<Resultaat 1431 van 2531

>

HUIDEVETTERSSTRAAT 57-59
ANTWERPEN

Den Weledelen Heer Frank LATEUR
INGOYGEM.

Waarde Heer Lateur,
Het boekje van Zweig: Kampf mit dem Dämon hebben wij niet in voorraad. Daar al de werken van Zweig verboden zijn zal het niet gemakkelijk gaan om links of rechts nog een exemplaar te vinden. In alle geval ik zal doen wat ik kan om voor U een exemplaar te bemachtigen.[1]
Tusschen mij, D[octo]r Kollar en M[ijnhee]r Lannoo is er eigenlijk niets definitiefs afgesproken.[2] Wat de auteursrechten van uwe boeken betreft dacht ik dat de heer Lannoo U reeds had ingelicht. Nu tot een definitief akkoord komen schijnt uitgesloten te zijn, maar D[octo]r Kollar is wel bereid zich bij voorbaat te onderwerpen aan de besluiten van een scheidsgerecht dat zou kunnen aangesteld worden direct na den oorlog, een scheidsgerecht dat zou samengesteld zijn uit een jurist door U aan te duiden en een door hem aan te duiden, die dan in gezamenlijk overleg een derde scheidsrechter zouden aanstellen. Ik zelf vond deze oplossing uitstekend mits zij geen terugwerkende kracht zou hebben op hetgeen nu gebeurt en de firma Veen zich uitdrukkelijk hiermede akkoord zou verklaren. D[octo]r Kollar scheen hiermede volledig in te stemmen en zou een voorstel doen in dien zin. Dit voorstel wachten wij nu af.
Wat Gezelle betreft[3] vertelde D[octo]r Kollar mij dat hij met U had afgesproken dat onze nieuwe dundruk uitgave kan verschijnen[4] alleen in uitvoering van het contract dat hij met U gemaakt had voor een nieuwe dundruk uitgave.[5] Als eenige conditie eischte hij dat de helft van de oplage aan hem zou geleverd worden tegen kostprijs. Wij hebben dan ook een onderhoud gehad met Prof[essor] Baur die de correctie van deze uitgave zou op zich nemen en die voorstelde een bondige inleiding over het leven en het werk van Gezelle bij deze dundruk uitgave te voegen. Hoe denkt U daarover? Ik acht deze inleiding niet voor absoluut noodzakelijk maar ik heb er ook geen bezwaar tegen. Financieel en ook wat papier betreft wordt de uitgave hierdoor zwaarder belast, maar daar kunnen wij overheen stappen. Indien U een inleiding van Prof[essor] Baur voor deze dundruk uitgave op prijs stelt dan zullen wij hem verwittigen dat hij het doen kan.
Ik laat het aan U over om te beslissen of het nog verder noodig is met mij alleen of samen met Prof[essor] Baur een onderhoud te hebben te Gent. Wenscht U dat wij volgende week samen komen in Gent, laat mij [2]een woordje weten, ik ben ter uwe beschikking, behalve Maandag, 17 en Vrijdag, 21 dezer.[6]
Voor de toegezegde deelen van de Geschiedenis van de Letterkunde[7] zult U nog een paar weken geduld moeten hebben.
Inmiddels met vriendelijke groeten en
oprechte hoogachting,
(handtekening Maurits De Meyer)

Annotations

[1] Cf. de vraag van Stijn Streuvels in zijn brief aan De Meyer van 11 augustus 1942.
[2] Cf. de vraag van Stijn Streuvels in zijn brief aan De Meyer van 11 augustus 1942.
[3] Cf. de vraag van Stijn Streuvels in zijn brief aan De Meyer van 11 augustus 1942.
[4] Titelbeschrijving van deze 'nieuwe dundruk uitgave': Guido Gezelle's Dichtwerken. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door Frank Baur. Antwerpen, Standaard Boekhandel. In samenwerking met Amsterdam, L.J. Veens Uitgeversmaatschappij N.V. De eerste druk dateert van 1934, de tweede herziene druk van 1943.
  • Een eerste volume bevat
    • Dichtoefeningen
    • Kerkhofblommen
    • Gedichten, Gezangen en Gebeden
    • Liederen, eerdichten en Reliqua
    • The song of Hiawatha
  • Het tweede deel omvat
    • Tijdkrans
    • Rijmsnoer
    • Laatste Verzen.
De uitgave heeft ook een uitvoerig verklarend Glossarium en een alfabetisch register van titels en beginregels. Alles samen beslaat het werk ongeveer 1786 bladzijden.
[5] Het contract tussen de firma Veen en Streuvels dateert van 9 januari 1942.
[6] Cf. antwoord van Stijn Streuvels op 13 augustus 1942.
[7] In zijn brief aan Stijn Streuvels van 8 juni 1942 beloofde Maurits De Meyer een exemplaar van Geschiedenis van de letterkunde der Nederlanden .

Register

Naam - persoon

Baur, Frank (° Vilvoorde, - ✝ Waasmunster, 1969-01-09)

Vlaams literair historicus en hoogleraar te Gent (Rijksuniversiteit).

Al aan het Oostendse atheneum ontpopte Baur zich als flamingant, wat hij heel zijn leven zou blijven. Ook toen al bleek zijn grote interesse voor literatuur. Hij las veel en begon ook zelf te schrijven (o.a. Nieuwe Krachten, 1904). Hij ondertekende zijn literaire werken met het anagram Aran Burfs. In 1911 begon Baur Germaanse Filologie aan de Leuvense universiteit. Zijn studies werden onderbroken door de oorlog, in 1919 zette hij ze verder. Hij promoveerde en ging in 1927 aan de Gentse universiteit werken. Aan de Gentse faculteit der wijsbegeerte en letteren werd hij belast met de verklaring van moderne Nederlandse auteurs en de encyclopedie van de Germaanse taalwetenschap.

Hij leidde het standaardwerk Geschiedenis van de letterkunde der Nederlanden (7 delen, 1939-1952), waarvoor hij een goed gedocumenteerde inleiding schreef: De literatuur, haar historiographie en methodes. Maar hij maakte vooral naam met zijn edities van en studies over Guido Gezelle, van wiens werk hij de meest vooraanstaande kenner was. Verder was Baur ook senator en hoofdredacteur van de Katholieke Encyclopedie.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Kollár, Kàlmàn (koloman) (???)

Uitgever.

Dr. Koloman Kollàr was de Hongaarse tweede echtgenoot van Maria-Theresia Veen, de dochter van L.J. Veen, die de gelijknamige Amsterdamse uitgeversmaatschappij oprichtte. Kollàr was zelf een uitgever en zijn langdurige buitenlandse ervaring beïnvloedde het fonds en gaf de uitgeverij een meer internationaal karakter, want op zijn advies werden er niet alleen werken van o.a. Rüssel, Jacques Pirenne en Rostovtzeff opgenomen, maar ook romans van belangrijke Hongaarse auteurs (Marai, Harsányi e.a.).

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Zweig, Stefan (° Wenen, 1881-11-28 - ✝ Petropolis, bij Rio de Janeiro, 1942-02-23)

Oostenrijks schrijver, biograaf en essayist.

Zweig studeerde wijsbegeerte, germanistiek en romanistiek. Tijdens zijn leven reisde hij veel. In 1917-1918 verbleef hij in Zürich, vanaf 1919 woonde hij in Salzburg. Na 1933 was hij regelmatig in Engeland, in 1938 ging hij er definitief wonen. In 1940 verbleef hij enige tijd in New York en in 1941 trok hij naar Brazilië, waar hij samen met zijn vrouw zelfmoord pleegde. Zweig was goed bevriend met Verhaeren, Rolland en Masereel, wiens werk hij in Duitsland en Oostenrijk in de bekendheid bracht. Op politiek gebied streefde hij naar pacifisme en met zijn literaire werken streed hij tegen het Duitse militarisme en nationaal-socialisme. Dit leidde ertoe dat zijn boeken verbrand en verboden werden. Hij verwierf vooral naam met zijn geromantiseerde biografieën over helden, die eigenlijk de slachtoffers van hun tijd waren (Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam, 1934; Maria Stuart, 1935; ...)

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.