<Resultaat 1739 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
We hebben hier ook nog steeds moeilijkheden met de verzendingen buiten de brieven en briefkaarten. We drukken volop schoolboeken en er worden er besteld maar over de post of het spoor is geen zending mogelijk; alleen de auto of een voerman af en toe kunnen iets mede nemen! En de vooruitzichten zijn nog niet goed in dit opzicht.
De rest van "Loquela"[1] zal vermoedelijk niet vlug afkomen, omdat de beide leiders van de drukkerij Vonksteen aangehouden werden.[2] Indien eerlang geen verandering in den toestand van deze firma komt, zal ik pogen zelf de laatste vellen af te drukken en hier te laten zetten, wat nog ontbreekt.[3]
Misschien zien we U hier nog wel eens bij gelegenheid van een reis naar Machelen; ik verwacht eerstdaags Anton Vande Velde, die enkele dagen bij ons zal blijven, zoodra hij naar hier reizen kan, n[ame]l[ijk] tot Gent uit Antw[erpen] met den trein en dan verder met den tram over Nevele naar Tielt. Misschien zal het U interesseeren met dezen sympathieken schrijver kennis te maken. Ik nam de uitgave van al zijn werken aan.
Ik zie gelegenheid de "Spreuken" nu te drukken en wacht dan ook niet verder. Er worden eenige speciale ex[emplaren] voor ons beiden gedrukt. Ik zou verkiezen de heele oplage te laten binden, om de uitgave meer uitzicht te geven,[4] Een nette papband als "O Hart, voor ons gebroken..."[5] met teekeningen van Ost, dat ik U vermoedelijk tijdens uw laatste bezoek mede gegeven heb. Maar dan zou ons akkoord op den verkoopprijs van het ing[enaaid exemplaar] moeten spreken, die vermoedelijk 12 en misschien ook 15 fr[ank] zal zijn. De prijs voor zoo'n bandje is ± 8fr[ank] indien we 20 % aan den boekhandel willen geven. Vindt U het zoo goed?
Morgen avond zal vermoedelijk "De Oogst" gezet zijn. Indien de proef niet kan per post verzonden worden, laat ik U die brengen.
Zooeven heb ik nog Ingres-papier ontdekt[6] voor 35 ex[emplaren] van de "Spreuken" en zou deze laten in linnen binden. Hoe kunnen we overeenkomen voor het eereloon van deze ex[emplaren]? B[ijvoorbeeld] dat U 10 % eereloon in ex[emplaren] van deze speciale [2]uitgave ontvangt?
Saverys heeft alles om zijn werk te maken op de speciale ex[emplaren] De Standaard verlangt slechts één ex[emplaar] onmiddellijk door U te schrijven.
Hoogachtend,
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] D.i. de rest van de drukproeven van Loquela.
[2] Beiden waren namelijk lid van het Vlaamsch Nationaal Verbond.
[3] Cf. verder de brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 18 oktober 1944.
[4] Deze verzameling spreuken leidde tot de volgende uitgave: Guido Gezelle, Vlaamsche spreuken verzameld uit Guido Gezelle's Duikalmanak. Tielt, J. Lannoo, 1945.
Het akkoord d.d. 30 november 1944 vermeldt: Joris Lannoo bekomt de toelating om boven genoemd werk uit te geven op eigen kosten en risico op vier duizend gewone en 27 weelde exx. (art. 1) Op de gewone uitgave bekomen de rechthebbenden 10 % eereloon op den verkoopprijs, die 37.50 fr. is. Op de weeldeuitgave bekomen de rechthebbenden geen eereloon, maar wel negen exx. (art. 2) Van de gewone exx. bekomen de Erven 30 presentexx. (art. 3) Voor het einde van Maart 1945 wordt het eereloon = 15.000 fr. uitbetaald aan dhr. Fr. Lateur. (art. 4)
[5] L. Uten, O Hart voor ons gebroken: vier radiotoespraken over het Heilig Hart van Jezus Auteur. Tielt, J. Lannoo, 1944.
Pappband = Duitse benaming voor een papieren band, waarvoor een gedecoreerd of een enigszins edel papier kan worden gebruikt. Hierbij is redelijke sterkte erg belangrijk, omdat bij gebruik van onsterk papier na niet al te lange tijd de rug van het boek valt. Vooral in Duitsland is deze bindwijze in trek voor uitgaven met een enigszins bibliofiel karakter. H. Van Krimpen, Boek over het maken van boeken, p. 218
[6] Ingres-papier, 'Rundsieb-Büttenpapier', vaak kleurig en met een karakteristiek ruw oppervlak, werd genoemd naar de Franse schilder Ingres (1780-1867). Dit papier wordt vaak gebruikt voor boekbanden en om aquarellen, kool- en krijttekeningen op te drukken. http://www.cyberhafen.de/INGRES-PAPIER/druckerei_INGRES-PAPIER.htm

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Ost, Alfred (° Zwijndrecht, 1884-02-14 - ✝ Antwerpen, 1945-10-09)

Tekenaar.

Studeerde aan de kostschool te Malonne, het Klein Seminarie van Hoogstraten, de Sint-Lucasschool te Gent en de academie te Antwerpen en te Mechelen. In 1910 voerde Ost te Mechelen een strijd ter vrijwaring van het oude stedenschoon. Hij ontwikkelde een eigen stijl in reeksen tekeningen, lithografieën, affiches. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog hielp hij vaak flamingantische publicaties en affiches vormgeven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam hij de wijk naar Amsterdam, waar hij zijn kunst ten dienste van de noodlijdende vluchtelingen stelde. Hij vestigde zich daarna te Borgerhout bij zijn broer die daar priester was. Hij werd tekenleraar, maar kon zich met zijn onstuimig temperament en bohémien-levensstijl noch maatschappelijk integreren noch artistiek doen erkennen. Zijn oeuvre schonk hij grotendeels weg aan enkele musea. Ost werd een volkse illustrator van het boerenleven en van het grote-stadsleven. Hij evolueerde naar een mystiek-religieus gemeenschapsideaal en kwam in contact met De Pelgrim-beweging en met de katholiek- expressionistische toneelbeweging (Anton Van de Velde, Paul De Mont en anderen). Die religieuze bevlogenheid hield hem ver van het pluralistische Het Vlaamsche Front in de Antwerpse agglomeratie. De motieven in zijn duizenden tekeningen zijn van betekenis geweest voor de Vlaamse bewustwording in beeld en kleur. Na 1960 kreeg zijn werk, via talrijke tentoonstellingen (Mechelen, Borgerhout, Hasselt, Oostende, Antwerpen), inzonderheid onder impuls van Frans Mertens, meer bekendheid.

Saverys, Albert (° Deinze, 1886-05-12 - ✝ Petegem-aan-de-Leie, 1964-04-29)

Kunstschilder en aquarellist, vriend van Stijn Streuvels.

Albert Saverys, die vaak in Frankrijk werkte, volgde een opleiding aan de Academie te Gent, o.m. bij J. Delvin en G. Minne. Werkte mee in de drukkerij-uitgeverij De Eikelaar, was daarvoor reeds lange tijd medewerker van de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene. Hij werd professor aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Zijn vroege werk is pointillistisch, maar hij ging al snel over op een persoonlijke stijl, die gekenmerkt wordt door een vlotte schilderwijze en een eigen koloriet, d.w.z. het effect van de gezamenlijke kleuren van het kunstwerk. Saverys' oeuvre omvat zowel landschappen (voornamelijk van de Leiestreek), stillevens als bloemstukken en straalt een oppervlakkige levensblijheid uit en bereikt door de innemendheid van de onderwerpen en de trefzekere penseelvoering decoratieve effecten.

Van de Velde, Anton (° 1895-07-08 - ✝ 1983-06-21)

Auteur van enkele jeugdboeken en romans, die daarnaast vooral ook actief was als toneelauteur- en regisseur.

Naam - drukker

Vonksteen

Drukkerij te Langemark, in 1928 door Reimund Kerkhof en Eugeen Top opgericht. De naam van die drukkerij was bedacht door Cyriel Verschaeve. De drukkerij publiceerde werk van Verschaeve en andere erg Vlaamsgezinde auteurs.

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, De oogst (1901). [novelle]
Tiende [= twaalfde] druk, Tielt, Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1945], 116 p., 17,3 x 13 cm.
Streuvels, Stijn, De oogst (1901).
Voorpublicatie
  • Van Nu en Straks, N.R., IV, 1900, p. 1-75 (januari).
Druk
  • [Eerste druk], Maldeghem, Victor Delille, 1901, 136 + [VIII] p., 17,8 x 13 cm, Duimpjesuitgave, 27e boekdeel.
  • [Tweede druk], Maldeghem, Victor Delille, 1902, 136 + [VIII] p., 17,8 x 13 cm, Duimpjesuitgave, 27e boekdeel.
  • [Derde druk], Maldeghem, Victor Delille, 1905, 136 + [VIII] p., 17,8 x 13 cm, Duimpjesuitgave, 27e boekdeel.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], 187 + [I] p., 16,2 x 10,9 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1913], 187 + [V] p., 16,2 x 10,8 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1915], 187 + [V] p., 16,2 x 10,8 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1918], 187 + [V] p., 16,2 x 10,8 cm, Veen's Gele Bibliotheek.
  • [Achtste druk], Hamburg, Deutscher Ausland Verlag Walter Bangert, [1925], [IV] + 99 + [I] p., 18,5 x 12,6 cm, Bangert's Boekerij nr. 2.
  • Achtste [= negende] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1927], [IV] + 182 + [VI] p., 16,8 x 11,6 cm.
  • Negende [= tiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevers Mij. N.V., [1938], 186 + [VI] p., 17,1 x 10,9 cm.
  • Tiende [= elfde] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1944], 127 + [I] p., 15,5 x 10 cm.
  • Tiende [= twaalfde] druk, Tielt, Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1945], 116 p., 17,3 x 13 cm.
  • Twaalfde [= dertiende] druk, Weeldeuitgave, Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, 1946, 84 + [IV] p., 28 x 19 cm.
  • Elfde [= veertiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevers Mij. N.V., [1949], 186 + [II] p., 17,2 x 10,9 cm.
  • Veertiende [= vijftiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij N.V.; Brugge, Desclée De Brouwer, [1954], [- X] + 85 + [I] p., 20,6 x 15 cm.
  • Vijftiende [= zestiende] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1958], 92 + [IV] p., 17,9 x 12,2 cm.
  • Zestiende [= zeventiende] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1962], 92 + [IV] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • Zeventiende [= achttiende] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1964], 92 + [IV] p., 19,1 x 13 cm.
  • Achttiende [= negentiende] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1965], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Negentiende [= twintigste] druk, Kaapstad, Haum, [1965], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Twintigste [= eenentwintigste] druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1966], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Eenentwintigste [= tweeëntwintigste] druk, Brugge, Desclée De Brouwer; Kaapstad, Haum, [1966], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Tweeëntwintigste [= drieëntwintigste] druk, Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 71 + [I] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd, 15 + [I] p., Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • Drieëntwintigste [= vierentwintigste] druk, Amsterdam, L.J. Veen N.V., [1967], 92 + [IV] p., 18,5 x 12,6 cm.
  • Vierentwintigste [= vijventwintigste] druk, Brugge, Desclée De Brouwer, [1970], 94 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.

Naam - instituut/vereniging

Vlaamsch Nationaal Verbond

Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV), Vlaams-nationalistische partij (1933-1945). Hitlers beslissing, d.d. 12 juli 1944, om Vlaanderen te annexeren bij Duitsland bezegelde het failliet van de VNV-politiek nog voor de geallieerde bevrijding een maand later de partij van de kaart veegde. De meeste VNV-kaders en duizenden partijleden vluchtten naar Duitsland. In het bevrijde België werden partijleden die niet gevlucht waren inmiddels vervolgd wegens politieke collaboratie. Diegenen die verantwoordelijke posten hadden aanvaard of zich aan andere vormen van collaboratie hadden schuldig gemaakt, werden voor militaire rechtbanken gedaagd en liepen vaak celstraffen op. Gewone leden werden geïnterneerd en verloren vrijwel steeds voor een tijd hun burgerrechten. Velen werden ontslagen en leden financiële schade door boetes en verbeurdverklaringen. Velen hadden ook te lijden van de straatrepressie. De hoogste VNV-kaders werden meestal ter dood veroordeeld. De meesten ontvingen gratie.