<Hit 1782 of 2531

>

Den Heer Frank Lateur, Ingooigem.

Geachte Heer Lateur,
Pas Zaterdag morgen ontving ik van de Kredietbank bericht, dat de Standaard boekhandel zijn aandeel op mijn loopende rekening gestort had.[1] We zijn bezig met alle betalingen op het einde van de maand en gaven de Kredietbank heden opdracht U te voldoen naast verscheidene andere betalingen.
Ik kon U even goed in Januari betaald hebben, maar herinnerde me zoo iets als een gezegde van U: ik zal het U wel vragen als ik het hebben wil. Misschien heb ik het verkeerd voor gehad. In elk geval is deze zaak met de betaling van heden geregeld, maar ik kon de betaling niet doen zoolang de Standaard-boekhandel zelf niet betaald had.
We hebben beiden het genoegen het einde van het jaar te mogen afsluiten met onzen belastingsbrief op te maken. Er zijn plezieriger dingen!
Met bijzondere hoogachting,
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Cf. voor deze kwestie de brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 17 november 1947.

Register

Name - person

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Name - publisher

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

Index terms

Name - person

Lateur, Frank

Name - publisher

Standaard Boekhandel