<Resultaat 2058 van 2531

>

STIJN STREUVELS
"HET LIJSTERNEST"
INGOYGHEM
Waarde heer De Bock
Zoo even zie ik dat De Sikkel jubileert — 30 jaar, dat is een treffelijk termijn, en wat is er al niet gebeurd sedert ons eerste ontmoeten op de Bibliotheek te Antwerpen,[1] — wat hebt Gij al niet voortgebracht, waar we toen niet hebben kunnen aan denken! Ik wensch U, ter gelegenheid van dien 30-jarigen vruchtbaren arbeid, altijd voort jeugdige werkkracht.
En ik dank U in 't bijzonder voor het hooggewaardeerd geschenk, dat een monument gelijkt. "De Nederlanden"[2] Ik ga er mij toe zetten om dat stevig boek met de noodige aandacht en met volle belangstelling te lezen!
Van harte gegroet
Uw (handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] In 1919 besloot De Bock zelfstandig uitgever te worden. Met een kapitaaltje van 10.000 fr. - 600 fr. van hemzelf, de rest bijgedragen door zijn broer René en geleend van enkele vrienden - richtte hij het quasi-eenmansbedrijf 'Uitgeverij De Sikkel' op. Zijn vriend Jozef Peeters (die ook zijn uitgeversmerk tekende) liep de boekhandels af om de bestellingen te plaatsen. Mogelijk ontmoetten Streuvels en De Bock elkaar voor het eerst in de Antwerpse stadsbibliotheek, waar De Bock als klerk in dienst was. E. De Bock, Een uitgever herinnert zich, p.8
[2] Eugène De Bock, De Nederlanden. Overzicht van de geschiedenis, de beeldende kunsten, de bouwkunst en de letterkunde. Antwerpen, De Sikkel, 1949. Het boek telt 540 bladzijden en bevat 24 illustraties buiten tekst.

Register

Naam - persoon

De Bock, Eugène (° Borgerhout, 1889-04-23 - ✝ Schoten, 1981-07-22)

Uitgever.

Was de zoon van een onderwijzer. De Bock studeerde aan het Antwerpse atheneum, werkte van 1907 tot 1912 op een handelskantoor, van 1912 tot het eind van de oorlog op de Antwerpse Stadsbibliotheek en was sedert 1919 als uitgever werkzaam. Op het atheneum was De Bock redacteur van De Goedendag; vanwege een artikel over de verfransing van het onderwijs werd hij in 1907 van de school verwijderd. Jeugdvrienden waren Antoon Jacob, Leo Picard en Herman Vos. Het flamingantische Antwerpse milieu waarin De Bock aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog verkeerde, staat getekend in zijn sleutelroman Jeugd in de Stad (1918). De Bock, die in de turnbeweging actief was en in 1910 in Albert Verweys tijdschrift De Beweging opstellen over gymnastiek publiceerde, debuteerde in 1912 met een rehabiliterend boek over Hendrik Conscience, wiens eeuwfeest dat jaar te Antwerpen gevierd werd met een grootse tentoonstelling, waarin De Bock een belangrijk aandeel had. In 1913 richtte hij met Jacob, August Borms en anderen de Vereeniging voor Beschaafde Nederlandsche Uitspraak op, waarvan Jacob voorzitter en De Bock secretaris werd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij Antwerps correspondent van De Vlaamsche Post (Picard, Gent) en Het Vaderland (Den Haag); in 1918 was hij redactiesecretaris van het gematigd-activistische tijdschrift De Stroom. Om zijn activistische overtuiging werd hij na de oorlog uit de gemeentelijke dienst verwijderd. In 1919 startte De Bock met wat zijn levenswerk zou worden: de uitgeverij De Sikkel. In 1920 stichtte hij met Vos en andere uit het activisme komende jongeren het tijdschrift Ruimte (1920-1921), dat door hem werd uitgegeven. In 1929 was hij medestichter van de Vereniging ter bevordering van het Vlaamse Boekwezen. De Bock, die als uitgever engagement paarde aan eruditie en goede smaak, was zelf een belangrijk kenner van Conscience en van de herlevende Vlaamse literatuur en beweging in de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw. Daarnaast ging zijn belangstelling naar de rederijkers (Colijn van Rijssele, 1958; Johan Baptist Houwaert, 1960) en naar de geschiedenis van boek en boekhandel. Zijn arbeid op historisch terrein werd in 1949 bekroond door een grote synthese van kunst en cultuur van de Nederlanden.

Naam - uitgever

De Sikkel

Uitgeverij die in 1919 was opgericht door Eugène De Bock en die tien jaar later werd omgevormd tot 'Uitgeverij De Sikkel, E. en R. de Bock'. In maart 1920 publiceerde De Sikkel het eerste nummer van het tijdschrift 'Ruimte', dat slechts anderhalf jaar bestond maar dat wel een rol van betekenis speelde in de Vlaamse literatuur. Tot de medewerkers van dat tijdschrift behoorden figuren als Wies Moens, Marnix Gijsen, Victor Brunclair, Gaston Burssens en Paul van Ostaijen. Later gaf De Bock met zijn uitgeverij nog meer tijdschriften uit, waaronder 'Tijd en Mens', het blad van de zgn. Vijftigers. Van Stijn Streuvels publiceerde De Sikkel o.a. 'Lenteleven'.

Indextermen

Naam - persoon

De Bock, Eugène

Naam - uitgever

De Sikkel

Titel - andere werken

De Nederlanden