<Resultaat 173 van 2531

>

Waarde,
Eer we verder gaan eerst even dezen brief dien ik zooeven kom te ontvangen.[1] Het zou me erg spijten moest dit besluit, voor U, de zaak doen vàllen! Ik hoop van niet.
Laat me spoedig weten wat ge denkt.[2]
Met de rest ga ik accoord en schrijf heden — met voorbehoud — aan Fonteyne.[3]
Genegen groet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Brief van de firma L.J. Veen aan Stijn Streuvels, d.d. 18 februari 1924, in verband met de exploitatie van Lenteleven in Nederland: In beleefd antwoord op Uw schrijven van 15 dezer zou ik willen voorstellen, dat de Heer de Bock in dit zeer bijzondere geval de Heer Mees uitschakelt. [...] Alleen zou in dit geval door den Heer de Bock voor den Heer Mees een prospectus op naam van Mees kunnen gedrukt worden, zoodat deze onder de particulieren goed kan werken. [...] Doch, daar het een boek geldt, reeds jaren door de firma Veen uitgegeven, zou ik gaarne mijn naam op den titel vermeld zien en niet die des Heeren Mees, [...] Wanneer voor den Heer de Bock aan een en ander onoverkomelijke bezwaren verbonden zijn, kunt U dan niet bij een andere Belgische firma terecht? Letterenhuis, S 935/B2/Veen
[2] Cf. brief van De Bock aan Streuvels van 19 februari 1924.
[3] Dit in verband met het portret van Streuvels voor Lenteleven: cf. brief van De Bock aan Streuvels van 18 februari 1924.

Register

Naam - persoon

Fonteyne, Jules (° Brugge, 1878-07-22 - ✝ Brugge, 1964-08-11)

Tekenaar - schilder.

Nadat Jules Fonteyne in 1897 als primus aan de Brugse Academie afstudeerde, kreeg hij zijn verdere opleiding in Brussel en aan het Hoger Instituut van Antwerpen, waar hij de prijs behaalde voor graveerkunst. Hij reveleerde als grafisch kunstenaar met zijn eenvoudige illustraties voor het Kerstekind van Stijn Streuvels (1910). In oktober 1914 vertrok hij met zijn familie naar Engeland, waar hij onder invloed van de Prerafaëlieten kwam te staan. Na de oorlog keerde hij terug naar België en tekende er veel kerkmeubels voor de opnieuw opgebouwde kerken. In 1920 werd hij als leraar in de toegepaste kunsten aangesteld aan de Academie. In 1924 werd hij er directeur. Fonteyne manifesteerde zich vooral als etser-tekenaar. Van zijn hand zijn talrijke affiches, prentkaarten en portretten (o.a. een aantal potloodtekeningen en een profieltekening in 1912 van Streuvels, van Jozef Dochy, van Karel de Flou,...) bewaard. Hij vervaardigde ex-librissen en illustreerde talrijke boeken, o.a. van Streuvels (Het Glorierijke Licht en Morgenstond, Sint Jan, De Boomen, Vertelsels van Gokkel en Hinkel; De schoone en stichtelijke historie van Genoveva van Brabant).Zijn tekeningen zijn altijd voluit figuratief en af en toe zelfs suggestief. Bij voorkeur heeft hij in zijn tekeningen de volkse mens geportretteerd zoals hij die in het Brugge van zijn tijd kon observeren.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
Achtste druk, Jubileum-Uitgave, Antwerpen: De Sikkel; Amsterdam: L.J. Veen; Santpoort: C.A. Mees, 1924, 258 + [VI] p., 23,3 x 18,5 cm.
Extra info:
Met een portret van Stijn Streuvels door Jules Fonteyne (Maart 1924) en dat door Julius De Praetere (1902). Met een inleiding, Vijf en twintig jaar..., waarvan de eerste bladzijde in facsimile, door Stijn Streuvels. Gedateerd: Ingoyghem den 21 Maart 1924. Colofon: 'Van dit boek werden gedrukt vijftien exemplaren op Keizerlijk Japansch papier, genummerd van I tot XV; twintig exemplaren op Hollandsch Van Gelder, genummerd van XVI tot XXXV en drie honderd vijf en zestig op Alfa, genummerd van 36 tot 400.'
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

Fonteyne, Jules

Titel - werken van Streuvels

Lenteleven