Streuvels, Stijn, Het leven en de dood in den ast (1944).
Voorpublicatie
  • Groot Nederland, XXIV, 1926, dl 2, p. 113-138, 246-273.
Druk
  • [Eerst druk], Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard, [1944], 101 + [VII] p., 24,7 x 17,8 cm.
  • [Tweede afzonderlijke druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij Lannoo, 1954, 61 + [III] p., 17,3 x 11 cm. Humanitas-Boekje nr. 12.
  • [Derde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1964], 69 + [III] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd, 15 + [I] p., Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Vierde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 69 + [III] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Vijfde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 69 + [III] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Zesde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 69 + [III] p., 19,5 x 13 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Zevende afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1969], 69 + [III] p., 19,5 x 13 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
Streuvels, Stijn, De oogst (1901). [novelle]
Tiende [= twaalfde] druk, Tielt, Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1945], 116 p., 17,3 x 13 cm.
Streuvels, Stijn, De oogst (1901).
Voorpublicatie
  • Van Nu en Straks, N.R., IV, 1900, p. 1-75 (januari).
Druk
  • [Eerste druk], Maldeghem, Victor Delille, 1901, 136 + [VIII] p., 17,8 x 13 cm, Duimpjesuitgave, 27e boekdeel.
  • [Tweede druk], Maldeghem, Victor Delille, 1902, 136 + [VIII] p., 17,8 x 13 cm, Duimpjesuitgave, 27e boekdeel.
  • [Derde druk], Maldeghem, Victor Delille, 1905, 136 + [VIII] p., 17,8 x 13 cm, Duimpjesuitgave, 27e boekdeel.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], 187 + [I] p., 16,2 x 10,9 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1913], 187 + [V] p., 16,2 x 10,8 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1915], 187 + [V] p., 16,2 x 10,8 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1918], 187 + [V] p., 16,2 x 10,8 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • [Achtste druk], Hamburg, Deutscher Ausland Verlag Walter Bangert, [1925], [IV] + 99 + [I] p., 18,5 x 12,6 cm, Bangert's Boekerij nr. 2.
  • Achtste [= negende] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1927], [IV] + 182 + [VI] p., 16,8 x 11,6 cm.
  • Negende [= tiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevers Mij. N.V., [1938], 186 + [VI] p., 17,1 x 10,9 cm.
  • Tiende [= elfde] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1944], 127 + [I] p., 15,5 x 10 cm.
  • Tiende [= twaalfde] druk, Tielt, Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1945], 116 p., 17,3 x 13 cm.
  • Twaalfde [= dertiende] druk, Weeldeuitgave, Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, 1946, 84 + [IV] p., 28 x 19 cm.
  • Elfde [= veertiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevers Mij. N.V., [1949], 186 + [II] p., 17,2 x 10,9 cm.
  • Veertiende [= vijftiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij N.V.; Brugge, Desclée De Brouwer, [1954], [- X] + 85 + [I] p., 20,6 x 15 cm.
  • Vijftiende [= zestiende] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1958], 92 + [IV] p., 17,9 x 12,2 cm.
  • Zestiende [= zeventiende] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1962], 92 + [IV] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • Zeventiende [= achttiende] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1964], 92 + [IV] p., 19,1 x 13 cm.
  • Achttiende [= negentiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1965], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Negentiende [= twintigste] druk, Kaapstad, Haum, [1965], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Twintigste [= eenentwintigste] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1966], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Eenentwintigste [= tweeëntwintigste] druk, Brugge, Desclée De Brouwer; Kaapstad, Haum, [1966], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Tweeëntwintigste [= drieëntwintigste] druk, Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 71 + [I] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd, 15 + [I] p., Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • Drieëntwintigste [= vierentwintigste] druk, Amsterdam, L.J. Veen N.V., [1967], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Vierentwintigste [= vijventwintigste] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1970], 94 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
Streuvels, Stijn, Najaar (1909). [bundel]
Streuvels, Stijn, Najaar (1909).
Druk
  • [Eerste druk] Tweede boek, Amsterdam, L.J. Veen, [1909], [VIII] + 177 + [III] p., 20,9 x 15,9 cm.
  • Tweede [gewijzigde] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1921], [VIII] + 159 + [I] p., 18 x 12 cm. In: Stijn Streuvels' werken
  • [Derde druk], in: Stijn Streuvels' Volledige Werken. Deel III., Kortrijk, 't Leieschip, [1951], p. 351-485.
  • [Vierde druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 993-1105.
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk