<Resultaat 1694 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Heden gaat samen met de zes ontbrekende ex[emplaren] van Leven en Dood[1] een nieuwe proef van De Vlaschaard; we schatten dat nog 10 à 11 vellen moeten gezet en gedrukt worden. We trachten nu vlug door te werken terwijl we met het ander werk moeten wachten. Konden we daarmede half Augustus gedaan krijge[n] dan zou de uitgave precies met het begin van den aanstaanden winter op de markt komen.
Met Land en Leven alles in orde: de ontbrekende ex[emplaren] werden U dadelijk gezonden.[2]
Indien de juffrouwen nog met den tandem naar Tielt moeten komen om het staantje, zouden ze misschien de zes ex[emplaren] van de originelen van Saverys kunnen medebrengen; ze worden dadelijk ingenaaid en ze nemen ze terug mede. Of brengt U die zelf als tweede man op den tandem: steeds welkom.
Ik ontving nog steeds geen antwoord op mijn voorstel om een prospectus te maken van wege den heer D[e Meyer] ; de uitslag van de aanbieding zal hij vermoedelijk wel afwachten. Ik bezorg U in elk geval enkele kaarten, zooals door U verlangd.
We zijn nu bezig met de vier kleurplaten van De Vlaschaard te drukken; We zullen die inplakken tegenover de titels van elk deel van De Vl[aschaard] Ik neem de geb[onden exemplaren], die bij U zijn en misschien beschadigd voor mijn deel: het zijn toch eenige ex[emplaren] Leder en boeken zouden reeds lang door onze studenten afgehaald zijn, waren ze niet in de [2]jaren om te werk gesteld te worden. Ze moeten zooveel mogelijk thuisblijven om verwikkelingen te ontloopen.
Best zoo, dat Loquela vordert:[3] ze hadden me uit Langemark[4] geschreven, dat ze niet konden zetten en ik verlang niet beter, dan dat gewerkt wordt. Straks mogen we dus de tiende op veertien afleveringen verwachten.
Met vriendelijke wedergroeten,
(handtekening Joris Lannoo)
P[ostscriptum] — Stelt U er belang in om een album Ost-Meulemans[5] te ruilen tegen een of meer uitgaven van uw werken in luxe-uitgave, die ik niet zou bezitten? (Paraaf Joris Lannoo)

Annotations

[1] Volgens de contractuele bepalingen moest Streuvels van Het leven en de dood in den ast 20 gratis exemplaren krijgen van de oplage op Hollands papier.
[2] Land en leven in Vlaanderen is niet verschenen in de Lijsternestreeks.
[3] In 1942 stelde Joris Lannoo voor om van Loquela een herdruk te brengen, die in 14 (maandelijks te verschijnen) delen op de markt zou gebracht worden. De verschillende afleveringen werden uiteindelijk gebundeld tot: Guido Gezelle, Loquela. Derde druk. Tielt, J. Lannoo, 1944-1945.
[4] Drukkerij Vonksteen
[5] L. Uten (edit.), De Litanie van Onze Lieve Vrouw. Huldealbum aan kunstschilder Alfred Ost en toondichter Arthur Meulemans bij hun zestigste verjaring, 1884-1944. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1944]. 'De Litanie van Onze Lieve Vrouw, getoonzet door Arthur Meulemans voor gemengd koor en orgel; facsimile van het handschrift van den toondichter.' Geteekend door Alfred Ost, getoonzet door Arthur Meulemans; tekst van L. Uten, S. J.

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Meulemans, Arthur (° Aarschot, 1884-05-19 - ✝ Brussel, 1966-06-29)

Vlaams componist en dirigent.

Hij studeerde aan het Lemmens-instituut te Mechelen, waar hij later leraar harmonie werd. Van 1917 tot 1930 had hij de leiding van een door hem te Hasselt opgerichte Orgel- en zangschool; hij onderwees tevens muziek aan het atheneum te Tongeren. In 1930 werd hij dirigent bij de Belgische Radio, waar hij weldra ook een administratieve functie bekleedde. In 1942 nam hij ontslag en wijdde zich verder uitsluitend aan het componeren. Meulemans' omvangrijke oeuvre omvat alle genres en muziek voor vrijwel alle instrumenten, beiaard inbegrepen. Meulemans schreef ook muziek bij openluchtspelen als het Heilig Bloedspel te Brugge. Alhoewel hij geen school heeft gevormd, is hij voor de generatie geboren ca. 1880 een leidende figuur geweest. In 1956 werd het Meulemansfonds gesticht, dat de verspreiding en de uitgave van zijn werk behartigt.

Ost, Alfred (° Zwijndrecht, 1884-02-14 - ✝ Antwerpen, 1945-10-09)

Tekenaar.

Studeerde aan de kostschool te Malonne, het Klein Seminarie van Hoogstraten, de Sint-Lucasschool te Gent en de academie te Antwerpen en te Mechelen. In 1910 voerde Ost te Mechelen een strijd ter vrijwaring van het oude stedenschoon. Hij ontwikkelde een eigen stijl in reeksen tekeningen, lithografieën, affiches. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog hielp hij vaak flamingantische publicaties en affiches vormgeven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam hij de wijk naar Amsterdam, waar hij zijn kunst ten dienste van de noodlijdende vluchtelingen stelde. Hij vestigde zich daarna te Borgerhout bij zijn broer die daar priester was. Hij werd tekenleraar, maar kon zich met zijn onstuimig temperament en bohémien-levensstijl noch maatschappelijk integreren noch artistiek doen erkennen. Zijn oeuvre schonk hij grotendeels weg aan enkele musea. Ost werd een volkse illustrator van het boerenleven en van het grote-stadsleven. Hij evolueerde naar een mystiek-religieus gemeenschapsideaal en kwam in contact met De Pelgrim-beweging en met de katholiek- expressionistische toneelbeweging (Anton Van de Velde, Paul De Mont en anderen). Die religieuze bevlogenheid hield hem ver van het pluralistische Het Vlaamsche Front in de Antwerpse agglomeratie. De motieven in zijn duizenden tekeningen zijn van betekenis geweest voor de Vlaamse bewustwording in beeld en kleur. Na 1960 kreeg zijn werk, via talrijke tentoonstellingen (Mechelen, Borgerhout, Hasselt, Oostende, Antwerpen), inzonderheid onder impuls van Frans Mertens, meer bekendheid.

Saverys, Albert (° Deinze, 1886-05-12 - ✝ Petegem-aan-de-Leie, 1964-04-29)

Kunstschilder en aquarellist, vriend van Stijn Streuvels.

Albert Saverys, die vaak in Frankrijk werkte, volgde een opleiding aan de Academie te Gent, o.m. bij J. Delvin en G. Minne. Werkte mee in de drukkerij-uitgeverij De Eikelaar, was daarvoor reeds lange tijd medewerker van de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene. Hij werd professor aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Zijn vroege werk is pointillistisch, maar hij ging al snel over op een persoonlijke stijl, die gekenmerkt wordt door een vlotte schilderwijze en een eigen koloriet, d.w.z. het effect van de gezamenlijke kleuren van het kunstwerk. Saverys' oeuvre omvat zowel landschappen (voornamelijk van de Leiestreek), stillevens als bloemstukken en straalt een oppervlakkige levensblijheid uit en bereikt door de innemendheid van de onderwerpen en de trefzekere penseelvoering decoratieve effecten.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Het leven en de dood in den ast (1944). [novelle]
[Eerst druk], Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard, [1944], 101 + [VII] p., 24,7 x 17,8 cm.
Streuvels, Stijn, Het leven en de dood in den ast (1944).
Voorpublicatie
  • Groot Nederland, XXIV, 1926, dl 2, p. 113-138, 246-273.
Druk
  • [Eerst druk], Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard, [1944], 101 + [VII] p., 24,7 x 17,8 cm.
  • [Tweede afzonderlijke druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij Lannoo, 1954, 61 + [III] p., 17,3 x 11 cm. Humanitas-Boekje nr. 12.
  • [Derde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1964], 69 + [III] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd, 15 + [I] p., Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Vierde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 69 + [III] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Vijfde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 69 + [III] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Zesde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 69 + [III] p., 19,5 x 13 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Zevende afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1969], 69 + [III] p., 19,5 x 13 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907). [roman]
[Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
Inhoud:
  • 1. De zaaidhede
  • 2. De wiedsters
  • 3. Bloei
  • 4. Slijting
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Voorpublicatie
  • De zaaidhede, in: De beweging, 1907, januari, jg. 3, dl. 1, p. 1-33
    De wiedsters, in: De beweging, 1907, februari, jg. 3, dl. 1, p. 129-166
    Bloei, in: De beweging, 1907, april, jg. 3, dl. 2, p. 5-44
    De slijting [deel I], in: De beweging, 1907, mei, jg. 3, dl. 2, p. 146-186
    De slijting [slot], in: De beweging, 1907, juni, jg. 3, dl. 1, p. 273-311.
  • De kruisdagen (fragment uit De vlaschaard) [uit 2], in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1907, februari, jg. XVII, dl. 23, p. 123-125.
  • De kruisdagen [fragment uit 2], in: Aan doctor Alfons Depla, = speciaal nummer van De Vlaamsche Vlagge, 1907, jg. XXXIII, afl. 3, p. 129-132.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], Luxe-uitgave. [VIII] + 342 + [II] p., 25 x 19 cm.
  • Derde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [IV] + 243 + [I] p., 21,5 x 16 cm.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], [IV] + 223 + [I], 21 x 15,3 cm.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1914], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,3 cm.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1917], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,7 cm.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
  • Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
  • Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-345.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Amsterdam, L.J. Veen.
  • Elfde druk, Volksuitgaven, in opdracht van Agentschap Dechenne, Tielt, J. Lannoo, 1941, 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
  • [Dertiende druk], J.L. Van Schaik, B[e]p[er]k, Pretoria, 1942, [IV] + 227 + [III], 18,7 x 11,6 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], [VI] + V + [I] + 197 + [III] p., 19,5 x 14,7 cm. De omslagtekening is van Paul Lateur. Met 20 p. afbeeldingen uit de film. Met een inleiding, 'De gefilmde vlaschaard', door Stijn Streuvels, p. I-V.
  • [Vijftiende druk] = Veertiende druk. 162e tot 199e duizend. Foto's [14] met speciale toelating overgenomen uit den Terra-film 'De vlaschaard'. Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], 208 p., 19,2 x 13,4 cm, filmeditie - Volksuitgave.
  • [Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
  • [Zeventiende druk], [1948], In: Stijn Streuvels' verzamelde werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-261.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Kortrijk, 't Leieschip, p. 7-292.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Amsterdam, L.J. Veen.
  • [Negentiende druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1955], 293 + [III] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • [Twintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1962], 303 + [I] p., 18,4 x 12,8 cm.
  • [Eenentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, 1965, 254 + [VI] p., 29,4 x 26,2 cm.
  • [Tweeëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vijventwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zesentwintigste druk], Kaapstad/Brugge - Utrecht, Romanticapers, Orion, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zevenentwintigste druk], Orion - Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Achtentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Negenentwintigste druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 495-742.
  • [Dertigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1972], 254 + [VI] p., 29,5 x 26,2 cm.
  • [Eenendertigste druk], [Brugge], Orion, [1974], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Tweeëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1977], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1978], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierendertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1980], 303 + [I] p., 18,6 x 12,6 cm.
  • [Vijvendertigste druk], Nijmegen/Beveren, Orbis en Orion, [1983], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm, filmeditie.
  • [Zesendertigste druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1985], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Zevenendertigste druk] = tweede druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1989], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Achtendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1993], 275 + [V] p., 19,9 x 12,5 cm.
  • [Negenendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Het Laatste Nieuws, 2003, 223 + [I] p., 20,4 x 11,8 cm, reeks: Het Laatste Nieuws, nr. 22.
Digitaal
  • Diplomatische weergave van de eerste druk. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, februari 2004. .
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923). [studie]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1923], 359 + [I] p., 23 x 18 cm.
Inhoud:
Extra info:
Met tal van illustraties.
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Druk
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923). [studie]
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Druk
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks [reeks]
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks
Deel
  • De vlaschaard, Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.