<Resultaat 179 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde uitgever —
Ik ga morgen naar Brugge en blijf er tot maandag.[1] Nu wilde ik U vragen: of we niet in Brugge het nieuwe portret zouden laten fotografeeren (daar ken ik een uitstekenden specialist voor reproducties) — ik veronderstel dat de typogr[afisch] cliché toch naar de foto gemaakt wordt? Alzoo zouden wij 't verzenden der originele teekening vermijden, waar altijd een zeker gevaar aan is. — De cliché van het portret De Praetere zult gij dan toch wel krijgen bij Veen[2] — die teekening kan ik dus thuis laten. Hoe is 't met de prospectussen? — In de proef van Lenteleven zijn tamelijk veel zetfouten[3] (dàt zijn de gevaarlijke bij de correctie!) komt er nog revisie? anders doet gij wel den tekst nog eens zorgvuldig na te zien. Er ontbreken vooral veel punten op de i's. Voor 't overige is het goed.
[2]
Voor 't geen het al of niet reproduceeren der teekening bij den fotograaf in Brugge verwacht ik dan bescheid van U bij Jules Fonteyne, witte Leertouwersstr[aat] 19 — ofwel bij Karel Lateur, Gentpoortstr[aat] 13 Brugge[4]
Hoogachtend gegroet
(handtekening Stijn Streuvels)
VICHTE 12.III.1924
Den heer Eug[ène] De Bock
uitgever v[an de] Sikkel
Karel Oomsstraat 51
Antwerpen
 

Annotations

[1] Streuvels had een afspraak met Jules Fonteyne in verband met het portret van Streuvels voor Lenteleven.
[2] Cf. mededeling van De Bock in zijn brief aan Streuvels van 3 maart 1924.
[3] De uiteindelijke tekst bevat weinig of geen zetfouten.
[4] Cf. verder Streuvels' brief aan De Bock van 13 maart 1924: de afspraak met Jules Fonteyne werd uitgesteld.

Register

Naam - persoon

De Praetere, Jules (° Ledeberg, 1879-01-21 - ✝ Basel [Zwitserland], 1947-05-03)

Schilder, drukker en ambachtsman.

Behoorde tot de zgn. 'Eerste Latemse groep'. De Praetere (die zijn werken veelal onder de naam 'Prater' signeerde) was geobsedeerd door de Engelse ontwerper, ambachtsman en dichter William Morris (+ 1896). Zo publiceerde hij, gedrukt op zijn eigen handpers en in beperkte oplage verschillende edities van Vlaamse literatoren (Lenteleven van Streuvels, Kerkhofblommen van Guido Gezelle, Verzen van Herman Teirlinck, Het Vaderhuis van Karel van de Woestijne etc.). De Praetere is vooral bekend voor zijn grondige hervormingen van het kunstambachtenonderwijs, zowel in het buitenland (Krefeld, Zürich, Bazel, Genève) als in Vlaanderen.

Fonteyne, Jules (° Brugge, 1878-07-22 - ✝ Brugge, 1964-08-11)

Tekenaar - schilder.

Nadat Jules Fonteyne in 1897 als primus aan de Brugse Academie afstudeerde, kreeg hij zijn verdere opleiding in Brussel en aan het Hoger Instituut van Antwerpen, waar hij de prijs behaalde voor graveerkunst. Hij reveleerde als grafisch kunstenaar met zijn eenvoudige illustraties voor het Kerstekind van Stijn Streuvels (1910). In oktober 1914 vertrok hij met zijn familie naar Engeland, waar hij onder invloed van de Prerafaëlieten kwam te staan. Na de oorlog keerde hij terug naar België en tekende er veel kerkmeubels voor de opnieuw opgebouwde kerken. In 1920 werd hij als leraar in de toegepaste kunsten aangesteld aan de Academie. In 1924 werd hij er directeur. Fonteyne manifesteerde zich vooral als etser-tekenaar. Van zijn hand zijn talrijke affiches, prentkaarten en portretten (o.a. een aantal potloodtekeningen en een profieltekening in 1912 van Streuvels, van Jozef Dochy, van Karel de Flou,...) bewaard. Hij vervaardigde ex-librissen en illustreerde talrijke boeken, o.a. van Streuvels (Het Glorierijke Licht en Morgenstond, Sint Jan, De Boomen, Vertelsels van Gokkel en Hinkel; De schoone en stichtelijke historie van Genoveva van Brabant).Zijn tekeningen zijn altijd voluit figuratief en af en toe zelfs suggestief. Bij voorkeur heeft hij in zijn tekeningen de volkse mens geportretteerd zoals hij die in het Brugge van zijn tijd kon observeren.

Lateur, Karel (° Heule, 1873-05-12 - ✝ Brugge, 1949-01-10)

Schilder-beeldhouwer.

Broer van Frank Lateur (Stijn Streuvels), met wie hij samen school liep aan het 'Pensionnat du Bienheureux Jean Berchmans' en het Avelgemse college. Woonde vanaf 1905 te Brugge met zijn moeder en zus, die (vanaf 1929) conciërge was van het Guido Gezellehuis. Hijzelf bleef ongehuwd. Was ontwerper van het grafmonument van Joe English te Steenkerke (1920) en beeldhouwde het Verriestmonument te Ingooigem, dat op 8 augustus 1926 werd onthuld.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
Achtste druk, Jubileum-Uitgave, Antwerpen: De Sikkel; Amsterdam: L.J. Veen; Santpoort: C.A. Mees, 1924, 258 + [VI] p., 23,3 x 18,5 cm.
Extra info:
Met een portret van Stijn Streuvels door Jules Fonteyne (Maart 1924) en dat door Julius De Praetere (1902). Met een inleiding, Vijf en twintig jaar..., waarvan de eerste bladzijde in facsimile, door Stijn Streuvels. Gedateerd: Ingoyghem den 21 Maart 1924. Colofon: 'Van dit boek werden gedrukt vijftien exemplaren op Keizerlijk Japansch papier, genummerd van I tot XV; twintig exemplaren op Hollandsch Van Gelder, genummerd van XVI tot XXXV en drie honderd vijf en zestig op Alfa, genummerd van 36 tot 400.'
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

De Praetere, Jules
Fonteyne, Jules
Lateur, Karel

Naam - uitgever

Veen, L.J.

Titel - werken van Streuvels

Lenteleven