<Resultaat 189 van 2531

>

FRANK LATEUR
INGOYGHEM
Waarde Uitgever,
De teekening van Fonteyne is hier goed aangekomen[1]... doch in een erbarmelijken toestand: platgedrukt als een vijg, met 't gevolg dat er zes zware plooien door 't gelaat loopen! Ik vraag me af: waarom de verpakking niet gebruikt waarmede Fonteyne U de teekening heeft opgestuurd?[2] Enfin, we zullen nu maar, met een warm ijzer trachten het onheil te herstellen.
Nu weet ik nog niet eens: of Gij er op gesteld zijt van die teekening eene groote reproductie te ontvangen?[3] Of verkiest Gij de origineele teekening van het portret door Fl[orimond] Aerts, waarvan ik U vroeger eene kleine reproductie zond?[4] Deze heb ik hier nu eenige jaren onder oogen en kan ze best afstaan.
Ik hoop nu dat de drukker maar flink opschiet en op tijd klaar komt. Gij zult van nu af reeds voor de banden moeten zorgen, wilt Gij geen tijd verliezen, want Mei zal er gauw zijn![5]
"Bibliotheekgids" heb ik met genoegen gelezen,[6]— het ziet er flink uit. (Kan ik het N[umme]r niet krijgen waar het artikel van Karel v[an den] Oever in voorkomt over: De Roman-kunst van D[octo]r Renier Snieders, 137)[7] Met mijne bijdrage is er nog altijd iets niet opgehelderd. Gij schreeft mij indertijd om den "uitval" (dien ik niet als een uitval bedoelde en ook niet als zulksdanig beschouw) tegen de Vl[aamsche] uitgevers op de proef te willen verzachten,— ik herinner mij echter niet ooit eene proef ontvangen te hebben! evenmin al dat er mij bij 't verschijnen een N[umme]r geworden is.[8] Van mijnentwege mocht er gerust al het kwetsende uit wegvallen. Ik heb enkel een feit willen constateeren, en de uitgevers op eene slordigheid wijzen.
In datzelfde N[umme]r zie ik de opgave van de deelen der uitgaaf van Vr[ouwe] Courtmans en bestatig dat ik enkele der verschillende als "verschenen" aangekondigde deelen, niet ontvangen heb, o[nder andere] N[umme]r: 1. 2; 16. 17.[9] Ik beloof niet ze alle in één adem te zullen lezen, doch daar ik nu zoover op weg ben, zou ik er aan houden de uitgaaf compleet te krijgen, en het kan ook van pas komen bij het herwerken van mijn stuk voor Uwe serie,[10] dat ik die deelen bij de hand heb.[11] Ik houd mij dus aanbevolen, indien Gij de andere deelen ter recensie krijgt; als Gij 't verkiest, kan ik over de boeken afzonderlijk altijd eenige regelen schrijven.
Nu wilde ik U in vertrouwen iets vragen: kent U een zekeren heer Jaak Boonen uit Leuven?... Hij is het namelijk die met prachtige voorstellen bij mij kwam voor uitgeven van Fransche vertalingen; sedert heb ik echter over bedoelden heer dingen vernomen die mij wantrouwig stemmen, zoodat ik, zonder nadere inlichtingen, de zaak niet durf aangaan. Indien Gij den heer kent, of iets over hem vernemen kunt, zou het mij aangenaam zijn het te vernemen.[12]
Heden ontving ik de foto van de "aanzitters" op de Lente-fuif te Antwerpen... zaliger gedachtenis![13] Het is in elk geval eene merkwaardige herinnering.[14]
Met genegen groet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Cf. brief van De Bock aan Streuvels van 3 april 1924: De Bock had de originele tekening (portret van Streuvels door J. Fonteyne) voor de jubileumuitgave van Lenteleven aangetekend verzonden.
[2] Cf. antwoord van De Bock op 8 april 1924: de oorspronkelijke verpakking was bij de maker van het cliché achtergebleven.
[3] Cf. antwoord van De Bock op 8 april 1924: De Bock stelt zich met een gewone kleine reproductie tevreden.
[4] Cf. brief van Streuvels aan De Bock van 15 februari 1924. De tekening van Aerts dateert van 1919.
[5] De jubileumuitgave van Lenteleven, die gedrukt werd in de Sint Catharina Drukkerij te Brugge, was niet tijdig klaar: cf. brief van De Bock aan Streuvels van 23 mei 1924. Luxe-exemplaren waren toen wel reeds verschenen, maar daar bleek maar weinig interesse voor. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het voorjaar 1924 harde woorden vielen tussen de auteur en zijn uitgever.
[6] D.i. het nummer van de Bibliotheekgids waarin Streuvels' artikel 'Vrouwe Courtmans' Volledige Werken' verschenen was. Bibliotheekgids, 3 (1924)
Cf. brief van De Bock aan Streuvels van 3 april 1924.
[7] Dit artikel verscheen in het juni-nummer van de Bibliotheekgids, 2 (1923), p. 137-141.
[8] Cf. brief van De Bock aan Streuvels van 4 januari 1924. Negen dagen later zou Streuvels hiervan een drukproef naar De Bock (terug?)sturen.
[9] Deze aankondiging vonden we terug in het tweede nummer uit 1924 van Bibliotheekgids (aankondiging tegenover de titelbladzijde): Volledige werken van Mevr. Courtmans geb. Berchmans. De uitgave dezer volledige werken zal in ongeveer 25 deelen van elk minstens 128 blz. druk volledig zijn. Prijs bij inteekening op de VOLLEDIGE reeks: 3 fr. per deel nettto. Afzonderlijke deelen 4 fr. Reeds verschenen: I. BERTHA BALDWIN. - 2. Het geschenk van den jager.- 3. Anna, de bloemenmaagd.- 4. Griselda.- 5 en 6. De wees van het rozenhof.- 7 en 8. Christina van Oosterwei.- 9. Uit liefde getrouwd.- 10. De hut van tante Klara.- 11. Livia. 12 en 13. Het rad der fortuin.- 14. De zaakwaarnemer.- 15. Het plan van Heintje Barbier.- 16. De zwarte hoeve.- 17. Nicolette.
[11] Cf. Streuvels' brief aan De Bock van 15 april 1924, waar Streuvels laat weten dat zijn stuk over Vrouwe Courtmans af is.
[12] Cf. antwoord van De Bock op 8 april 1924.
[13] Het betreft hier de viering op 23 maart 1924 van 25 jaar Lenteleven en 30 jaar Van Nu en Straks met een banket te Antwerpen. De bedoelde foto werd afgedrukt in Schrijvenderwijs. 75 jaar VVL 1907-1982: Een Documentatie, p. 138 en bevindt zich nu in het Letterenhuis. We herkennen zittend vlnr: Firmin Van Hecke, Arnold Sauwen, Richard Baseleer, Alfred Hegenscheidt, Leo Simons, Pieter Cornelis Boutens, Johan De Meester, August Vermeylen, Frans Bastiaanse, Henry Van de Velde, ?, Stijn Streuvels, Ernest Claes, Herman Teirlinck, C.A.J. Van Dishoeck; staand vlnr: Gust Schamelhout, H.J. Boeken, Willem Gijssels, Eugeen De Bock, Jef Van Overloop, Gustaaf d'Hondt, Fernand V. Toussaint van Boelaere, ?, Arthur H. Cornette, Lode Baekelmans, Emmanuel De Bom, Joris Vriamont, Frans Verschoren, Jozef Muls, Josine A. Simons-Mees, Willem Putman, Julien Kuypers, Lode Ontrop, Jan Oscar De Gruyter, Annie Salomons, Lodewijk Mortelmans, August Van Cauwelaert, Alice Nahon, Jef Van Hoof, Maurice Roelants, Gaston Martens. (p. 139.)
[14] Cf. ook Stijn Streuvels, Volledig Werk 4 — Ingooigem II, p. 1354-1355. 'Het was de goede tijd der vriendschap en samenhorigheid. Aan tafel heerste de gewone gezelligheid, maar toen heb ik voor 't eerst kunnen bemerken dat er iets als een breuk of scheiding ontstaan was tussen ouderen en jongeren en het gezag en de eerbied een deuk had gekregen.'

Register

Naam - persoon

Aerts, Florimond (° Brugge, 1877-05-09 - ✝ Brugge, 1934-12-26)

Tekenaar en schilder.

Studeerde vanaf 1890 aan de Brugse Academie voor Schone Kunsten, behaalde er in 1897 de Eerste Prijs voor tekenen. Volgde van 1899 tot 1902 lessen aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten te Brussel. Ging na de voltooiing van zijn studies te Brugge gedurende vier jaar in de leer bij Flori Van Acker (1858-1940). Werd in 1915 benoemd tot leraar 'tekenen naar geometrische vormen' aan de Brugse Academie en werd later belast met de leergang Tekenen naar het Antiek, een functie die hij tot aan zijn dood zou bekleden. Op de tentoonstellingen waaraan hij in de jaren '20 te Brugge deelnam (o.a. in de Stedelijke Concertzaal en het Salon Brugse Kunstkring), pakte hij hoofdzakelijk uit met tekeningen en portretten.

Boonen, Jaak (° Oppiter, 1875-09-10 - ✝ Schoten, 1944-05-18)

Letterkundige.

Boonen studeerde te Leuven, waar hij bevriend geraakte met August Borms, Lodewijk Dosfel en Langendonck. Hij was er redacteur van Ons Leven en richtte de Limburgse studentenvereniging 'De Heidebloem' op. Doctoreerde en was lange tijd werkzaam in de Koninklijke Bibliotheek. Daarna doceerde hij aan de universiteiten van Heidelberg en Frankfurt, waar hij verschillende werken publiceerde (Die Entwicklung der niederländischen Sprache, Rubens und Vondel, Guido Gezelle und Rembrandt). Tijdens WO I doceerde hij ook aan de Utrechtse Universiteit. Stelde een aantal bloemlezingen samen (o.a. met gedichten van Van Langendonck) maar was vooral bekend als schrijver van volksboeken en boerenromans (Geldjan, Amusante Typen. Schetsen uit het Vlaamsche Volksleven). Hierbij sloot ook zijn vertalingswerk aan, o.a. van het werk van René Bazin. Als journalist was hij tenslotte verbonden aan buitenlandse bladen als de Kölnische Zeitung en de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Hij werkte ook mee aan De Schelde en Volk en Staat.

Courtmans-Berchmans, Johanna D. (° Oudegem, 1811-09-06 - ✝ Maldegem, 1890-09-22)

Schrijfster.

Johanna Berchmans was gehuwd met J.B. Courtmans, leraar en auteur van schoolboeken. Na zijn dood in 1856 richtte zij in Maldegem een kostschool op, die zij ondanks felle katholieke tegenwerking in stand wist te houden. Aanvankelijk schreef zij gedichten, toneelstukken en schetsen. Maar de strijd tegen haar omgeving bracht haar er toe om vanaf 1860 een hele reeks tendensverhalen en romans te schrijven. Haar romans en novellen waren geïnspireerd door het plattelandsleven (hoofdzakelijk in het Meetjesland), de verfransing en de schoolstrijd. Ze schreef over de sociale crisis en de mensonterende levensomstandigheden van de landbouwers en landarbeiders. De sociale inslag en de kritiek op de tijdsomstandigheden geven haar werk documentaire waarde. In haar roman Bertha Baldwin greep ze terug naar het roemrijke Vlaamse Verleden en wou ze Consciences Leeuw van Vlaanderen een vrouwelijke tegenhanger geven. Het Geschenk van den Jager, over de tegenstelling tussen het plattelands- en fabrieksleven, werd in 1865 met de vijfjaarlijkse staatsprijs voor Nederlandse letterkunde bekroond.

Fonteyne, Jules (° Brugge, 1878-07-22 - ✝ Brugge, 1964-08-11)

Tekenaar - schilder.

Nadat Jules Fonteyne in 1897 als primus aan de Brugse Academie afstudeerde, kreeg hij zijn verdere opleiding in Brussel en aan het Hoger Instituut van Antwerpen, waar hij de prijs behaalde voor graveerkunst. Hij reveleerde als grafisch kunstenaar met zijn eenvoudige illustraties voor het Kerstekind van Stijn Streuvels (1910). In oktober 1914 vertrok hij met zijn familie naar Engeland, waar hij onder invloed van de Prerafaëlieten kwam te staan. Na de oorlog keerde hij terug naar België en tekende er veel kerkmeubels voor de opnieuw opgebouwde kerken. In 1920 werd hij als leraar in de toegepaste kunsten aangesteld aan de Academie. In 1924 werd hij er directeur. Fonteyne manifesteerde zich vooral als etser-tekenaar. Van zijn hand zijn talrijke affiches, prentkaarten en portretten (o.a. een aantal potloodtekeningen en een profieltekening in 1912 van Streuvels, van Jozef Dochy, van Karel de Flou,...) bewaard. Hij vervaardigde ex-librissen en illustreerde talrijke boeken, o.a. van Streuvels (Het Glorierijke Licht en Morgenstond, Sint Jan, De Boomen, Vertelsels van Gokkel en Hinkel; De schoone en stichtelijke historie van Genoveva van Brabant).Zijn tekeningen zijn altijd voluit figuratief en af en toe zelfs suggestief. Bij voorkeur heeft hij in zijn tekeningen de volkse mens geportretteerd zoals hij die in het Brugge van zijn tijd kon observeren.

Snieders, Jan Renier (° Bladel, N-Brabant, 1812-11-21 - ✝ Turnhout, 1888-04-09)

Geneesheer en letterkundige.

Broer van August Snieders, promoveerde (1838) in de medicijnen te Leuven en vestigde zich als arts te Turnhout. Hij schreef Kempische dorpsromans en novellen in de conservatieve trant van Conscience, doch minder idealiserend, nuchterder en bezadigder. Zijn beste werken dateren uit zijn eerste periode (De meesterknecht, 1855; De lelie van het gehucht, 1860; De Gouden Willem, 1866). De daarin reeds aanwezige moraliserende tendens overwoekert de verhalen die hij na 1870 in de jaren van de Schoolstrijd schreef. Hij was eredoctor van de Katholieke Universiteit Leuven (1887).

Van den Oever, Karel (° 1879-11-19 - ✝ 1926-10-06)

Antwerpse dichter, essayist, proza- en toneelschrijver. Sporen van zijn Vaamsgezindheid en katholieke inspiratie zijn in zijn werk terug te vinden.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
Achtste druk, Jubileum-Uitgave, Antwerpen: De Sikkel; Amsterdam: L.J. Veen; Santpoort: C.A. Mees, 1924, 258 + [VI] p., 23,3 x 18,5 cm.
Extra info:
Met een portret van Stijn Streuvels door Jules Fonteyne (Maart 1924) en dat door Julius De Praetere (1902). Met een inleiding, Vijf en twintig jaar..., waarvan de eerste bladzijde in facsimile, door Stijn Streuvels. Gedateerd: Ingoyghem den 21 Maart 1924. Colofon: 'Van dit boek werden gedrukt vijftien exemplaren op Keizerlijk Japansch papier, genummerd van I tot XV; twintig exemplaren op Hollandsch Van Gelder, genummerd van XVI tot XXXV en drie honderd vijf en zestig op Alfa, genummerd van 36 tot 400.'
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
[Eerste druk], Maldeghem: V. Delille, 1899, 297 + [VII] p., 18 x 14,3 cm.
Inhoud:
Extra info:
Dit is de Duimpjesuitgave, 12e boekdeel. Met een foto van Stijn Streuvels.
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk
Streuvels, Stijn, Volledig werk (1971-1973). [bloemlezing]
Deel IV: [Eerste druk], [Brugge - Utrecht], Uitgeverij Orion / N.V. Desclée De Brouwer, 1973, 18 x 11 cm.
Inhoud:
Streuvels, Stijn, Volledig werk (1971-1973).
Deel
Streuvels, Stijn, Ingoyghem II, 1914-1940 (1957). [bio]
Streuvels, Stijn, Ingoyghem II, 1914-1940 (1957).
Voorpublicatie
  • [Academische toespraak bij de benoeming tot Doctor honoris causa aan de Universiteit te Leuven], verschenen in het extra nummer van Ons Leven, 17 november 1937.
  • [Academische toespraak bij de benoeming tot Doctor honoris causa aan de Universiteit te Leuven], Nieuw Vlaanderen, III, 1937, nr. 49 (= 4 december), onder de titel: Wat ik in mijn werk heb uitgebeeld.
  • [Pastorale] - Dietsche Warande en Belfort, LIII, 1953, p. 14-18 (januari), gedat. November 1952.
  • [De gevarenis van Djooske Dekkers] - Dietsche Warande en Belfort, LVII, 1957, p. 65-68 (januari).
Druk
  • [Eerste druk], [Brugge], Desclée De Brouwer, [1957], 206 + [II] p., 20 x 13,3 cm.
  • [Tweede druk], in: Volledig werk. Deel IV. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1973], p. 1333-1503.
Streuvels, Stijn, Ingoyghem II, 1914-1940 (1957).
Bloemlezing
  • Streuvels, Stijn, Volledig werk (1971-1973).