<Resultaat 304 van 2531

>

FRANK LATEUR
INGOYGHEM
Waarde Heer De Bock,
Ik weet niet of ik U vroeger over het nummer van "Buiten" heb gesproken, dat over Veurne handelt?[1] Nu zend ik U bedoelde nummer (vanwege D[okte]r Vandenbulcke) waar Gij misschien Uw voordeel mede kunt doen,[2] daar de clichés nog wel zullen te krijgen zijn?
Aan de door U toegestaane voorwaarden, zou ik willen dat Gij mij voorbehoudt:
  • twee ex[em]pl[aren] Lenteleven, op Hollandsch papier, ingenaaid
  • één " " op Japansch " "[3]
De ex[em]pl[aren] heb ik nu nog niet noodig — heb er nu ook geen geld beschikbaar voor — 't is mij genoeg dat ik weet ze te kunnen krijgen op aanvraag.[4]
Ik heb nog enkele ex[em]pl[aren] van "Herinneringen uit het Verleden" op Hollandsch papier, in losse vellen,— als Gij er kunt van gebruiken, kunt Gij er krijgen à 50 fr[anc]s met 20 % korting.
Hoogachtend gegroet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Buiten (1907-1936) is een geïllustreerd weekblad dat verscheen bij Scheltema & Holkema's Boekhandel te Amsterdam, onder leiding van K. Groesbeek en Paul Nijhoff. Het nummer van zaterdag 22 augustus 1914 (8e jaargang, nr. 34) handelt over Veurne (p. 401, p. 404-409) en bevat 10 foto's: Grote Markt met St. Nicolaastoren; De Grote Markt, met (van links naar rechts) stadhuis, gerechtshof waarachter het belfort en de St. Walburgakerk; het Stadhuis; Het Stadhuis en het oude Landhuis, thans Gerechtshof; Ingang van het Gerechtshof; Detail van de voorgevel van het Stadhuis; Het 'Paviljoen der Spaansche Officieren' aan de Grote Markt; Trapgeveltjes aan de Grote Markt; Omlijsting van een deur in een van de zalen van het Stadhuis; St. Walburgakerk en Belfort met achterzijde van het Gerechtshof.
[2] De Bock had in de reeks Steden en Landschappen een deel over Veurne en Veurne-ambacht gepland en was op zoek naar geschikte foto's om Streuvels' bijdrage te illustreren.
[3] Cf. brief van De Bock aan Streuvels van 24 maart 1925: De Bock beloofde Streuvels toen 20 % korting op deze exemplaren.
[4] In zijn brief aan De Bock van 12 augustus 1925 vraagt Streuvels de 'indertijd' bestelde exemplaren van Lenteleven op te sturen, wat op 18 augustus wordt gedaan zoals blijkt uit de op de brief genoteerde datum.

Register

Naam - persoon

De Bock, Eugène (° Borgerhout, 1889-04-23 - ✝ Schoten, 1981-07-22)

Uitgever.

Was de zoon van een onderwijzer. De Bock studeerde aan het Antwerpse atheneum, werkte van 1907 tot 1912 op een handelskantoor, van 1912 tot het eind van de oorlog op de Antwerpse Stadsbibliotheek en was sedert 1919 als uitgever werkzaam. Op het atheneum was De Bock redacteur van De Goedendag; vanwege een artikel over de verfransing van het onderwijs werd hij in 1907 van de school verwijderd. Jeugdvrienden waren Antoon Jacob, Leo Picard en Herman Vos. Het flamingantische Antwerpse milieu waarin De Bock aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog verkeerde, staat getekend in zijn sleutelroman Jeugd in de Stad (1918). De Bock, die in de turnbeweging actief was en in 1910 in Albert Verweys tijdschrift De Beweging opstellen over gymnastiek publiceerde, debuteerde in 1912 met een rehabiliterend boek over Hendrik Conscience, wiens eeuwfeest dat jaar te Antwerpen gevierd werd met een grootse tentoonstelling, waarin De Bock een belangrijk aandeel had. In 1913 richtte hij met Jacob, August Borms en anderen de Vereeniging voor Beschaafde Nederlandsche Uitspraak op, waarvan Jacob voorzitter en De Bock secretaris werd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij Antwerps correspondent van De Vlaamsche Post (Picard, Gent) en Het Vaderland (Den Haag); in 1918 was hij redactiesecretaris van het gematigd-activistische tijdschrift De Stroom. Om zijn activistische overtuiging werd hij na de oorlog uit de gemeentelijke dienst verwijderd. In 1919 startte De Bock met wat zijn levenswerk zou worden: de uitgeverij De Sikkel. In 1920 stichtte hij met Vos en andere uit het activisme komende jongeren het tijdschrift Ruimte (1920-1921), dat door hem werd uitgegeven. In 1929 was hij medestichter van de Vereniging ter bevordering van het Vlaamse Boekwezen. De Bock, die als uitgever engagement paarde aan eruditie en goede smaak, was zelf een belangrijk kenner van Conscience en van de herlevende Vlaamse literatuur en beweging in de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw. Daarnaast ging zijn belangstelling naar de rederijkers (Colijn van Rijssele, 1958; Johan Baptist Houwaert, 1960) en naar de geschiedenis van boek en boekhandel. Zijn arbeid op historisch terrein werd in 1949 bekroond door een grote synthese van kunst en cultuur van de Nederlanden.

Vandenbulcke, G. (= Dr. G.)

Dr. Woonachtig te Veurne.

Verdere gegevens over deze persoon werden niet gevonden.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
Achtste druk, Jubileum-Uitgave, Antwerpen: De Sikkel; Amsterdam: L.J. Veen; Santpoort: C.A. Mees, 1924, 258 + [VI] p., 23,3 x 18,5 cm.
Extra info:
Met een portret van Stijn Streuvels door Jules Fonteyne (Maart 1924) en dat door Julius De Praetere (1902). Met een inleiding, Vijf en twintig jaar..., waarvan de eerste bladzijde in facsimile, door Stijn Streuvels. Gedateerd: Ingoyghem den 21 Maart 1924. Colofon: 'Van dit boek werden gedrukt vijftien exemplaren op Keizerlijk Japansch papier, genummerd van I tot XV; twintig exemplaren op Hollandsch Van Gelder, genummerd van XVI tot XXXV en drie honderd vijf en zestig op Alfa, genummerd van 36 tot 400.'
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

De Bock, Eugène
Vandenbulcke, G.

Titel - tijdschriften en kranten

Buiten

Titel - werken van Streuvels

Herinneringen uit het verleden
Lenteleven