<Resultaat 437 van 2531

>

Aan den Heer Eug[ène] De Bock
Uitgever, Antwerpen.

Waarde Heer,
Wij waren overeengekomen dat ik als honorar[ium] voor de nieuwe uitgave van het Messeboekje[1], een bedrag van 500 fr[anc]s ex[em]pl[aren] zou bekomen.
Mijne keus zou ik als volgt willen vaststellen:
4 ex[em]pl[aren] op japansch papier à 50 fr[anc]s = 200 fr[anc]s
12 " " handpapier à 25 " = 300 "
samen 500 "
Met de twee toegezonden ex[em]pl[aren][2] blijft er mij dus nog te ontvangen: 3 op jap[ansch] en 11 op handpapier.
Best ware als Gij mij een 30-tal prospectussen wildet zenden, die kan ik dan gebruiken om persoonlijke vrienden te bewerken, met een woord aanbeveling er bij; — de gewone, bekende adressen zult U dan zelf een prosp[ectus] zenden.
Van die Verriest-film heb ik mij niets aangetrokken[3] — ben niet op de hoogte van de heele geschiedenis — ik denk echter wel dat we die film voor eene vertooning in den loop van den winter zouden kunnen gebruiken, — ik zal de zaak voorstellen aan de belanghebbenden.
Met genegen groet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Titelbeschrijving van deze nieuwe uitgave: Guido Gezelle, Een Noordsch en Vlaemsch messeboekske. Antwerpen, De Sikkel, 1926. — 'Van dit Messeboekske werden in het totaal 250 exemplaren gedrukt en uitgegeven.'
[2] De Bock bezorgde Streuvels op 30 augustus 1926 reeds een exemplaar op Japans papier en een gewoon exemplaar van het Noordsch en Vlaemsch messeboekske.
[3] Op 8 augustus 1926 vond in Ingooigem de plechtige onthulling van het grafmonument van wijlen pastoor Hugo Verriest plaats. In juli was het stoffelijke overschot van Verriest overgebracht van de voorlopige begraafplaats naar de nieuwe grafkelder aan de zuidmuur van de kerk te Ingooigem. Op deze nieuwe grafkelder zou het grafmonument, ontworpen door Karel Lateur, worden geplaatst. De onthullingsplechtigheid van 8 augustus omvatte een groots programma, met daarin o.a. de vertoning van de Verriest-film, waarin Verriest zou te zien zijn in zijn dagelijkse handel en wandel. Ook Pauline, zijn meid, zou erin voorkomen. Om de onkosten van de film te dekken zou een kleine ingangsprijs te betalen zijn. Uit krantenartikels van na de plechtigheid wordt over de Verriest-film niets verteld, wat ons dan ook doet besluiten dat de film op die bewuste dag in augustus niet werd vertoond. Letterenhuis, V 4835/Knipsels uit o.a. Den Gulden Winckel, Maasbode, Ons Vaderland, De Morgenpost, De Telegraaf en Vlaanderen
Cf. brief van De Bock aan Streuvels van 30 augustus 1926.

Register

Naam - persoon

Verriest, Hugo (° Deerlijk, 1840-11-25 - ✝ Ingooigem, 1922-10-27)

Vlaams letterkundige, priester-leraar en flamingant.

Als leraar te Brugge (1864-1867) en te Roeselare (1867-1877) werd hij de geestelijke leider van de Blauwvoeterij, de contestatiebeweging van de katholieke en Vlaamsgezinde studerende jeugd. Hij propageerde de vernederlandsing van het middelbaar en hoger onderwijs in Vlaanderen en richtte met E. Lauwers en A. Depla De Nieuwe Tijd (1896-1901) op, een christelijk democratisch weekblad voor intellectuelen dat naast de letteren en kunst ook de sociale en economische problematiek behandelde. In 1877 was hij directeur van een zustercongregatie te Heule, een jaar later principaal van het bisschoppelijk college van Ieper en nog iets later was hij priester te Wakken (1888) en te Ingooigem (1895). Streuvels was met de pastoor van zijn parochie goed bevriend en heeft in zijn levensherinneringen ontroerende bladzijden aan hem gewijd, die afzonderlijk in 1964 werden uitgeven. Verriest is als literator o.a. bekend om zijn portrettenreeks Twintig Vlaamsche Koppen.

Verriest, Hugo (° 1840 - ✝ 1922)

Schrijver, redenaar en cultuurflamingant die tussen 1895 en 1913 in Ingooigem pastoor was.

Verriest, Hugo (° 1840 - ✝ 1922)

Priester en letterkundige. In 1895 werd hij pastoor van Streuvels' parochie Ingooigem, waar hij tot zijn pensioen in 1912 in dienst bleef. Hij was een graag geziene vriend en gastheer van veel Vlaamse (ook andersdenkende) schrijvers, die meewerkte aan de tweede reeks van Van Nu en Straks en De nieuwe tijd (1896 1901). Verriest heeft Streuvels altijd gesteund, ook toen die uit conservatieve hoek tegenkantingen ondervond vanwege zijn medewerking aan Van Nu en Straks.

Indextermen

Naam - persoon

Verriest, Hugo

Titel - andere werken

Een Noordsch en Vlaemsch messeboekske