<Resultaat 1389 van 2531

>

HUIDEVETTERSSTRAAT 57-59
ANTWERPEN

Den Weledelen Heer FRANK LATEUR
INGOYGEM.

Waarde Heer Lateur,
Gelijk met uw kaartje van 14 Mei[1] heb ik ook een briefje ontvangen van Prof[essor] Baur. Hij is bereid zich Woensdag vrij te maken en wil de vergadering van de Academie laten schieten, maar zou onze samenkomst toch liever uitgesteld zien tot Vrijdag van de volgende week.[2] Daar het U vermoedelijk wel onverschillig is of wij Woensdag samen komen of Vrijdag, zal het best zijn dat wij onze samenkomst uitstellen tot Vrijdag.
Daar mijn gezin op het oogenblik niet te Gent verblijft,[3] had ik hem uitgenoodigd om met drie samen te gaan eten in een restaurant van de stad; maar hij houdt er aan dat wij het middagmaal zouden komen gebruiken bij hem. Ik zal hem dus verwittigen dat wij Vrijdag kort na twaalf uur bij hem zullen zijn.[4]
Mag ik U rond elf uur in Standaard Boekhandel verwachten dan kunnen wij eerst nog over een paar andere zaken praten vóór wij bij Prof[essor] Baur gaan.
Inmiddels met hartelijke groeten en
oprechte hoogachting,
(handtekening Maurits De Meyer)

Annotations

[1] Cf. briefkaart van Streuvels aan De Meyer van 14 mei 1942.
[2] Brief van Frank Baur aan Maurits De Meyer van 12 mei 1942. (Brief van 12.05.1942, Letterenhuis, B 296/B)
[3] Maurits De Meyer, woonachtig te Sombeke, was gehuwd met Marie-Louise Janssens en had drie dochters. Tj.W.R. De Haan, 'Maurits de Meyer', in: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden, 1972-1973, p. 175-180
[4] De Meyer bracht dezelfde dag nog Baur schriftelijk op de hoogte. (Brief van 16.05.1942, Letterenhuis, S 823/B.)

Register

Naam - persoon

Baur, Frank (° Vilvoorde, - ✝ Waasmunster, 1969-01-09)

Vlaams literair historicus en hoogleraar te Gent (Rijksuniversiteit).

Al aan het Oostendse atheneum ontpopte Baur zich als flamingant, wat hij heel zijn leven zou blijven. Ook toen al bleek zijn grote interesse voor literatuur. Hij las veel en begon ook zelf te schrijven (o.a. Nieuwe Krachten, 1904). Hij ondertekende zijn literaire werken met het anagram Aran Burfs. In 1911 begon Baur Germaanse Filologie aan de Leuvense universiteit. Zijn studies werden onderbroken door de oorlog, in 1919 zette hij ze verder. Hij promoveerde en ging in 1927 aan de Gentse universiteit werken. Aan de Gentse faculteit der wijsbegeerte en letteren werd hij belast met de verklaring van moderne Nederlandse auteurs en de encyclopedie van de Germaanse taalwetenschap.

Hij leidde het standaardwerk Geschiedenis van de letterkunde der Nederlanden (7 delen, 1939-1952), waarvoor hij een goed gedocumenteerde inleiding schreef: De literatuur, haar historiographie en methodes. Maar hij maakte vooral naam met zijn edities van en studies over Guido Gezelle, van wiens werk hij de meest vooraanstaande kenner was. Verder was Baur ook senator en hoofdredacteur van de Katholieke Encyclopedie.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - instituut/vereniging

Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde

De Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, met zetel te Gent (vanaf 1972 Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde) werd bij Koninklijk Besluit van 8 juli 1886 opgericht en was de eerste officiële instelling (een genootschap van maximaal dertig leden), die speciaal in het leven werd geroepen om de (studie van de) Nederlandse taal- en letterkunde in België te bevorderen.

Indextermen

Naam - instituut/vereniging

Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde

Naam - persoon

Baur, Frank
Lateur, Frank