<Resultaat 477 van 2531

>

Waarde Heer De Bock,
Met genoegen ontving ik de ex[em]pl[aren] van "De Kust".[1] Het boek ziet er goed uit, en eene schoone keus van platen.[2]
Weet Gij me soms niet eene oude uitgaaf te koop van: Erasmus, Lof der Zotheid?[3] Nederlandsche tekst, met houtsneden.
Onlangs zag ik toevallig eene proefbladzijde, klein formaat, met de Garamont-type[4] gedrukt, voorkomend in den catalogus van "Plantijn" Lettergieterij,[5] te Brussel, van eene uitgaaf van datzelfde boekje,— weet U soms niet wààr of bij wie dit zou uitgegeven zijn of te krijgen?
Eenige inlichting over eene oude of nieuwe uitgaaf, zou mij zeer aangenaam zijn.
Hoogachtend gegroet
(handtekening Stijn Streuvels)
[
de Vreese
_______
Tav. Gent]

Annotations

[1] 'De Kust', in: Steden en Landschappen. Onder leiding van Stan Leurs. In samenwerking met de 'Vlaamschen Toeristenbond' uitgegeven. Antwerpen, De Sikkel; Santpoort, C.A. Mees. Deel V. Door W. Conrad, S. Leurs, E. Vlietinck, 1927.
[2] 'De Kust' telt 52 foto's.
[3] Van het bedoelde boek Lof der Zotheid zijn geen bibliografische gegevens gevonden, ook niet in de twee catalogi die we hiervoor hebben geraadpleegd: Beknopte Letterproef, nv Etablissements, Brussel, s.d. en Lettergieterij établissements 'Plantin' naamloze vennootschap, letterproef, Brussel, s.d.
[4] Het Garamont-type is een romein door Claude Garamond gesneden. Garamond was in Frankrijk een lettersnijder van groot formaat. Hij maakte in 1531 een romein van een zeer grote kwaliteit, die gebaseerd was op de typen van Aldus Manutius. Latere letterontwerpers borduurden voort op dit Garamont-type. K.F. Treebus, Tekstwijzer. Een gids voor het grafisch verwerken van tekst, p. 34-35
[5] Welke catalogus van de lettergieterij Plantijn te Brussel Streuvels bedoelt, kon niet achterhaald worden.

Register

Naam - persoon

De Bock, Eugène (° Borgerhout, 1889-04-23 - ✝ Schoten, 1981-07-22)

Uitgever.

Was de zoon van een onderwijzer. De Bock studeerde aan het Antwerpse atheneum, werkte van 1907 tot 1912 op een handelskantoor, van 1912 tot het eind van de oorlog op de Antwerpse Stadsbibliotheek en was sedert 1919 als uitgever werkzaam. Op het atheneum was De Bock redacteur van De Goedendag; vanwege een artikel over de verfransing van het onderwijs werd hij in 1907 van de school verwijderd. Jeugdvrienden waren Antoon Jacob, Leo Picard en Herman Vos. Het flamingantische Antwerpse milieu waarin De Bock aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog verkeerde, staat getekend in zijn sleutelroman Jeugd in de Stad (1918). De Bock, die in de turnbeweging actief was en in 1910 in Albert Verweys tijdschrift De Beweging opstellen over gymnastiek publiceerde, debuteerde in 1912 met een rehabiliterend boek over Hendrik Conscience, wiens eeuwfeest dat jaar te Antwerpen gevierd werd met een grootse tentoonstelling, waarin De Bock een belangrijk aandeel had. In 1913 richtte hij met Jacob, August Borms en anderen de Vereeniging voor Beschaafde Nederlandsche Uitspraak op, waarvan Jacob voorzitter en De Bock secretaris werd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij Antwerps correspondent van De Vlaamsche Post (Picard, Gent) en Het Vaderland (Den Haag); in 1918 was hij redactiesecretaris van het gematigd-activistische tijdschrift De Stroom. Om zijn activistische overtuiging werd hij na de oorlog uit de gemeentelijke dienst verwijderd. In 1919 startte De Bock met wat zijn levenswerk zou worden: de uitgeverij De Sikkel. In 1920 stichtte hij met Vos en andere uit het activisme komende jongeren het tijdschrift Ruimte (1920-1921), dat door hem werd uitgegeven. In 1929 was hij medestichter van de Vereniging ter bevordering van het Vlaamse Boekwezen. De Bock, die als uitgever engagement paarde aan eruditie en goede smaak, was zelf een belangrijk kenner van Conscience en van de herlevende Vlaamse literatuur en beweging in de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw. Daarnaast ging zijn belangstelling naar de rederijkers (Colijn van Rijssele, 1958; Johan Baptist Houwaert, 1960) en naar de geschiedenis van boek en boekhandel. Zijn arbeid op historisch terrein werd in 1949 bekroond door een grote synthese van kunst en cultuur van de Nederlanden.

Erasmus, Desiderius (° wsch. Rotterdam, - ✝ Basel, 1536-07-12)

Nederlands humanist.

Werd na het vroegtijdige overlijden van zijn ouders met zijn drie jaar oudere broer naar de Latijnse school van 's Hertogenbosch gezonden. In 1492 werd hij tot priester gewijd en drie jaar later tot secretaris van bisschop Van Bergen. Dit opende voor hem de poort tot de wereld. Hij verbleef aan de Sorbonne (1495), bezocht Engeland (1499) en Italië, Leuven en Parijs (tussen 1502 en 1509). Terug op weg naar Engeland in 1509, ontwierp hij zijn beroemdste geschrift: de Lof der Zotheid. Erasmus was typerend voor het humanisme: een literator, die klassieke stijl en levenswaarden wilde stimuleren en daardoor tegelijk taalkundige, wijsgeer, godgeleerde en pedagoog was. Zijn invloed op het geestesleven, literatuur en kunst van zijn tijd en later, is heel groot geweest.