<Resultaat 181 van 2531

>

Beste Streuvels,
Het spyt my heel erg, dat ik Zondag niet naar Antwerpen komen kan.[1] De kwestie is, dat ik het overmoe ben & vacantie hebben moet. Wy vertrekken morgen naar Italië, voor twee maanden.
In gedachten echter zal ik by U en de Uwen zyn. Hoe gaarne had ik het meegevierd, het schoone [2]feest van Zondag! Gy kent overigens myn gevoelens wel, zoo goed die u speciaal als die myn Vlaamsche kameraden in het algemeen raken!
Hulde en dank, beste Streuvels, voor al het geen gy gedaan hebt. En houd u, ook in de toekomst, overtuigd van myn hartelijke sympathie en vriendschap!
Met een krachtige handdruk
Uw (handtekening Herman Robbers)
SCHAGEN 18.III.24 ALKMAAR
Den Heere Frank Lateur
Ingoijghem
België
Herman Robbers
Schoorl
 

Annotations

[1] Op zondag 23 maart 1924 werd door de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen de dertigste verjaardag van Van Nu en Straks gevierd met een groot banket te Antwerpen. Tegelijkertijd werd de publicatie van Streuvels' eerste roman Lenteleven herdacht. Eigenlijk werd de literatuurgeschiedenis hier wat geweld aangedaan, want historisch klopt de datum niet met de verjaardag van Lenteleven, die in 1899 gelijktijdig in de Duimpjesuitgave èn bij De Praetere was verschenen. Het hele feest had waarschijnlijk de bedoeling om de Vereniging van de Vlaamse letterkundigen wat meer glans te geven. Streuvels dacht in zijn memoires met veel plezier terug aan het cadeau dat hij die avond kreeg: Aan tafel werd mij een album aangeboden op Japans papier en een zijden kaft, gebatikt door Frans Verschorens dochter, waarin, goed geteld, de veertig aanzittenden hun naam hadden geschreven. De feestvreugde werd slechts door een klein incident verstoord. In zijn memoires noteert Streuvels later: Toen Vermeylen namelijk zijn feestrede begon uit te spreken, ging Maurice Roelants met enige van de jongeren brutaal aan het fluiten en kwinkslagen er door te gooien. Vermeylen liet zich echter niet uit zijn lood slaan, hij veranderde plotseling zijn rede in modernen stijl, met dynamische flitswoorden à la Van Ostaijen, gelijk ze toen aan de mode waren, en het kabaal der jonge kornuiten was meteen gesmoord onder daverend lachen. H. Speliers, Dag Streuvels, p. 482-485; Em. Willekens en Bert Decorte, Schrijvenderwijs. Vijfenzeventig jaar Vereniging van Vlaamse Letterkundigen 1907-1982, p. 138

Register

Naam - persoon

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
[Eerste druk], Maldeghem: V. Delille, 1899, 297 + [VII] p., 18 x 14,3 cm.
Inhoud:
Extra info:
Dit is de Duimpjesuitgave, 12e boekdeel. Met een foto van Stijn Streuvels.
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
[Tweede druk] = [Eerste druk bij Jules de Praetere, op handpers gedrukte luxe-uitgave], Gent, Jules de Praetere, 1899, [VIII] + 234 + [VI] p., 17,3 x 14,5 cm.
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk

Naam - instituut/vereniging

Vereniging van Vlaamse Letterkundigen

De Vereniging van Vlaamse Letterkundigen werd op 23 november 1907 te Antwerpen opgericht onder voorzitterschap van Prosper van Langendonck (1862-1920). De vereniging bepleitte bij de regering de splitsing van de diensten van onderwijs, kunsten en wetenschappen en van de Hogere Raad voor Volksopleiding en de Raad voor de Openbare Bibliotheken en zocht tegelijk toenadering tussen Noord en Zuid. Tussen juni 1914 en maart 1921 lag de werking van de vereniging stil. Na de wapenstilstand kon ze slechts moeizaam haar activiteiten hervatten als gevolg van de kloof tussen activisten en 'passivisten' die zich tijdens de oorlogsjaren had gevormd. August Vermeylen, de eerste naoorlogse voorzitter was antiactivistisch (Frank Lateur profileerde zich eerder als pro-activistisch), diende zijn ontslag in maar werd in 1924 opnieuw bereid gevonden om het voorzitterschap op zich te nemen (tot 1939). Sinds haar oprichting zette de VVL zich als pluralistische vereniging in voor auteursbelangen (o.a. het bepleiten van een vaste boekenprijs), het statuut van de schrijver, het fonds van letterkundigen en de uitkering van een leenvergoeding voor auteurs. Uit deze vereniging zal in 1929 de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen voortkomen.

Indextermen

Naam - instituut/vereniging

Vereniging van Vlaamse Letterkundigen

Naam - persoon

Streuvels, Stijn

Titel - tijdschriften en kranten

Van Nu en Straks

Titel - werken van Streuvels

Lenteleven