<Resultaat 1777 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Ik ben bereid de 28 ex[emplaren] van Dr. Lauwers' Schriften te koopen.[1] U brengt ze wel mede bij uw volgend bezoek. Ik kan echter niet verkoopen tegen 200 fr[ank][2] omdat de boekhandel reeds minstens 25 % korting moet hebben en dat daardoor reeds 50 fr[ank] uitgaan!
Zoodra de ex[emplaren] van de Vl[aschaard] op Hollandsch papier binnen zijn,[3] zal ik U onmiddellijk verwittigen. Ik schrijf er nog over aan d[e ]h[ee]r Puylaert. Het schijnt dat de twaalf speciale banden of liever de zes speciale banden iets zeer fijn zullen zijn.
Drukken voor d[e ]h[ee]r Grymonprez kan ik in elk geval nu niet,[4] vermits 1° wij nog steeds beperking in het verbruik van de drijfkracht hebben, al mogen de menschen uit de Leiestreek vrijuit gebruiken en 2° dat wij aan het bouwen zijn. Daardoor is een machiene in een kast gezet, omdat in dit deel van onze drukkerij veranderingen plaats hebben: het zal ander halve maand duren eer de tweede dubbeltoerpers opnieuw zal kunnen werken. We hebben daarbij zooveel zetsel staan, dat we maanden verachterd zijn met ons werk door allerlei onverlangde beperkingen. Misschien kan d[e ]h[ee]r Grymonprez Vonksteen te Langemark aanspreken? Maar indien het om papier gaat, kan ik zeker zijn vraag niet inwilligen: ik zie niet in dat ik alle uitgaven, die ik zou moeten kunnen op de markt brengen zal kunnen op behoorlijken tijd laten verschijnen. De toestand van de papiermarkt wordt met den dag erger en ik ontving [2]gister het antwoord, dat ik verwachtte op een brief, dien ik aan den man stuurde, die in ons land zeker het best op de hoogte is van de papierfabrikatie: er is in maanden geen vooruitzicht op beternis in de papierbevoorrading! U begrijpt, dat ik dan beslist alle papier voor eigen zaken MOET houden. Al zou ik het gaarne gedaan hebben om U dienst te bewijzen, was de toestand eenigszins aan het opklaren gegaan.
Gister had ik hier Pater Bouweraerts S[ocietatis Jesu], op bezoek. U hebt hem laatst bij ons ontmoet. Ik vertelde U dan van het opzetten van dezen Jesuiet samen met zijn confrater den bekenden P[ater] Van Laer, dat ze vier seizoenenboeken voor de jeugd klaar maken.[5] Het eerste zou het winterboek zijn, dat met November moet klaar komen. Kunnen we op een verhaal of novelle van U rekenen: ik heb er U om gevraagd toen de paters vertrokken waren en U scheen de zaak niet ongenegen.[6] de medewerkers worden
gehonoreerd Indien U daartoe bereid is, zouden we uw bijdrage vooraan in de uitgave opnemen als eerste bijdrage: ik stelde het hun voor en ze waren er onmiddellijk mede akkoord. Definitief wordt het heele eerste deel rond Paschen vastgesteld en het zou me genoegen doen kon ik dan aan de Paters uw antwoord mededeelen.[7] Ook Van Hemelrijck,[8] Vande Velde, Boschvogel e[n anderen] zouden medewerken en waarschijnlijk ook Meulemans en Tinel met een paar liederen. Daarbij ook bijdragen van allerlei Jesuieten, enz[ovoort] Elk seizoen zou een nieuw deel verschijnen, zoodat in Febr[uari], Mei en Augustus '46 de volgende d[e]l[en] zouden verschijnen. Ik verwacht dus bij gelegenheid hierover uw antwoord en groet U inmiddels vriendelijk.
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Cf. Streuvels' vraag op 12 maart 1945.
[2] Cf. Streuvels' voorstel op 14 maart 1945.
[3] De exemplaren op Hollands papier van de vijftiende druk van De vlaschaard, die bij de binder Van Dieren te Antwerpen waren.
[4] Cf. Streuvels' vraag op 14 maart 1945.
[5] Deze uitgave resulteerde in:
  • H. Bauweraerts, L. Monden (red.), Dit nieuw seizoen. I. Winter. Lannoo, Tielt, 1945.
  • H. Bauweraerts, L. Monden (red.), Dit nieuw seizoen. II. Lente. Tielt, Lannoo, 1946.
  • H. Bauweraerts, L. Monden (red.), Dit nieuw seizoen. III. Zomer. Tielt, Lannoo, 1946.
  • H. Bauweraerts, L. Monden (red.), Dit nieuw seizoen. IV. Herfst. Tielt, Lannoo, 1946.
[6] Lannoo stelt Streuvels op 3 september 1945 nogmaals dezelfde vraag.
[7] Van de hand van Streuvels verscheen 'Wintervreugde' in Dit nieuw Seizoen. I. Winter. Tielt, J. Lannoo, 1945, p. 61.
[8] Lannoo bedoelt hoogstwaarschijnlijk Emiel Van Hemeldonck, van wie in de reeks 'Dit nieuw seizoen' zowel in de editie over de 'Herfst' als in die over de 'Zomer' een bijdrage" werd opgenomen.

Register

Naam - persoon

Boschvogel, F.R. (° Aartrijke, 1902-09-22)

Pseudoniem van: RAMON, Frans Lodewijk Jozef.

Vlaams schrijver, onderwijzer, later leraar.

Hij schreef historische romans, geromantiseerde levensbeschrijvingen en verhalen voor de jeugd. Zijn belangrijkste werk, Het hof der drie koningen, speelt ten tijde van Alva en de Tiende penning.

Bauweraerts, Herman (° 1901)

Pater en jezuïet. Samen met Louis Monden stelde hij vier boekjes samen onder de titel 'Dit nieuw seizoen' (één boek per seizoen; 1945-1946).

Grymonprez, Gilbert (° Harelbeke, 1911-04-07 - ✝ Kortrijk, 1991-06-24)

Directeur van boekhandel Zonnewende te Kortrijk.

Gilbert Grymonprez trad in 1935 in dienst bij Zonnewende, een kunst- en boekhandel in Kortrijk, opgericht in 1920. Deze boekhandel heeft bijgedragen tot de Vlaamsgezinde en culturele emancipatie van stad en streek. Tot 1946 nam Grymonprez er de functie van (verkoops)directeur waar. Hij huwde voor de eerste keer in 1937, in 1973 voor een tweede maal.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Lauwers, Emiel (sr) (° Ingelmunster, 1859-10-29 - ✝ Kortrijk, 1921-05-29)

Arts.

Dr. Lauwers was een jongere vriend van Albrecht Rodenbach en ex-leerling van Hugo Verriest. Hij liet zich voor het eerst opmerken in de spelersgilde en het groepje rond de uitgave van Vijftig Vlaamsche Liederen (1877). Tijdens zijn studentenjaren zette hij zich als radicale flamingant in voor het Vlaamse erfgoed. Zo nam hij als het ware Rodenbachs leidersplaats in bij Kwaepennick en werkte hij mee aan Onze Vlaamsche Wekker. Als Vlaams en christen democraat werd hij in 1903 voorzitter van het Rodenbachcomité. Naast bijdragen in het Rodenbachsblad zijn van hem nog twee vertalingen van Shakespeare verschenen: King Lear en Julius Caesar. Deze twee werken werden door Streuvels omwille van het taalgebruik hoog geprezen. Tevens verzorgde Streuvels de redactie van Schriften van Dr. Lauwers, die in 1931 gepubliceerd werden. Dr. Lauwers was niet alleen Streuvels' huisarts, hij was ook een persoonlijke vriend.

Meulemans, Arthur (° Aarschot, 1884-05-19 - ✝ Brussel, 1966-06-29)

Vlaams componist en dirigent.

Hij studeerde aan het Lemmens-instituut te Mechelen, waar hij later leraar harmonie werd. Van 1917 tot 1930 had hij de leiding van een door hem te Hasselt opgerichte Orgel- en zangschool; hij onderwees tevens muziek aan het atheneum te Tongeren. In 1930 werd hij dirigent bij de Belgische Radio, waar hij weldra ook een administratieve functie bekleedde. In 1942 nam hij ontslag en wijdde zich verder uitsluitend aan het componeren. Meulemans' omvangrijke oeuvre omvat alle genres en muziek voor vrijwel alle instrumenten, beiaard inbegrepen. Meulemans schreef ook muziek bij openluchtspelen als het Heilig Bloedspel te Brugge. Alhoewel hij geen school heeft gevormd, is hij voor de generatie geboren ca. 1880 een leidende figuur geweest. In 1956 werd het Meulemansfonds gesticht, dat de verspreiding en de uitgave van zijn werk behartigt.

Puylaert, Kamiel

Directeur Van Dieren.

Tinel, Edgar (° Sinaai, 1854-03-27 - ✝ Brussel, 1912-10-28)

Vlaams componist en muziekpedagoog.

Tinel kreeg zijn eerste muziekopleiding van zijn vader, die onderwijzer en organist was, en van F. Van Durme. Daarna studeerde hij aan het conservatorium te Brussel, bij o.a. L. Brassin (piano), A. Dupont en A. Samuel (harmonie), F.J. Fétis (contrapunt en fuga) en F.A. Gevaert (compositie). Hij debuteerde als concertpianist. In 1877 behaalde hij de Eerste Prijs van Rome met de cantate De Klokke Roeland (tekst van J. Sabbe). Als directeur van de Interdiocesane Kerkmuziekschool te Mechelen (1881-1889) ijverde hij krachtig voor het herstel van de liturgische muziek. In 1889 werd hij inspecteur van de muziekscholen in het Vlaamse landsgedeelte. Vanaf 1896 was hij leraar contrapunt en fuga aan het conservatorium te Brussel, waarvan hij in 1909 directeur werd. Zijn (grotendeels vocaal) werk is vnl. religieus geïnspireerd. Zijn geestelijk oratorium (genre waarin hij uitmuntte) Franciscus (1888) genoot in zijn tijd internationale bekendheid.

Tinel, Edgar (° Sinaai, 1854-03-27 - ✝ Brussel, 1912-10-28)

Componist en muziekpedagoog.

Van Hemeldonck, Emiel (° Zwijndrecht, 1897-11-29 - ✝ Arendonk, 1981-01-13)

Vlaams schrijver.

Van Hemeldonck was inspecteur (1928-1949), daarna hoofdinspecteur (1949-1959) van het Lager Onderwijs. Hij is een veelgelezen en vruchtbaar schrijver van goedgebouwde en boeiend vertelde streekromans die in de Antwerpse Kempen spelen (Dorp in de hei, 1938; Maria, mijn kind, 1944) en van breed opgezette historische romans, ook grotendeels met regionalistische inslag (De cleyne Keyser, 1943). Hij schreef ook een paar geslaagde psychologische romans (Troosteres der bedrukten, 1956; Hier zijn mijn handen, 1959).

Van Laer

Er zijn aanwijzingendat dit de echte (niet religieuze) naam was van Louis Van Monden, maar bevestigiging daarvan hebben we niet gevonden.

Van de Velde, Anton (° 1895-07-08 - ✝ 1983-06-21)

Auteur van enkele jeugdboeken en romans, die daarnaast vooral ook actief was als toneelauteur- en regisseur.

Naam - drukker

Vonksteen

Drukkerij te Langemark, in 1928 door Reimund Kerkhof en Eugeen Top opgericht. De naam van die drukkerij was bedacht door Cyriel Verschaeve. De drukkerij publiceerde werk van Verschaeve en andere erg Vlaamsgezinde auteurs.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Dr. Lauwers' Schriften (1931). [bio]
[Eerste druk], Ledeberg/Gent, N.V. Drukkerij Erasmus, Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie, 1931, 10 p., 20,5 x 13 cm.
Streuvels, Stijn, Dr. Lauwers' Schriften (1931).
Druk
  • [Eerste druk], Ledeberg/Gent, N.V. Drukkerij Erasmus, Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie, 1931, 10 p., 20,5 x 13 cm.
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907). [roman]
[Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
Inhoud:
  • 1. De zaaidhede
  • 2. De wiedsters
  • 3. Bloei
  • 4. Slijting
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Voorpublicatie
  • De zaaidhede, in: De beweging, 1907, januari, jg. 3, dl. 1, p. 1-33
    De wiedsters, in: De beweging, 1907, februari, jg. 3, dl. 1, p. 129-166
    Bloei, in: De beweging, 1907, april, jg. 3, dl. 2, p. 5-44
    De slijting [deel I], in: De beweging, 1907, mei, jg. 3, dl. 2, p. 146-186
    De slijting [slot], in: De beweging, 1907, juni, jg. 3, dl. 1, p. 273-311.
  • De kruisdagen (fragment uit De vlaschaard) [uit 2], in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1907, februari, jg. XVII, dl. 23, p. 123-125.
  • De kruisdagen [fragment uit 2], in: Aan doctor Alfons Depla, = speciaal nummer van De Vlaamsche Vlagge, 1907, jg. XXXIII, afl. 3, p. 129-132.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], Luxe-uitgave. [VIII] + 342 + [II] p., 25 x 19 cm.
  • Derde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [IV] + 243 + [I] p., 21,5 x 16 cm.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], [IV] + 223 + [I], 21 x 15,3 cm.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1914], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,3 cm.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1917], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,7 cm.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
  • Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
  • Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-345.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Amsterdam, L.J. Veen.
  • Elfde druk, Volksuitgaven, in opdracht van Agentschap Dechenne, Tielt, J. Lannoo, 1941, 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
  • [Dertiende druk], J.L. Van Schaik, B[e]p[er]k, Pretoria, 1942, [IV] + 227 + [III], 18,7 x 11,6 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], [VI] + V + [I] + 197 + [III] p., 19,5 x 14,7 cm. De omslagtekening is van Paul Lateur. Met 20 p. afbeeldingen uit de film. Met een inleiding, 'De gefilmde vlaschaard', door Stijn Streuvels, p. I-V.
  • [Vijftiende druk] = Veertiende druk. 162e tot 199e duizend. Foto's [14] met speciale toelating overgenomen uit den Terra-film 'De vlaschaard'. Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], 208 p., 19,2 x 13,4 cm, filmeditie - Volksuitgave.
  • [Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
  • [Zeventiende druk], [1948], In: Stijn Streuvels' verzamelde werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-261.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Kortrijk, 't Leieschip, p. 7-292.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Amsterdam, L.J. Veen.
  • [Negentiende druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1955], 293 + [III] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • [Twintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1962], 303 + [I] p., 18,4 x 12,8 cm.
  • [Eenentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, 1965, 254 + [VI] p., 29,4 x 26,2 cm.
  • [Tweeëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vijventwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zesentwintigste druk], Kaapstad/Brugge - Utrecht, Romanticapers, Orion, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zevenentwintigste druk], Orion - Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Achtentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Negenentwintigste druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 495-742.
  • [Dertigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1972], 254 + [VI] p., 29,5 x 26,2 cm.
  • [Eenendertigste druk], [Brugge], Orion, [1974], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Tweeëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1977], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1978], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierendertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1980], 303 + [I] p., 18,6 x 12,6 cm.
  • [Vijvendertigste druk], Nijmegen/Beveren, Orbis en Orion, [1983], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm, filmeditie.
  • [Zesendertigste druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1985], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Zevenendertigste druk] = tweede druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1989], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Achtendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1993], 275 + [V] p., 19,9 x 12,5 cm.
  • [Negenendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Het Laatste Nieuws, 2003, 223 + [I] p., 20,4 x 11,8 cm, reeks: Het Laatste Nieuws, nr. 22.
Digitaal
  • Diplomatische weergave van de eerste druk. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, februari 2004. .
Streuvels, Stijn, Avelghem (1946). [bio]
Wintervreugde - Dit nieuw Seizoen. I. Winter 1945-1946, Tielt, J. Lannoo [1945], p. 61 (= Avelghem, p. 111-115).
Streuvels, Stijn, Avelghem (1946).
Voorpublicatie
  • Wintervreugde - Dit nieuw Seizoen. I. Winter 1945-1946, Tielt, J. Lannoo [1945], p. 61 (= Avelghem, p. 111-115).
  • Herinneringen uit Avelghem - Dietsche Warande en Belfort, XLVI, 1946, p. 451-460 (= Avelghem, p. 293-313, over Lente en Lenteleven).
  • Twee avonturen uit den Avelghemschen tijd - Nieuw Vlaamsch Tijdschrift, I, 1946, p. 706-711 (= Avelghem, p. 331-334, 335-339), het bezoek van Albert Verwey, het bezoek van Emmanuel de Bom en zijn jonge vrouw).
Druk
  • [Eerste druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1946], 356 + [IV] p., 21 x 15,7 cm. De Lijsternestreeks, nr. XXVII.
  • [Tweede druk], in: Volledig werk. Deel IV. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1973], p. 999-1268.