<Hit 1523 of 2531

>

HUIDEVETTERSSTRAAT 57-59
ANTWERPEN

Den Weledelen Heer FRANK LATEUR
INGOYGEM.

Waarde Heer Lateur,
Om het geld van Veen te kunnen loskrijgen moeten wij aan de Verrekeningdienst een afrekening van den afzender kunnen voorleggen.[1] U hebt vermoedelijk wel een brief ontvangen van de firma Veen waarin zij mededeelt voor welk aantal en welke titels zij U 1609.57 fl[orijn] verschuldigd is.[2] U kan den oorspronkelijken brief zenden of een afschriftuittreksel van den brief in zoover dit op de afrekening betrekking heeft. In beide gevallen moet U onderaan dezen brief of onderaan dit uittreksel schrijven: "Ik verklaar dat dit bedrag mij werkelijk verschuldigd is" en onderteekenen.[3] Ik zal dan wel verder het noodige doen.
Heer Kollar heeft zijn bezoek aangekondigd voor morgen, Woensdag. Ik ben benieuwd wat hij mij te vertellen heeft.[4]
Met hartelijke groeten,
(handtekening Maurits De Meyer)

Annotations

[1] De Meyer antwoordt hier op Streuvels' schrijven van 27 maart 1943.
Het door Veen gestorte honorarium op de postgiro-rekening van de Verrekeningsdienst kon pas dan aan Streuvels zelf overgemaakt worden wanneer bij de Verrekeningsdienst documenten konden voorgelegd worden die bewezen dat Streuvels recht had op het bedrag dat door de uitgeverij was overgeschreven.
[2] Deze brief van 27 februari 1943 bevindt zich in het Letterenhuis (S 935/B2/Veen). Het totale verschuldigde bedrag bedroeg 1609.57 fl. 1301.82 fl. was als ereloon voor de werken van Streuvels zelf bedoeld. 153.95 fl. was voor de erven van Guido Gezelle, waarvan Streuvels de vertegenwoordiger was, en dit voor de in 1942 verkochte boeken van de Vlaamse priester-dichter. Dan bleef er nog 153.80 fl. over, eveneens voor de erfgenamen van Gezelle, maar nu voor de gedane overnames van boeken. Bij de brief bevonden zich nog twee bladzijden met een gedetailleerd overzicht van de titels en het aantal exemplaren waarvoor de uitgeverij dit bedrag verschuldigd was.
[3] De brief van de firma Veen is voorzien van een ronde stempel van de Verrekeningsdienst, vermeldend VU
gezien
Office de Compensation Bruxelles
Verrekeningsdienst
. Dit wijst erop dat Streuvels de oorspronkelijke brief naar de Verrekeningsdienst zond. Onderaan de brief schreef Streuvels: Ik verklaar dat dit bedrag mij werkelijk verschuldigd is, gevolgd door zijn handtekening. Brief van Veen aan Streuvels van 27.02.1943, Letterenhuis, S 935/B2/Veen
[4] Verdere informatie over deze ontmoeting ontbreekt.

Register

Name - person

Kollár, Kàlmàn (koloman) (???)

Uitgever.

Dr. Koloman Kollàr was de Hongaarse tweede echtgenoot van Maria-Theresia Veen, de dochter van L.J. Veen, die de gelijknamige Amsterdamse uitgeversmaatschappij oprichtte. Kollàr was zelf een uitgever en zijn langdurige buitenlandse ervaring beïnvloedde het fonds en gaf de uitgeverij een meer internationaal karakter, want op zijn advies werden er niet alleen werken van o.a. Rüssel, Jacques Pirenne en Rostovtzeff opgenomen, maar ook romans van belangrijke Hongaarse auteurs (Marai, Harsányi e.a.).

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Name - publisher

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Index terms

Name - person

Kollár, Kàlmàn
Lateur, Frank

Name - publisher

Veen, L.J.