<Resultaat 1061 van 2531

>

Den Weled[elen] Heer Fr[ank] LATEUR
INGOOIGEM.

Zeer Geachte Heer Lateur,
Wij wenschen een nieuwe uitgave te laten verschijnen van de vijf Vlaamsche Volksvertellingen van Guido Gezelle.[1] Drie hiervan werden overgenomen uit "Rond den Heerd" en hierover hebben wij geschreven aan Eerwaarde Heer Brutsaert. De twee overige zijn overgenomen uit "Biekorf".[2]
Wij hebben het genoegen aan de Erven Gezelle voor den herdruk van deze vertelsels een honoraar voor te stellen van fr[ank] 500.-, betaalbaar direct bij verschijnen van het boekje, + 25 present-exemplaren.
Het ware ons aangenaam hierover spoedig van U uw akkoord te mogen vernemen.[3]
Inmiddels, met vriendelijke groeten en
Oprechte hoogachting,
(handtekening Maurits De Meyer)

Annotations

[1] Vlaamsche volksvertelsels, opgeteekend door G. Gezelle. [Uitgegeven door M. De Meyer. Met gekleurde omslag en teekeningen door K. Rosseeuw]. Brussel en Antwerpen, Standaard Boekhandel, 1925.
[2] Uit het Voorwoord van Vlaamsche volksvertelsels: Deze vijf lieve vertelseltjes die Guido Gezelle zijn volk heeft afgeluisterd en voor ons heeft opgeteekend lagen verspreid en vergeten in den eersten jaargang van Rond den Heerd en den derden jaargang van Biekorf. In het gezamelijke werk van Gezelle werden zij nooit opgenomen.
  • 'Waan van Wantje Wekkers', uit Rond den Heerd, I, 1860, p. 6.
  • 'Mette-Moeie', uit Rond den Heerd, I, 1860, p. 213.
  • 'Pietjen op den Pereboom', uit Rond den Heerd, I, 1860, p. 201.
  • 't Manneken dat moest Hout gaan rapen', uit Biekorf, III, 1892, p. 7.
  • 'Van een Tooveringe', uit Biekorf, III, 1892, p. 104.
Deze tekst is een getrouwe wedergave van het origineel in Rond den Heerd en Biekorf. Liever dan willekeurige veranderingen aan te brengen, hebben wij zelfs dat, wat in orthographie en punctuatie voor foutief zou kunnen doorgaan, onveranderd bewaard. Vlaamsche volksvertelsels, p. 61
[3] Het antwoord van Streuvels ontbreekt.

Register

Naam - persoon

Brutsaert

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Indextermen

Naam - persoon

Brutsaert
Gezelle, Guido
Lateur, Frank

Titel - andere werken

Vlaamsche volksvertelsels

Titel - tijdschriften en kranten

Biekorf
Rond den Heerd