<Resultaat 474 van 2531

>

MEMORANDUM
UITGEVERIJ "REGENBOOG"
VAN DAELSTRAAT 51 BORGERHOUT
AAN den Heer Stijn Streuvels
Letterkundige
Ingoyghem. -

Geachte Heer,
Wij zijn zoo vrij ons met een aanzoek dat voor ons van 't grootste belang is, tot U te richten.
Onze nog jonge firma stichtte op dit oogenblik zijn filiaal te Amsterdam[1] — teneinde zijn culturele werking hier in Vlaanderen te stevigen door meer zakelijken basis in Holland. Tegen begin van volgend boekseizoen brengen wij eene reeks van 5 boekjes[2] op de markt bij wijze van inschrijving tegen verminderde prijzen (stelsel Wereld Bibliotheek) — Deze zullen wat het uiterlijke aangaat verschijnen op de zelfde manier als het werkje: De Rit door F[ilip] De Pillecyn bij ons dusdanig als proef uitgegeven[3].
Het zou voor ons 'n heele stap zijn mochten wij ook in deze reeks een werkje kunnen uitgeven van U. Wij denken dat indien U werkelijk wat moest voelen voor ons initiatief, U het even in overweging zal nemen en ons verdere onderhandelingen toestaan, temeer daar het een werkje aangaat van heel kleinen omvang.
In de hoop, geachte Heer Streuvels, dat U zoo goed zal wezen verdere onderhandelingen toe te staan, groeten wij U met de meeste hoogachting en innigsten dank.
UITGEVERSFIRMA "REGENBOOG"
51, Van Daelstraat, 51
BORGERHOUT

(handtekening Lode Rigouts)
ANTWERPEN 16.VII.1927 ANVERS
UITGEVERIJ REGENBOOG
VAN DAELSTR[AAT] 51 BORGERHOUT ANTW[ERPEN]
Den Heer Styn Streuvels
Letterkundige
Ingoyghem
 

Annotations

[1] Over de stichting van een filiaal van Regenboog in Amsterdam in 1927 vonden we geen verdere informatie.
[2] Uit de overgeleverde documentatie van Regenboog valt niet op te maken welke vijf boekjes in die Regenboogreeks verschenen zijn.
[3] Titelbeschrijving: Filip De Pillecijn, De rit. Antwerpen, Regenboog, 1927.

Register

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip (° Hamme, 1891-03-25 - ✝ Gent, 1962-08-07)

Letterkundige en Vlaams strijder.

De Pillecyn studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit van Leuven, was actief in de studentenkring Met Tijd en Vlijt en was voorzitter van het Algemeen Katholiek Studentenverbond. Tijdens de oorlog was hij een van de leiders van de frontbeweging. Hij schreef er enkele gedichten, die Lannoo in 1920 - samen met gedichten van Jozef Simons - bundelde onder de titel Onder den hiel. Vanaf 1919 concentreerde De Pillecyn zich op de journalistiek. Na zijn medewerking aan het dagblad De Standaard, werd hij hoofdsecretaris van het dagblad De Tijd, dat zich meer met de Vlaamse kwestie bezighield. In dezelfde periode hielp hij bij de publicatie van het satirische weekblad Pallieter. In 1926 promoveerde hij tot doctor in de Germaanse filologie, met een studie over Verriest. Tijdens het interbellum was hij leraar te Malmédy en later te Mechelen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1941 directeur van het Middelbaar Onderwijs. De repressie veroordeelde hem na de Tweede Wereldoorlog wegens een te grote Vlaamsgezindheid tot vijf jaar gevangenisstraf. In de gevangenis van Sint-Gillis schreef hij drie romans: Jan Tervaert (1947), Mensen achter den dijk (1949) en De Veerman en de jonkvrouw (1950). Na zijn vrijlating in 1949 bleef hij verderschrijven (o.a. Aanvaard het Leven, 1956 en Rochus,1951). De Pillecijn schreef tevens een studie over Stijn Streuvels, Stijn Streuvels en zijn werk (1932).

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Regenboog

Resoluut anti-traditionalistisch, ook naar de vormgeving modern, werkte van 1925 tot 1932 te Borgerhout de uitgeverij Regenboog, opgericht en geleid door Lode Rigouts (1904 - 1970), die nadien enige bekendheid verwierf als vertaler en bewerker van toneelstukken, vooral voor de jeugd. Rigouts bracht prozawerk van Fritz Francken (Legenden, 1925), Filip De Pillecijn (De rit, 1927), Theo Bogaerts (Brusselsche krabbels, 1927), Lode Zielens (Het jonge leven, 1928), Victor J. Brunclair (De monnik in het westen, 1929), Victor De Meyere (De beemdvliegen, 1930), toneel van P.G. Buckinx (De tredmolen, 1926), poëzie van Frans De Wild (Het huis op de vlakte, 1926), V.J. Brunclair (De dwaze rondschouw, 1926), A.W. Grauls (Cantabile, 1929), Julia Tulkens (Heibloempjes, 1931) en de epische Pan-gedichten van Karel De Winter. Tot de laatste publicaties van Regenboog behoorden de 'memoires' Tien jaar in den Belgischen kerker (1930) en Vier jaar in 't land der Incas (1931) van August Borms. De allerlaatste was de vertaling van Drie Russische novellen (1932) van Stijn Streuvels. Een latere poging van Rigouts om een Vrije Boekengilde van linkse signatuur op te richten (1938) kwam niet van de grond. L. Simons, Geschiedenis van de uitgeverij in Vlaanderen. Deel II: de twintigste eeuw, p. 107.

In een omzendbrief die het ontstaan van uitgeverij Regenboog aankondigde, stond onder andere: 'In Vlaanderen is geworden een Vlaamsch-Nationalistische uitgeversfirma REGENBOOG.' AMVC-Letterenhuis,R 296/D.

Wereldbibliotheek

Wereldbibliotheek, Nederlandse uitgeverij, gevestigd in Amsterdam, die daar in 1905 door Leo Simons werd opgericht als Maatschappij tot Verspreiding van Goede en Goedkope Lectuur N.V. Wereldbibliotheek werkte met een ledensysteem, waardoor boeken volgens een abonnementenstelstel tegen verlaagde prijs konden worden verkregen. Naast de uitgeverij werd in 1925 de Wereldbibliotheek-Vereeniging opgericht, met als doel het door de Wereldbibliotheek ondernomen Ontwikkelingswerk te steunen. De Wereldbibliotheek, die vooral in de eerste decennia van haar bestaan veel heeft gedaan voor de verspreiding van het boek, was ook actief in Vlaanderen en in Zuid-Afrika. Na de Tweede Wereldoorlog nam de betekenis van Wereldbibliotheek geleidelijk af. De uitgeverij werd in 1975 overgenomen door uitgeverij H.J.W. Becht, die eerder een fusie had aangegaan met de uitgeverijen De Bussy en Ruys. In 1986 werd de Wereldbibliotheek verzelfstandigd en tot op heden werkt ze vaak samen met uitgeverij Pelckmans in Kapellen, die het fonds van de Wereldbibliotheek ook in Vlaanderen importeert.

(Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie in 25 delen, deel 25, p. 181.)

(Elektronische NEVB)

Indextermen

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip
Streuvels, Stijn

Naam - uitgever

Regenboog
Wereldbibliotheek

Titel - andere werken

De rit