<Resultaat 1826 van 2531

>

Zeer geachte Heer Lateur,
Na ons aangename reis naar Ingooigem en de zeer hartelijke ontvangst,[1] waarvoor ik namens al de deelnemers van harte dank, zijn we behouden stipt tegen half zeven thuis geraakt.
Ik heb gister avond nog geschreven aan P[ater] Janssen en aan d[e ]h[ee]r De Meyer, zoodat ik vóór aanstaanden Dinsdag van beiden alle mogelijke inlichtingen heb en we den technischen kant van de uitgave[2] kunnen grondig bespreken. Adres van "Rommelpot": N[aamloze Vennootschap] Ontspanningslectuur, Jan van Lierstraat 7, Antwerpen.[3]
Ik moest U gister nog het handschrift van een roman van Torie Mulders, die hij me door een onbekende liet brengen, mede gebracht hebben om eens in te kijken zonder dat hij het wist.[4] Het is een slechte Warden Oom, die technisch de knepen van 't vak niet kent, maar toch vlot kan vertellen. Ik tracht te onthouden, dat ik hem over acht dagen medebreng en dan wel eens op d' een of andere manier komt dit handschrift terug te Tielt of bij den schrijver. Misschien houdt U zich liefst buiten de Tiegemsche parochiezaken!
Met vriendelijke hoogachting,
(handtekening Joris Lannoo)
P[ostscriptum] Ik vergat gister aan J[uffrou]w Dina het adres van Reninca mede te deelen. Ziehier: J[uffrou]w Renée Lauwers, Huize Hubert, Rijmenamschesteenweg, te Bonheiden (Mechelen). Op 3 Maart komt ze naar Kortrijk in O[nze Lieve] Vrouw van Vlaanderen en zou misschien best rond dien datum in S[in]t Bavo gevraagd worden, indien dit verlangd wordt. Het zou tevens een Vl[aams] werk van Barmhartigheid zijn.
(Paraaf Joris Lannoo)

Annotations

[1] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 17 januari 1946.
[2] Pater Emiel Janssen bereidde een gedenkboek voor ter gelegenheid van Streuvels' 75ste verjaardag: Stijn Streuvels en zijn Vlaschaard: essay over zijn eerste productie tot aan het meesterwerk (1894-1907).
[3] Aan het repressieklimaat ontsproten in 1945 de weekbladen 't Pallieterke (eerste nummer: 17 mei 1945) van de journalist Bruno De Winter en Rommelpot (eerste nummer: 26 december 1945). Het satirische weekblad Rommelpot (1945-1949), dat de onrechtvaardigheden van de repressie hekelde, werd uitgegeven door de n.v. Ontspanningslectuur, waarvan Martha Dolfyn afgevaardigd beheerder was. Aan het blad, geredigeerd door Daniël Merlevede, werkten o.m. Albe, Valère Depauw en Ernest Claes mee. Ludo Simons, Het boek in Vlaanderen sinds 1800. Een cultuurgeschiedenis., p. 441
[4] Mogelijk betreft het hier de roman Stand. Torie Mulders slaagde er niet in, alhoewel hij als voorzitter van het plaatselijke Davidsfonds bij deze uitgeverij pogingen ondernam, om voor zijn boek een uitgever te vinden. P. Thiers, Oog in oog met Streuvels, p. 81

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Janssen, Emiel (° Vlimmeren, 1897-04-28 - ✝ Tienen, 1984-03-27)

Pseudoniem: Diotimos.

Geestelijke.

Janssen ging in Hoogstraten studeren met de Gezelle-biograaf Aloïs Walgrave als leraar. Hij trad in de Sociëteit van Jezus in 1915. Hij was een aantal jaren werkzaam in het middelbaar onderwijs maar werd daarna belast met de geestelijke vorming van jongere confraters. Hij schreef geestelijke werken, korte essays en verzen. In 1939 verscheen zijn belangrijkste Gezelle-boek, namelijk Zo dichte en zo doe'k. Hij was lid van het Guido Gezellegenootschap. Hij publiceerde regelmatig Gezellestudies in Gezelliana,Gezellekroniek,... Hij was ook begaan met Streuvels, Timmermans en Van Eeden.

Lateur, Dina (° Ingooigem, 1916-02-24 - ✝ Gent, 2000-04-06)

Lerares.

Dina Lateur werd als derde kind (van de vier) uit het huwelijk van Stijn Streuvels met Alida Staelens geboren in het Lijsternest in Ingooigem. Door de Eerste Wereldoorlog was de bewegingsvrijheid van de mensen beperkt. Daardoor had Streuvels ruim de tijd om zich met zijn dochter bezig te houden. Maar Dina was ook een inspiratiebron voor Streuvels. Als 'Prutske' werd Dina onsterfelijk gemaakt in het gelijknamige boek van Streuvels. Dina Lateur was gehuwd met een leraar, Frank Demey en werkte zelf als lerares in Sint-Bavo in Gent.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Lauwers, Renée

Pseudoniem: RENINCA

Dichteres. Leerlinge van pater Léonce Reypens aan de Antwerpse Hogeschool voor Vrouwen.

Mulders, Torie (° 1883-07-05 - ✝ 1961-01-21)

Torie Mulders was de roepnaam van Hector Vindevogel. Hij was de laatste eigenaar/molenaar van de (verdwenen) Bergmolen op de Tiegemberg in Tiegem (Anzegem). Hij schreef enkele studies over windmolens en was ook toneelspeler en -regisseur. Vindevogel was bevriend met Stijn Streuvels, die vanuit zijn raam een panoramisch zicht had op de Tiegemberg.

Op 29 augustus 1936 werd tijdens de opnamen van de film 'Het kwade oog' (naar een scenario van Herman Teirlinck en met cineast Charles de Keukeleire) de Bergmolen omgetrokken. Valerius De Saedeleer en Stijn Streuvels protesteerden tegen deze sloop. Anderzijds had Stijn Streuvels een en ander met Torie afgesproken op verzoek van zijn vriend Herman Teirlinck.

Bron: http://www.molenechos.org/verdwenen/molen.php?AdvSearch=4952

Vermeulen, Edward (° Beselare, 1861-04-12 - ✝ Hooglede, 1934-07-06)

Pseudoniem: Warden Oom

Gemeenteontvanger en schrijver.

Vermeulen studeerde aan het Klein Seminarie te Roeselare. Aanvankelijk wilde hij priester worden, maar een ziekte op 16-jarige leeftijd verhinderde dit. Hij herstelde en bleef op de ouderlijke hoeve werken, tot hij in 1898 gemeenteontvanger van Hooglede werd. Algauw begon Vermeulen te schrijven. Naast bijdragen in Biekorf en Manneke uit de Mane, schreef hij onder het pseudoniem Warden Oom enkele romans (o.a. Herwording, 1911; Trimards, 1912), waarin hij zijn Vlaamse overtuiging sterk naar voren liet komen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij een tijdlang in de Turnhoutse gevangenis omdat hij verdacht werd van anti-Duitse geschriften. In 1924 ondertekende hij het manifest van het Katholiek Vlaamsch Nationaal Verbond, maar actief optreden deed hij niet. In 1931 werd ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag een huldiging georganiseerd te Roeselare. Drie jaar later stierf deze 'Conscience van de twintigste eeuw' te Hooglede.