<Resultaat 1208 van 2531

>

HUIDEVETTERSSTRAAT 57-59
ANTWERPEN

Den Weled[elen] Heer FRANK LATEUR
Het Lijsternest —
INGOOIGEM.

Zeer geachte Heer Lateur,
Wij begrijpen niet door welk misverstand wij een paar maanden geleden verwaarloosd hebben U te schrijven over de Gezelle-Bloemlezing, waaraan Uw brief van 14 dezer ons nu herinnert.[1]
Daar naar ons inzicht dergelijke bloemlezing grootendeels haar afzet zou moeten vinden in het onderwijs, zijn wij destijds op informatie geweest bij de algemeene inspectie te Mechelen, die ons in ongunstigen zin heeft geadviseerd. De bloemlezingen welke in de Colleges worden gebruikt (als b[ij]v[oorbeeld] Zuid en Noord)[2] bevatten al een ruime keuze gedichten uit het werk van Gezelle. (Voor Zuid en Noord komt dat neer op een 60-tal Gezelle-gedichten de verschillende deelen bijeen genomen). Daarnaast zijn de Kerkhofblommen afzonderlijk verkrijgbaar.[3] De inspectie oordeelt dus met reden dat een dergelijke bloemlezing een soort "double emploi" zou vormen, en dus niet verplichtend zou kunnen gesteld worden.
Het plan om een bloemlezing samen te stellen, speciaal bestemd voor het onderwijs, bleek dus niet goed mogelijk, en wij waren verkeerdelijk in de meening dat wij U hierover reeds hadden ingelicht.
Aanvaard, Zeer geachte Heer Lateur, de verzekering onzer oprechte gevoelens van
Hoogachting,
N[aamloze Vennootschap] STANDAARD BOEKHANDEL
(handtekening W.K. Goderis)
SECRETARIS

Annotations

[1] De brief van Stijn Streuvels aan de Standaard Boekhandel van 14 maart 1940 vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven. Streuvels deed in deze brief het voorstel om een bloemlezing van Gezelle voor het onderwijs samen te stellen.
[2] Evarist Bauwens, Zuid en Noord: een bloemlezing uit Zuid- en Noordnederlandsche schrijvers. 13e uitgave. Brugge, Desclée de Brouwer, 1938. 2 vol. Herzien en omgewerkt door Em. Janssen.
[3] Guido Gezelle, Kerkhofblommen. Twintigste druk. Schooluitgave. Antwerpen, Standaard Boekhandel, s.d. [1939]. Met voorwoord van Caesar Gezelle.

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.