<Hit 864 of 2531

>

Waarde vriend Streuvels,
Ik las uw brief met belangstelling en hoop dat men u nu verder met rust zal laten. Ge zult u thans ook wel bewust zijn eenigszins... onvoorzichtig gehandeld te hebben. Al gold het dan "maar tydschriftbydragen"![1]
Over de uitgaaf van uw 'Yeesten uit den Noorschen Heidentyd' heb ik met de directie van Elsevier[2] gesproken, maar men had er niet veel lust in. Eenige jaren geleden werden allerlei legenden & sagen [2]hier druk verkocht, maar dat schynt heelemaal uit te zijn. Een boekje "Iersche Legenden", mooi geïllustreerd by Elsevier verschenen,[3] was een algeheele mislukking. Wil Veen het niet doen? Of de W[ereldbibliotheek]? Enfin, ge zult er zeker wel een uitgever voor vinden. De firma [Gerrit Jan] Thieme & C° te Zutfen heeft vele deelen met sagen & legenden uitgegeven.
Er komt by dit alles dat de tyden zeer moeilyk zyn. Op 't oogenblik "gaat" er niets!
Hartelyke groeten!
Altyd uw (handtekening Herman Robbers)
SCHAGEN 12.IV.33 ALKMAAR
Den Heere Frank Lateur
Ingoyghem
België
 

Annotations

[1] Cf. Streuvels' briefkaart aan Robbers van 1 juli 1932. De hier bedoelde brief van Streuvels vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[2] zijnde John Robbers en J.P. Klautz.
[3] Juul Roggeveen, Drie Iersche Legenden. Met illustraties naar tekeningen van Charles Eyck. Amsterdam, Elsevier, 1928.

Register

Name - person

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Name - publisher

Elsevier

N.V. Uitgeversmaatschappij Elsevier, de oudste naamloze vennootschap op het gebied van boekhandel en uitgeverij in Nederland, werd in 1880 te Rotterdam opgericht door Jac. G. Robbers, G.L. Funke, J.H. De Groot, G. Kolffen en K.H. Schadd (commissarissen). Jacobus George Robbers, vader van Herman Robbers en succesvol importeur van Engelse boeken en tijdschriften te Rotterdam, was van 1883 tot 1925 directeur van de uitgeversmaatschappij. In 1887 werd het bedrijf verplaatst naar Amsterdam. In 1881 werd de Winkler Prins' Geïllustreerde encyclopaedie, die voordien door C.L. Brinkman werd uitgegeven, overgenomen en voortgezet als de Grote Winkler Prins. Tot de belangrijkste uitgaven in de eerste periode van het bestaan van het bedrijf behoren de (her)uitgaven van Multatuli's Max Havelaar en de boeken van Jules Verne en voorts van het eerste geïllustreerde tijdschrift in Nederland, Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift (1891-1940). In de jaren dertig stichtte Elsevier verscheidene vestigingen in het buitenland, waardoor de uitgeverij een meer internationaal karakter kreeg. Deze ontwikkeling zette zich na de Tweede Wereldoorlog, en vooral in het begin van de jaren zeventig, met name sterk door op het gebied van de wetenschappelijke uitgeverij en het uitgeven van publieksboeken. Tevens vond er een duidelijke diversificatie van activiteiten plaats en niet alleen op het gebied van de uitgeverij. Ook drukkerijen en boekwinkels werden in het concern opgenomen. Herman Robbers maakte van 1927 tot 1931 deel uit van de directie van deze uitgeverij.

(Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie in 25 delen, deel 9, p. 138.)

(Wim J. Simons, De tijd van Herman Robbers. Bloemlezing uit Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift 1905-1937, p. 10.)

Thieme, Gerrit Jan (° 1872 - ✝ 1945)

Telg uit het Nederlandse drukkersgeslacht Thieme. Drukker te Nijmegen. In mei 1898 werd hij procuratiehouder en leider van het overgenomen Nijmeegse bedrijf, de c.v. H.C.A. Thieme. In december van hetzelfde jaar werd hij directeur (naast J. Oosterink) van de nieuw opgerichte n.v. Boek-, Courant- en Steendrukkerij G.J. Thieme. In 1909 was Thieme mede-oprichter van de 'Nederlandsche Bond van Boekdrukkerijen'. In 1918 stichtte hij het 'Gerrit Jan Thieme-fonds'. In 1928 bracht hij het Arnhemse bedrijf van zijn oom naar Nijmegen over.

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Wereldbibliotheek

Wereldbibliotheek, Nederlandse uitgeverij, gevestigd in Amsterdam, die daar in 1905 door Leo Simons werd opgericht als Maatschappij tot Verspreiding van Goede en Goedkope Lectuur N.V. Wereldbibliotheek werkte met een ledensysteem, waardoor boeken volgens een abonnementenstelstel tegen verlaagde prijs konden worden verkregen. Naast de uitgeverij werd in 1925 de Wereldbibliotheek-Vereeniging opgericht, met als doel het door de Wereldbibliotheek ondernomen Ontwikkelingswerk te steunen. De Wereldbibliotheek, die vooral in de eerste decennia van haar bestaan veel heeft gedaan voor de verspreiding van het boek, was ook actief in Vlaanderen en in Zuid-Afrika. Na de Tweede Wereldoorlog nam de betekenis van Wereldbibliotheek geleidelijk af. De uitgeverij werd in 1975 overgenomen door uitgeverij H.J.W. Becht, die eerder een fusie had aangegaan met de uitgeverijen De Bussy en Ruys. In 1986 werd de Wereldbibliotheek verzelfstandigd en tot op heden werkt ze vaak samen met uitgeverij Pelckmans in Kapellen, die het fonds van de Wereldbibliotheek ook in Vlaanderen importeert.

(Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie in 25 delen, deel 25, p. 181.)

(Elektronische NEVB)

Title - works by Streuvels

Streuvels, Stijn, Ijslandsche godensagen (1933). [vertaling]
Yeesten uit den Noorschen heidentijd - Dietsche Warande en Belfort, XXIII, 1933, p. 3-7, 8-11, 340-342, 412-426 (= sagen 6, 10, 14 en 1) (de aldaar verschenen sage Andwari's goud, p. 249-255, is niet gebundeld).
Streuvels, Stijn, Ijslandsche godensagen (1933).
Voorpublicatie
  • Yeesten uit den Noorschen heidentijd - Dietsche Warande en Belfort, XXIII, 1933, p. 3-7, 8-11, 340-342, 412-426 (= sagen 6, 10, 14 en 1) (de aldaar verschenen sage Andwari's goud, p. 249-255, is niet gebundeld).
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij N.V., [1933], 173 + [III] p., 23 x 16,5 cm.

Index terms

Name - person

Streuvels, Stijn

Name - publisher

Elsevier
Thieme, Gerrit Jan
Veen, L.J.
Wereldbibliotheek

Title - other works

Iersche legenden

Title - works by Streuvels

Ijslandsche godensagen