<Resultaat 2227 van 2531

>

STIJN STREUVELS
"HET LIJSTERNEST"
INGOYGHEM
____
Waarde Heer De Bock,
Die "Vlaamsche Letterkunde"[1] was mij een verrassing. Het moet een heele toer zijn zulk een Geschiedenis samen te stellen! Ik kan het mij voorstellen.
Ik heb er nog maar een beetje in gebladerd en het belooft mij een leerrijke lectuur te zullen zijn.
We zijn er in zake litteratuurgeschiedenis... en kritiek al een heel eind op vooruit gegaan. Ik kom uit den tijd dat De Vlaschaard[2] bij zijn eerste uitgaaf door de Nederlandsche Boekhandel te Antwerpen aangekondigd werd... als Vier Novellen. En Minnehandel kreeg van Cyr[iel] Buysse in het Groot-Nederland[3] als recensie dat het een parodie was op La Terre van Zola.[4] Zonder meer.
Om van het onthaal van Lenteleven in de litteraire pers niet te spreken![5] Ja, we zijn al een heel eind verder.
Ik ontmoet U misschien op de Boekenbeurs te Antwerpen.[6] Zooniet, zeg ik nu al mijn hartelijken dank voor de vriendelijke toezending van Uw boek.
Met genegen groet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Eugène De Bock, Vlaamsche Letterkunde. Ingeleid door Anton Van Duinkerken, Antwerpen, De Sikkel; 's Gravenhage, D.A. Daanens, 1953.
[2] De gewone uitgave en de luxe-uitgave zijn gelijktijdig opgenomen in het Nieuwsblad (29 november 1907). Voor de luxe-uitgave werd de tekst opnieuw gezet. De gewone uitgave verscheen in twee delen, maar met doorlopende paginering; er bestaan exemplaren met het uitgeversadres: Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel, op het omslag. R. Roemans en H. Van Assche, Bibliografie van Stijn Streuvels, p. 155
[3] Groot-Nederland, Letterkundig Maandschrift voor den Nederlandschen Stam (Amsterdam 1903-1944). Dit maandblad werd in 1903 opgericht door Cyriel Buysse samen met Louis Couperus en W.G. Van Nouhuys. Buysse zou het tot zijn dood blijven redigeren. Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur, deel 2, p. 119
[4] Emile Zola, La Terre. Parijs, Charpentier, 1887.
In La Terre beschrijft Zola het boerenleven met een grof en ruw realisme.
In de recensie over Minnehandel die Buysse in 1904 voor Groot-Nederland schreef, staat niet expliciet vermeld dat Minnehandel een parodie op La Terre van Zola is. Wel schreef Buysse dat Streuvels zich tè veel tot het hem zo welbekende oppervlakkig-uiterlijke van zijn streek en vooral van zijn volk beperkte en dat het een roman van de rustieke liefde was. Daarbovenop hebben de boeren en boerinnen voortdurend de mond vol van feest, leute en plezier, terwijl volgens Buysse Streuvels zelf wel wist dat het leven van de Vlaamse boer doorgaans een van de meest kommervolle en treurige was. Buysse vond Minnehandel desalniettemin een interessant en boeiend boek, mooi en fris in sommige details en dat zo'n kracht uitstraalde dat men over de niet lichte gebreken heen zou willen zien. Groot-Nederland, Letterkundig Maandschrift voor den Nederlandschen Stam, tweede jaargang, eerste deel, Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1904, p. 103-115
[5] Lenteleven werd gepubliceerd met een nawoord van Victor De Lille, waarin o.m. staat: Het is de eerste maal dat in de Duimpjesuitgaaf een realist verschijnt. [...] In Jong Dietschland (2, 1899-1900, p. 76-78) verscheen dan een vernietigende kritiek op het boek, omwille van zijn realisme dat niet met de waarheid overeenstemt. In een bijdrage van Het Belfort (14, 1899, II, p. 89) vroeg J. Jacobs zich af of de realist aan de waarheid trouw gebleven is, meende dat menig lezer zich misschien aangezet zou voelen eenen stap verder te wagen op het pad der ondeugd en des verderfs, en dat zijne schilderingen vals en onnatuurlijk zijn, wanneer zij ons Vlaamse volk als bedorven en beestachtig voorstellen. Luc Schepens, Kroniek van Stijn Streuvels, p. 34-35
[6] De Boekenbeurs te Antwerpen werd in 1953 geopend op zaterdag 31 oktober en werd op 11 november terug gesloten. Het was de achttiende boekenbeurs en dat jaar een groot succes. De openingsplechtigheid werd opgeluisterd met o.a. een belangrijke toespraak van Prof. Blancquaert, gewijd aan de Nederlandse Woordenboekschrijving. Eugène De Bock zat samen met de rest van de bestuurleden van de inrichtende macht aan de bestuurstafel. Aan de stand van De Sikkel lag o.a. De Vlaamse Letterkunde van De Bock, een literaire studie, die de ontwikkeling van onze letterkunde volgde, van de oudste teksten af tot de huidige dag. Letterenhuis, BB5/K

Register

Naam - persoon

Buysse, Cyriel (° Nevele, 1859-09-20 - ✝ Afsnee, 1932-07-25)

Vlaams prozaschrijver.

Buysse nam zowel in Noord als Zuid deel aan het letterkundige leven: in 1893 behoorde hij tot de stichters van Van Nu en Straks en in 1903 richtte hij samen met Couperus en Van Nouhuys het maandblad Groot-Nederland op, dat hij tot aan zijn dood zou blijven redigeren. Hij was een typisch vrijzinnige, liberale kosmopoliet. Z'n werk sloot aan bij het oudere Vlaamse realisme (Stijns, Loveling), doch was tevens door het Franse naturalisme (Zola, De Maupassant) beïnvloed. Hoewel hij minder vergroeid was met het eigenlijke volk dan Streuvels en een objectievere afstand tot zijn personages bewaarde, toch was hij niet diens mindere. Zijn schrijftrant was niet overladen zoals die van vele naturalistische schrijvers en hij werd met de jaren soberder, waardoor zijn werk weinig verouderd aandoet, al behoren de beschreven toestanden tot het verleden. Het heeft nooit goed geboterd tussen Streuvels en Buysse.

Buysse, Cyriel (° 1859 - ✝ 1932)

Vlaamse romanschrijver van wie het werk gedeeltelijk in de naturalistische (en later realistische) traditie is geschreven. Virginie Loveling was zijn tante. Hij woonde afwisselend in Afsnee en Den Haag. In 1893 behoorde hij tot de stichters van Van Nu en Straks, en in 1903 richtte hij samen met Louis Couperus en Willem van Nouhuys het maandblad Groot Nederland op, dat hij tot zijn dood zou blijven redigeren.

Buysse, Cyriel (° 1859 - ✝ 1932)

Oost-Vlaamse proza- en toneelschrijver, en essayist. Hij was de meest vooraanstaande romancier van de eerste generatie van Van Nu en Straks en de eerste vertegenwoordiger van het zuivere naturalisme in Vlaanderen.

Buysse, Cyrillus Gustave Emile (° Nevele, 1859-09-20 - ✝ Afsnee, 1932-07-25)

Schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks.

Gehuwd met de Nederlandse Nelly Dyserinck op 01/10/1896.

De Bock, Eugène (° Borgerhout, 1889-04-23 - ✝ Schoten, 1981-07-22)

Uitgever.

Was de zoon van een onderwijzer. De Bock studeerde aan het Antwerpse atheneum, werkte van 1907 tot 1912 op een handelskantoor, van 1912 tot het eind van de oorlog op de Antwerpse Stadsbibliotheek en was sedert 1919 als uitgever werkzaam. Op het atheneum was De Bock redacteur van De Goedendag; vanwege een artikel over de verfransing van het onderwijs werd hij in 1907 van de school verwijderd. Jeugdvrienden waren Antoon Jacob, Leo Picard en Herman Vos. Het flamingantische Antwerpse milieu waarin De Bock aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog verkeerde, staat getekend in zijn sleutelroman Jeugd in de Stad (1918). De Bock, die in de turnbeweging actief was en in 1910 in Albert Verweys tijdschrift De Beweging opstellen over gymnastiek publiceerde, debuteerde in 1912 met een rehabiliterend boek over Hendrik Conscience, wiens eeuwfeest dat jaar te Antwerpen gevierd werd met een grootse tentoonstelling, waarin De Bock een belangrijk aandeel had. In 1913 richtte hij met Jacob, August Borms en anderen de Vereeniging voor Beschaafde Nederlandsche Uitspraak op, waarvan Jacob voorzitter en De Bock secretaris werd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij Antwerps correspondent van De Vlaamsche Post (Picard, Gent) en Het Vaderland (Den Haag); in 1918 was hij redactiesecretaris van het gematigd-activistische tijdschrift De Stroom. Om zijn activistische overtuiging werd hij na de oorlog uit de gemeentelijke dienst verwijderd. In 1919 startte De Bock met wat zijn levenswerk zou worden: de uitgeverij De Sikkel. In 1920 stichtte hij met Vos en andere uit het activisme komende jongeren het tijdschrift Ruimte (1920-1921), dat door hem werd uitgegeven. In 1929 was hij medestichter van de Vereniging ter bevordering van het Vlaamse Boekwezen. De Bock, die als uitgever engagement paarde aan eruditie en goede smaak, was zelf een belangrijk kenner van Conscience en van de herlevende Vlaamse literatuur en beweging in de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw. Daarnaast ging zijn belangstelling naar de rederijkers (Colijn van Rijssele, 1958; Johan Baptist Houwaert, 1960) en naar de geschiedenis van boek en boekhandel. Zijn arbeid op historisch terrein werd in 1949 bekroond door een grote synthese van kunst en cultuur van de Nederlanden.

Zola, Emile (° Parijs, 1840-04-02 - ✝ Parijs, 1902-09-29)

Frans (toneel)schrijver en essayist.

Zola debuteerde met meer dan 10.000 verzen in de stijl van Victor Hugo en schreef feuilletonromans als La confession de Claude (1865). Hij verdedigde de impressionistische schilderkunst en ontwikkelde de principes van een naturalistische schrijfkunst, hield zich echter zelf niet altijd even strikt aan zijn opgesteld programma.In La Terre beschrijft Zola het boerenleven met een grof en ruw realisme.

Naam - uitgever

De Nederlandsche Boekhandel

Begin 1893 ging De Nederlandsche Boekhandel, de eerste professionele Nederlandstalige boekhandel in Antwerpen, op initiatief van Max Rooses van start aan de Antwerpse Sint-Jacobsmarkt. De zaak — met tot in 1931 de Nederlander L.H. Smeding als directeur — was bijna volkomen in Noord-Nederlandse handen, en de import van het Noord-Nederlandse boek maakte de allereerste bestaansreden uit. Daarnaast wilde men echter eveneens de uitgave en de verspreiding van oorspronkelijk Vlaams literair werk behartigen. De verkoop gebeurde niet enkel via de winkel zelf, maar ook via vertegenwoordigers die het land afreisden met boeken. Bovendien richtten oudgedienden van De Nederlandsche Boekhandel elders in het land eigen zaken op. Als uitgever trad De Nederlandsche Boekhandel niet meteen op de voorgrond; wel verbond hij zijn naam aan enkele boekuitgaven van Van Nu en Straksers, zoals De Bom, Hegenscheidt en Van Langendonck, hoewel hun toonaangevende werk bij uitgevers in Nederland verscheen, zoals precies Streuvels' werk dat voor een groot deel bij L.J. Veen in Amsterdam verscheen. Veen stond wel in nauw contact met Smeding. In 1932 werd Herman Oosterwijk directeur van De Nederlandsche Boekhandel.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907). [roman]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
Inhoud:
  • 1. De zaaidhede
  • 2. De wiedsters
  • 3. Bloei
  • 4. Slijting
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Voorpublicatie
  • De zaaidhede, in: De beweging, 1907, januari, jg. 3, dl. 1, p. 1-33
    De wiedsters, in: De beweging, 1907, februari, jg. 3, dl. 1, p. 129-166
    Bloei, in: De beweging, 1907, april, jg. 3, dl. 2, p. 5-44
    De slijting [deel I], in: De beweging, 1907, mei, jg. 3, dl. 2, p. 146-186
    De slijting [slot], in: De beweging, 1907, juni, jg. 3, dl. 1, p. 273-311.
  • De kruisdagen (fragment uit De vlaschaard) [uit 2], in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1907, februari, jg. XVII, dl. 23, p. 123-125.
  • De kruisdagen [fragment uit 2], in: Aan doctor Alfons Depla, = speciaal nummer van De Vlaamsche Vlagge, 1907, jg. XXXIII, afl. 3, p. 129-132.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], Luxe-uitgave. [VIII] + 342 + [II] p., 25 x 19 cm.
  • Derde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [IV] + 243 + [I] p., 21,5 x 16 cm.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], [IV] + 223 + [I], 21 x 15,3 cm.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1914], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,3 cm.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1917], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,7 cm.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
  • Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
  • Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-345.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Amsterdam, L.J. Veen.
  • Elfde druk, Volksuitgaven, in opdracht van Agentschap Dechenne, Tielt, J. Lannoo, 1941, 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
  • [Dertiende druk], J.L. Van Schaik, B[e]p[er]k, Pretoria, 1942, [IV] + 227 + [III], 18,7 x 11,6 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], [VI] + V + [I] + 197 + [III] p., 19,5 x 14,7 cm. De omslagtekening is van Paul Lateur. Met 20 p. afbeeldingen uit de film. Met een inleiding, 'De gefilmde vlaschaard', door Stijn Streuvels, p. I-V.
  • [Vijftiende druk] = Veertiende druk. 162e tot 199e duizend. Foto's [14] met speciale toelating overgenomen uit den Terra-film 'De vlaschaard'. Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], 208 p., 19,2 x 13,4 cm, filmeditie - Volksuitgave.
  • [Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
  • [Zeventiende druk], [1948], In: Stijn Streuvels' verzamelde werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-261.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Kortrijk, 't Leieschip, p. 7-292.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Amsterdam, L.J. Veen.
  • [Negentiende druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1955], 293 + [III] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • [Twintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1962], 303 + [I] p., 18,4 x 12,8 cm.
  • [Eenentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, 1965, 254 + [VI] p., 29,4 x 26,2 cm.
  • [Tweeëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vijventwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zesentwintigste druk], Kaapstad/Brugge - Utrecht, Romanticapers, Orion, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zevenentwintigste druk], Orion - Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Achtentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Negenentwintigste druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 495-742.
  • [Dertigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1972], 254 + [VI] p., 29,5 x 26,2 cm.
  • [Eenendertigste druk], [Brugge], Orion, [1974], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Tweeëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1977], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1978], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierendertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1980], 303 + [I] p., 18,6 x 12,6 cm.
  • [Vijvendertigste druk], Nijmegen/Beveren, Orbis en Orion, [1983], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm, filmeditie.
  • [Zesendertigste druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1985], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Zevenendertigste druk] = tweede druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1989], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Achtendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1993], 275 + [V] p., 19,9 x 12,5 cm.
  • [Negenendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Het Laatste Nieuws, 2003, 223 + [I] p., 20,4 x 11,8 cm, reeks: Het Laatste Nieuws, nr. 22.
Digitaal
  • Diplomatische weergave van de eerste druk. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, februari 2004. .
Streuvels, Stijn, Minnehandel, Dat is het abele verloop der vrije jongenschap met al de landelijke leute van 't lustige jonge leven. (1903). [roman]
[Eerste druk], Eerste deel, Amsterdam, L.J. Veen, [1903], [VIII] + 213 + [III] p., 20,9 x 15,8 cm; Tweede deel, Amsterdam, L.J. Veen, [1903], [VIII] + 288 p., 20,9 x 15,8 cm.
Streuvels, Stijn, Minnehandel, Dat is het abele verloop der vrije jongenschap met al de landelijke leute van 't lustige jonge leven. (1903).
Voorpublicatie
  • Joel - Vlaanderen, I, 1903, p. 1-12, 49-81. (januari, februari)
    Het zomerlief - Vlaanderen, I, 1903, p. 145-150 (april), fragment onder de titel: Zomerboodschap
    In de wonnegaarde - Vlaanderen, I, 1903, p. 217-220 (mei), fragment onder dezelfde titel.
Druk
  • [Eerste druk], Eerste deel, Amsterdam, L.J. Veen, [1903], [VIII] + 213 + [III] p., 20,9 x 15,8 cm; Tweede deel, Amsterdam, L.J. Veen, [1903], [VIII] + 288 p., 20,9 x 15,8 cm.
  • Tweede druk, Eerste deel, Amsterdam, L.J. Veen, [1921], [VIII] + 168 p., 18 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' Werken. Tweede deel, Amsterdam, L.J. Veen, [1921], [VIII] + 204 p., 18 x 21 cm, in: Stijn Streuvels' Werken.
  • Derde druk, in: Stijn Streuvels' Werken. Deel I., Kortrijk, Zonnewende N.V., [1941], p. 7-385.
  • Vierde druk, Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel; Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, [1943], 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • [Vijfde druk], in: Stijn Streuvels' Verzamelde Werken. Deel I., Kortrijk, Zonnewende N.V., 1948, p. 63-345.
  • [Zesde druk], in: Stijn Streuvels' Volledige Werken. Deel V., Kortrijk, 't Leieschip, [1952], p. 7-323.
  • [Zevende druk], Brussel, Reinaert-Uitgaven, [1961], 255 + [I] p., 18,7 x 11,4 cm. Reinaert Reeks. Romans voor Volwassenen (122).
  • [Achtste druk], in: Volledig werk. Deel I. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1971], p. 1043-1311.
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
[Eerste druk], Maldeghem: V. Delille, 1899, 297 + [VII] p., 18 x 14,3 cm.
Inhoud:
Extra info:
Dit is de Duimpjesuitgave, 12e boekdeel. Met een foto van Stijn Streuvels.
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk