<Resultaat 184 van 2531

>

FRANK LATEUR
INGOYGHEM
Waarde Uitgever,
Het portret van Fonteyne zal nu toch reeds in Uw bezit zijn?[1] En het blijft dus afgesproken dat er voor mij een 100 à 150 gewone afdrukken van gemaakt worden, die ik aan kostenden prijs krijgen kan?[2] Ik vermoed dat het portret op het formaat van den letterspiegel gereproduceerd wordt (10 ½ X 14 ½)[3] Nu wilde ik U vragen of gij niet een soort papier aan de hand hebt — simili japansch,[4] of ander stevig, glad en getint papier, dat op een formaat van omtrent 18 X 23 c[enti]m[eter] gesneden, zou kunnen dienen om de afdrukken van het portret op te plakken?[5] Indien Gij het niet hebt zou ik het in Luik, bij mijn leveraar bestellen.
Hierbij nog eenige adressen waar met vrucht een prospectus zou kunnen gezonden worden. De andere letterkundigen uit het Land komen niet op mijne lijsten voor, omdat hun adres mij onbekend is, — voor die zult Gij wel zorgen? Alsook voor de vrienden uit Holland?[6]
Gelief mij ook een 20-tal prospectussen te zenden, die komen hier wel van pas, bij bezoek van bekenden.[7]
Het origineel van Fonteyne's teekening krijg ik na gebruik toegezonden, nietwaar.[8] Ik bezorg U dan spoedig eene groote reproductie.
Ik ben wel benieuwd te weten: hoe 't met de inschrijvingen loopen zal? Dat brengt altijd verrassingen mede.[9]
Met genegen groet
Uw
(handtekening Stijn Streuvels)
P[ostscriptum] Wilt U, zoo gauw gij ingelicht zijt, mij den prijs van die overdrukken laten weten?

Annotations

[1] Dit is Streuvels' portret voor de jubileumuitgave van Lenteleven. Cf. antwoord van De Bock op 29 maart 1924.
[2] Cf. antwoord van De Bock op 29 maart 1924.
[3] Cf. De Bocks mededeling in zijn brief aan Streuvels van 21 februari 1924.
[4] Van Japans papier bestonden veel imitaties. Proost en Brandt NV, Papier op Papier. Verklaring van gewone en ongewone papieruitdrukkingen, p. 80
Cf. verder de brief van De Bock aan Streuvels van 17 april 1924.
[5] Cf. antwoord van De Bock op 29 maart 1924.
[6] Cf. antwoord van De Bock hierop in zijn brief aan Streuvels van 29 maart 1924.
[7] De Bock bezorgde Streuvels deze prospectussen op 29 maart 1924.
[8] De Bock zond Streuvels het origineel terug op 3 april 1924.
[9] De inschrijvingen liepen niet van een leien dakje: cf. brieven van De Bock aan Streuvels van 17 april en 3 juni 1924.

Register

Naam - persoon

Fonteyne, Jules (° Brugge, 1878-07-22 - ✝ Brugge, 1964-08-11)

Tekenaar - schilder.

Nadat Jules Fonteyne in 1897 als primus aan de Brugse Academie afstudeerde, kreeg hij zijn verdere opleiding in Brussel en aan het Hoger Instituut van Antwerpen, waar hij de prijs behaalde voor graveerkunst. Hij reveleerde als grafisch kunstenaar met zijn eenvoudige illustraties voor het Kerstekind van Stijn Streuvels (1910). In oktober 1914 vertrok hij met zijn familie naar Engeland, waar hij onder invloed van de Prerafaëlieten kwam te staan. Na de oorlog keerde hij terug naar België en tekende er veel kerkmeubels voor de opnieuw opgebouwde kerken. In 1920 werd hij als leraar in de toegepaste kunsten aangesteld aan de Academie. In 1924 werd hij er directeur. Fonteyne manifesteerde zich vooral als etser-tekenaar. Van zijn hand zijn talrijke affiches, prentkaarten en portretten (o.a. een aantal potloodtekeningen en een profieltekening in 1912 van Streuvels, van Jozef Dochy, van Karel de Flou,...) bewaard. Hij vervaardigde ex-librissen en illustreerde talrijke boeken, o.a. van Streuvels (Het Glorierijke Licht en Morgenstond, Sint Jan, De Boomen, Vertelsels van Gokkel en Hinkel; De schoone en stichtelijke historie van Genoveva van Brabant).Zijn tekeningen zijn altijd voluit figuratief en af en toe zelfs suggestief. Bij voorkeur heeft hij in zijn tekeningen de volkse mens geportretteerd zoals hij die in het Brugge van zijn tijd kon observeren.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
Achtste druk, Jubileum-Uitgave, Antwerpen: De Sikkel; Amsterdam: L.J. Veen; Santpoort: C.A. Mees, 1924, 258 + [VI] p., 23,3 x 18,5 cm.
Extra info:
Met een portret van Stijn Streuvels door Jules Fonteyne (Maart 1924) en dat door Julius De Praetere (1902). Met een inleiding, Vijf en twintig jaar..., waarvan de eerste bladzijde in facsimile, door Stijn Streuvels. Gedateerd: Ingoyghem den 21 Maart 1924. Colofon: 'Van dit boek werden gedrukt vijftien exemplaren op Keizerlijk Japansch papier, genummerd van I tot XV; twintig exemplaren op Hollandsch Van Gelder, genummerd van XVI tot XXXV en drie honderd vijf en zestig op Alfa, genummerd van 36 tot 400.'
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

Fonteyne, Jules

Titel - werken van Streuvels

Lenteleven