<Resultaat 1817 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Bij de nieuwjaarwenschen wil ik nog de laatste uitgeversberichten mededeelen.
Naar Universum te Milaan werd geschreven betreffende de vertaling van uw werk, zooals door U gevraagd en ik houd U op de hoogte, zoodra er nieuws mocht komen.[1] Ik deel eenigszins uw inzicht: misschien komt er niet veel van, maar vermits deze uitgeverij zelf aanvraagt uit vrijen wil en eigen initiatief, komt er toch wel iets van.[2]
Bij gelegenheid van het bezoek van P[ater] Antonellus Verschuere, o[rdo fratrum minorum][3] een klasgenoot van mij, die jaren te Quarrachi — het studiehuis bij Assisië van de minderbroeders, — verbleef, heb ik dezen aangesproken voor mogelijk nazicht van de vertaling: hij heeft een goede pen en is de medewerker van Pater Edw[ard] Fraussen bij het opstellen van taal- en stijlboeken voor het middelbaar onderwijs. Hij vertelde van groote flaters bij het vertalen van werk van Timmermans in het Italiaansch, die hij tijdens zijn verblijf in 't Zuiden aan den uitgever bekend maakte. Ik bespreek, dat we eerst inzage van de vertaling moeten ontvangen.
Heden middag is hier vertrokken P[ater] Em[iel] Janssen, S[ocietatis Jesu][4] Nu kan ik U zeggen, dat hij bepaald aanvaard heeft zijn inzicht over uw werk te schrijven als inleiding van een soort bloemlezing door hem te bepalen en aan te duiden.[5] Ik had ook P[ater] Longinus De Munter o[rdo fratrum minorum] op bezoek, die bereid is deze uitgave te illustreeren met foto's uit de streek tusschen Leie en Schelde, die bij de opgenomen werken zouden passen. Dit alles op voorwaarde, dat U en d[e ]h[ee]r De Meyer er mede akkoord gaat. Indien dit in orde komt, zou P[ater] Janssen willen naar Avelgem en Ingooigem komen: hij is een Kempenaar, die nooit de streek tusschen Leie en Schelde werkelijk bezocht. Dit bezoek zou vermoedelijk begin Maart doorgaan, daar hij dan toch in Westvlaanderen moet zijn. Ik zou U natuurlijk tijdig verwittigen.
Ik verwacht elken dag verwittiging, dat papier voor de Lijsternestreeks vrij zal kunnen gekocht worden en ik stel dan voor, dat Kerstvertellingen het eerst aan de beurt komt.[6] We zullen echter nagenoeg alles wat in de Lijsternestreeks verscheen moeten herdrukken: alles is omtrent verkocht. Vooral [2]"Lenteleven" zou in 't voorjaar moeten herdrukt worden[7] en beschikbaar zijn bij het verschijnen van het geplande gedenkboek.
U kan daarover rustig nadenken, want we moeten alles toch eens met d[e ]h[ee]r De Meyer bespreken.
En nu vooruit met en in het nieuwe jaar! Ik hoop, dat we verder zullen prachtig kunnen samenwerken en doe er zeker mijn uiterste best voor!
Hartelijk,
(handtekening Joris Lannoo)
P[ostscriptum]P[ater] Janssen zou verlangen inzage van uw "Avelghem" te krijgen vooraleer zijn studie ten volle te schrijven, indien dit werk eerlang niet kan verschijnen. Is uw werk niet af, dan zoo mogelijk wat klaar is + mogelijke nota's.[8] Misschien schrijft U hem het liefst zelf. Adres: Em[iel] Janssen, S[ocietatis Jesu], Minderbroedersstraat 11, Leuven.
(Paraaf Joris Lannoo)

Annotations

[1] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 15 december 1945. Het antwoord van Stijn Streuvels ontbreekt.
[2] Cf. verder de brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 11 oktober 1946.
[3] o.f.m.: Ordo Fratrum Minorum, orde der minderbroeders
[4] S.J.: Societatis Jesu, lid van het Genootschap van Jezus, jezuiet
[5] Deze uitgave resulteerde in: Em. Janssen, Stijn Streuvels en zijn Vlaschaard: essay over zijn eerste productie tot aan het meesterwerk (1894-1907). Tielt, Lannoo; Antwerpen, Standaard Boekhandel, 1946.
[6] Kerstvertellingen is niet verschenen in de Lijsternestreeks.
[7] Van Lenteleven is in 1946 geen herdruk verschenen. Het duurde nog tot 1950 vooraleer een herdruk (in de reeks Stijn Streuvels' Werken, Kortrijk, 't Leieschip) zou verschijnen.
[8] In 1939 had Stijn Streuvels zich voorgenomen om te beginnen aan de gedenkschriften, die zouden verdeeld zijn over drie boeken — de drie levensperioden afgelopen op de drie dorpen: Heule, Avelghem en Ingoyghem. Ingoyghem II, p. 180

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

De Munter, Longinus (geboren: Robert) (° Dadizele, 1899-03-17 - ✝ Antwerpen, 1991-12-22)

Franciscaan, aalmoezenier, fotograaf.

Volgde onderwijs aan het Sint-Albertuscollege in Kortrijk en het Sint-Antoniuscollege in Lokeren. Op 12 juli 1917 trad De Munter in bij de franciscanen in Turnhout, waar hij zijn humaniora voltooide. Op 16 augustus 1925 werd hij in Sint-Truiden tot priester gewijd. Hij verbleef nadien als predikant in Turnhout. Verder was hij onderpastoor in een mijnwerkersparochie in Heusden-Zolder. Later werkte hij in Hasselt en, vanaf 1941, in Lokeren. Daar werd hij directeur van de zusters Clarissen. Hij nam er de zielzorg voor Italiaanse immigranten op zich en trok rond als predikant en zielzorger. Hij toonde interesse voor religieuze kunstgeschiedenis en publiceerde verscheidene werken hierover. Ook legde hij zich met succes toe op de fotografie. Zijn werk, uitstekende kleinbeeldfotografie, is zeer verwant met de Nieuwe Zakelijkheid. Hij maakte, behalve van vrienden en kunstenaars, ook talrijke gevoelige portretten van zwervers en volksmensen. Na de Tweede Wereldoorlog zette hij zich in voor personen die door de repressie gestraft waren en voor hun familie. Hij werd in 1944 hulpaalmoezenier en een jaar later aalmoezenier in het interneringscentrum in Lokeren. Dat bleef hij tot in 1947. Daar won hij het respect en het vertrouwen van de gevangenen. Hij smokkelde eten in, en brieven in en uit het kamp, en hielp verscheidene families financieel. Tevens documenteerde hij met zijn camera het kampleven in het interneringscentrum; de foto's berusten in het stadsarchief van Lokeren. Hij werd geïnterviewd door Maurits De Wilde voor diens BRTN-documentaire over de repressie. Ook na de repressieperiode bleef hij als fotograaf actief, tot op hoge leeftijd.

Fraussen, Eduard (° 1878 - ✝ 1955)

Auteur van enkele grammaticaboekjes voor het katholieke onderwijs.

Janssen, Emiel (° Vlimmeren, 1897-04-28 - ✝ Tienen, 1984-03-27)

Pseudoniem: Diotimos.

Geestelijke.

Janssen ging in Hoogstraten studeren met de Gezelle-biograaf Aloïs Walgrave als leraar. Hij trad in de Sociëteit van Jezus in 1915. Hij was een aantal jaren werkzaam in het middelbaar onderwijs maar werd daarna belast met de geestelijke vorming van jongere confraters. Hij schreef geestelijke werken, korte essays en verzen. In 1939 verscheen zijn belangrijkste Gezelle-boek, namelijk Zo dichte en zo doe'k. Hij was lid van het Guido Gezellegenootschap. Hij publiceerde regelmatig Gezellestudies in Gezelliana,Gezellekroniek,... Hij was ook begaan met Streuvels, Timmermans en Van Eeden.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Timmermans, Felix (° Lier, 1886-07-05 - ✝ Lier, 1947-01-24)

Schrijver, schilder en graficus.

Timmermans ging naar school tot 15 jaar, volgde lessen aan de tekenacademie, maar was voor het overige autodidact. Hij schreef van jongs af verzen, verhalen, liederen en toneelwerk. Hij publiceerde voor het eerst in 1904. Zijn echt succes kwam er in 1916 bij het verschijnen van Pallieter, dat weerklank had tot in het buitenland. Tijdens de oorlog had hij zich nogal duidelijk voor de zelfstandigheid van Vlaanderen uitgesproken en vestigde zich daarom in Nederland. In 1920 kwam hij terug naar Vlaanderen en in 1922 ontving hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Vlaamse Letterkunde. Timmermans schreef talloze werken. Het beroemdst zijn Boerenpsalm (1935) en Ik zag Cecilia komen (1938). In 1940 werd hij voorgedragen als kandidaat Nobelprijswinnaar. Zijn literair oeuvre is zeer verscheiden en ongelijk in waarde. Hij is de meest populaire prozaschrijver uit de generatie tussen de twee oorlogen.

Verschuere, Antonellus (° Tielt, 1890-12-02 - ✝ Lokeren, 1955-12-07)

Pater minderbroeder. Hij was leraar aan het minderbroederscollege in Lokeren. Hij schreef een groot aantal bio- en monografieën.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks (1942-1946). [reeks]
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks (1942-1946).
Deel
  • Lenteleven, Tiende druk, Antwerpen: N.V. Standaardboekhandel; Tielt: J. Lannoo, [1942], 243 + [I] p., 20,8 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. 1.
  • Avelghem, [Eerste druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1946], 356 + [IV] p., 21 x 15,7 cm. De Lijsternestreeks, nr. XXVII.
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
Tiende druk, Antwerpen: N.V. Standaardboekhandel; Tielt: J. Lannoo, [1942], 243 + [I] p., 20,8 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. 1.
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Reeks
  • Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks (1942-1946).
Streuvels, Stijn, Avelghem (1946). [bio]
[Eerste druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1946], 356 + [IV] p., 21 x 15,7 cm. De Lijsternestreeks, nr. XXVII.
Extra info:
Met een foto van Stijn Streuvels. Colofon: '"Avelghem", het tweede deel van 's schrijvers levensverhaal, verschijnt bij zijn vijf en zeventigste verjaren — 1871 — 3 oktober-1946 — en het vijftigste verjaren van zijner eerste verhalen. — Deze uitgave werd gezet uit de Hollandsche mediaevalletter veertien punt en gedrukt op de persen van Joris Lannoo te Tielt. — Van deze uitgave werden twintig genummerde exemplaren getrokken op zwaar getint Munster Velum papier voorzien van 's schrijvers handteekening.'
Streuvels, Stijn, Avelghem (1946).
Voorpublicatie
  • Wintervreugde - Dit nieuw Seizoen. I. Winter 1945-1946, Tielt, J. Lannoo [1945], p. 61 (= Avelghem, p. 111-115).
  • Herinneringen uit Avelghem - Dietsche Warande en Belfort, XLVI, 1946, p. 451-460 (= Avelghem, p. 293-313, over Lente en Lenteleven).
  • Twee avonturen uit den Avelghemschen tijd - Nieuw Vlaamsch Tijdschrift, I, 1946, p. 706-711 (= Avelghem, p. 331-334, 335-339), het bezoek van Albert Verwey, het bezoek van Emmanuel de Bom en zijn jonge vrouw).
Druk
  • [Eerste druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1946], 356 + [IV] p., 21 x 15,7 cm. De Lijsternestreeks, nr. XXVII.
  • [Tweede druk], in: Volledig werk. Deel IV. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1973], p. 999-1268.
Streuvels, Stijn, Avelghem (1946).
Reeks
  • Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks (1942-1946).
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
[Elfde druk], [1950], In: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel I, p. 8-197. Kortrijk: 't Leieschip.
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken (1941). [bloemlezing]
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken (1941).
Druk
Streuvels, Stijn, Ingoyghem II, 1914-1940 (1957). [bio]
[Eerste druk], [Brugge], Desclée De Brouwer, [1957], 206 + [II] p., 20 x 13,3 cm.
Streuvels, Stijn, Ingoyghem II, 1914-1940 (1957).
Voorpublicatie
  • [Academische toespraak bij de benoeming tot Doctor honoris causa aan de Universiteit te Leuven], verschenen in het extra nummer van Ons Leven, 17 november 1937.
  • [Academische toespraak bij de benoeming tot Doctor honoris causa aan de Universiteit te Leuven], Nieuw Vlaanderen, III, 1937, nr. 49 (= 4 december), onder de titel: Wat ik in mijn werk heb uitgebeeld.
  • [Pastorale] - Dietsche Warande en Belfort, LIII, 1953, p. 14-18 (januari), gedat. November 1952.
  • [De gevarenis van Djooske Dekkers] - Dietsche Warande en Belfort, LVII, 1957, p. 65-68 (januari).
Druk
  • [Eerste druk], [Brugge], Desclée De Brouwer, [1957], 206 + [II] p., 20 x 13,3 cm.
  • [Tweede druk], in: Volledig werk. Deel IV. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1973], p. 1333-1503.