<Resultaat 1744 van 2531

>

AFDEEL. ES/LP=Publ.G.3=

Den Weled[elen] Heer Frank LATEUR,
"Lijsternest",
Ingooigem.

Hooggeachte Heer,
Wij kunnen U met genoegen mededeelen dat de nieuwe bindpartij van:
"Gezelle's Dichtwerken - dundruk",
thans aangekomen is.[1]
Het zou ons genoegen doen van U te mogen vernemen, op welke wijze wij U de U nog toekomende 40 ex[emplaren] kunnen laten geworden.[2]
Wij maken van deze gelegenheid gebruik, om U nogmaals onzen dank uit te drukken voor de bereidwilligheid waarmede U op deze 40 ex[emplaren] hebt gewacht.[3] U hebt ons daardoor in de mogelijkheid gesteld veertig van de meest ongeduldige clienten spoedig bevrediging te schenken.
Met de meeste hoogachting.
N[aamloze Vennootschap] STANDAARD BOEKHANDEL.
Gent.
(handtekening Etienne Story)

Annotations

[1] Titelbeschrijving: Guido Gezelle's Dichtwerken. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door Frank Baur. Antwerpen, Standaard Boekhandel. In samenwerking met Amsterdam, L.J. Veens Uitgeversmaatschappij N.V.
De eerste druk dateert van 1934, de tweede herziene druk — waarvan hier sprake — van 1943. Een eerste volume bevat Dichtoefeningen; Kerkhofblommen; Gedichten, Gezangen en Gebeden; Liederen, eerdichten en Reliqua; The song of Hiawatha. Het tweede deel omvat Tijdkrans; Rijmsnoer; Laatste Verzen. De uitgave heeft ook een uitvoerig verklarend Glossarium en een alfabetisch register van titels en beginregels. Alles samen beslaat het werk ongeveer 1786 bladzijden.
[2] Cf. hiervoor verder de brief van de Standaard Boekhandel aan Stijn Streuvels van 7 november 1944.
[3] Op 25 maart 1944 schreef Story aan Streuvels dat hem 50 presentexemplaren van Guido Gezelle's Dichtwerken zouden gestuurd worden. Op 4 april 1944 echter vroeg Story aan Streuvels zich voorlopig tevreden te stellen met 10 presentexemplaren.

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.