<Resultaat 1809 van 2531

>

HUIDEVETTERSSTRAAT 57-59
ANTWERPEN

Den Weledelen Heer FRANK LATEUR
INGOYGEM.

Waarde Heer Lateur,
Hier volgt een kort antwoord op uw verschillende vragen.[1]
  • 1°. De Navolging van Christus van Geert Groote uitgegeven door Van Ginniken[2] is sedert enkele jaren bij ons totaal uitverkocht. Komen wij een exemplaar tegen in het antiquariaat dan verwittig ik U.
  • 2°. Van Huizinga is op het oogenblik alleen in den handel de Franschtalige uitgave "A l' Aube de la Paix".[3] Herfsttij der Middeleeuwen,[4] Homo Ludens,[5] Kunsthistorische Verkenningen,[6] enz[ovoort] kunnen wij antiquarisch soms wel eens koopen, maar deze uitgaven zijn tegenwoordig veel duurder dan hun origineele handelsprijs. Wij zijn op het oogenblik in onderhandeling voor een belangrijke bibliotheek waarin ook deze werken voorradig zijn. Komen wij akkoord met den eigenaar dan breng ik U hiervan op de hoogte.
  • 3°. De ex[emplaar] van "Onze Romaansche en Gothische Beeldenaars" door de Borchgrave, geteekend door den auteur en de prinses de Mérode[7] waren niet gebonden verkrijgbaar, maar indien U zulks wenscht kunnen wij uw exemplaar laten binden in den halflederen band die wij hebben laten ontwerpen voor de exemplaren door ons in den handel gebracht.
  • 4°. Onze laatste dundruk van Gezelle is sedert enkele weken uitverkocht.[8] Nu hoop ik maar dat Gent de 25 ex[emplaren] die U te weinig ontvangen hebt voor U gereserveerd heeft. Eind April is M[ijnhee]r Story ziek gevallen en heeft deze maand pas zijn werk hernomen. Ik informeer nu in Gent hoe het staat. Inmiddels verwachten wij 2500 ex[emplaren] van de oplage die Veen in Holland gedrukt heeft.[9] Indien Gent uwe exemplaren dus niet meer heeft moet U van ons 25 exemplaren ontvangen van de uitgave Veen welke voor België op onzen naam gedrukt is.
  • 5°. Bij de firma Van Dieren liggen sedert vele maanden 11 oningebonden exemplaren van de uitgave op Hollandsch papier voor U beschikbaar.[10] De heer Lannoo heeft geschreven dat hij ze zou laten afhalen door zijn voerman. Indien hij de exemplaren deze week niet laat afhalen dan zal ik, behoudens tegenbericht van Uwentwege, ze volgende week aangeteekend en verzekerd rechtstreeks aan uw adres laten opzenden.[11]
  • [2]
  • 6°. Ik verneem hier dat er voor U 15 exemplaren van Prutske onderweg zijn. Lannoo moet U ook 15 exemplaren sturen.
Met hartelijke groeten,
(handtekening Maurits De Meyer)

Annotations

[1] Cf. vragen van Streuvels in zijn brief aan De Meyer van 26 oktober 1945.
[2] Jacques (Jacobus Johannes Antonius) Van Ginneken, De navolging van Christus of het dagboek van Geert Groote in den oorspronkelijken Nederlandschen tekst hersteld en met de oudste Latijnsche vertaling vergeleken. Brussel, Standaard, 1929.
[3] Johan Huizinga, À l'Aube de la paix: étude sur les chances de rétablissement de notre civilisation. Amsterdam, Pantheon, 1945. Vertaald uit het Nederlands door Cécile Seresia.
[4] Johan Huizinga, Herfsttij der Middeleeuwen. Studie over levens- en gedachtenvormen der veertiende en vijftiende eeuw in Frankrijk en de Nederlanden. Haarlem, Tjeenk Willink, 1919.
[5] Johan Huizinga, Homo Ludens. Proeve eener bepaling van het spelelement der cultuur. Haarlem, Tjeenk Willink, 1938.
[6] Bedoeld is: Johan Huizinga, Cultuurhistorische Verkenningen. Haarlem, Tjeenk Willink, 1929.
[7] De Borchgrave d' Altena en F. Leytens (Nederlandse vertaling), Het werk van onze Romaansche en Gothische beeldenaars: beeldhouwers, ivoorsnijders, goudsmeden, beeldgieters 1025-1550. Antwerpen, Standaard Boekhandel, 1944. Vertaling van: Oeuvres de nos imagiers romans & gothiques: sculptures, ivoiriers, orfèvres, fondeurs: 1025 à 1550. Bruxelles, R. Dupriez & Antoine Bréart, 1944.
[8] Guido Gezelle's Dichtwerken. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door Frank Baur. Antwerpen, Standaard Boekhandel. In samenwerking met Amsterdam, L.J. Veens Uitgeversmaatschappij N.V.
De eerste druk dateert van 1934, de tweede herziene druk (de bedoelde 'nieuwen druk') van 1943. Een eerste volume bevat Dichtoefeningen; Kerkhofblommen; Gedichten, Gezangen en Gebeden; Liederen, eerdichten en Reliqua; The song of Hiawatha. Het tweede deel omvat Tijdkrans; Rijmsnoer; Laatste Verzen. De uitgave heeft ook een uitvoerig verklarend Glossarium en een alfabetisch register van titels en beginregels. Alles samen beslaat het werk ongeveer 1786 bladzijden.
[9] Cf. brief van De Meyer aan Streuvels van 10 oktober 1942.
[10] Dit zijn exemplaren van de vijftiende druk van De vlaschaard .
[11] Cf. antwoord van Streuvels in zijn brief aan De Meyer van 6 november 1945.

Register

Naam - persoon

De Borchgrave d'Altena, (graaf) Joseph (° Horion-Hozémont, 1895-03-31 - ✝ 1975-07-04)

Archeoloog en kunsthistoricus die uit een adellijk geslacht was geboren. Hoofdcurator van de Koninklijke musea voor Kunst en Geschiedenis.

De Mérode, Prinses Jean (° Parijs, 1874 - ✝ Brussel, 1955-07-15)

Geboren als Marie-Louise de Bauffremont-Courtenay. Echtgenote van Graaf (Prins) Jean (Jean) de Mérode.

Beeldhouwster, kunstschilder en auteur van enkele (kunst)historische werken.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Grote, Geert (° Overijssel, 1340 - ✝ Deventer, 1384)

Kanunnik.

Hij was de zoon van de schepen en de raadsheer van de gemeenteraad van Deventer. Zijn jeugdjaren werden gekenmerkt door de pest en opkomende sektes. Hij studeerde aan de faculteit der Artes aan de Parijse universiteit. Daarna legde hij zich toe op de studie van de vrije wetenschappen, de moraalstudie, het burgerlijke en het kerkelijke recht en de theologie. Terwijl hij zich met deze vakken bezighield, bereidde hij zijn kerkelijke loopbaan voor. Hij werd eerst kanunnik van Aken in 1362 en in 1371 kreeg hij de titel van kanunnik van Utrecht. Al zijn werken getuigen van een grote eruditie en devootheid.

Huizinga, Johan (° Groningen, 1872-12-07 - ✝ De Steeg, 1945-02-01)

Historicus.

Tot 1903 waren het jaren van zoeken, daarna wijdde Huizinga zich geheel aan de geschiedenis. Onder impuls van J. Te Winkel ging hij Germaanse filologie studeren en evolueerde in de richting van indogermanistiek. Hij kwam in aanraking met het Sanskriet en vanuit een voorliefde voor Indische cultuurgeschiedenis groeide zijn interesse voor de westerse geschiedenis. In 1903 werd hij privaatdocent in de Oudheid - en Letterkunde van Voor-Indië in Amsterdam maar al gauw wendde hij zich naar de beoefening van de Europese geschiedenis en meer bepaald de Middeleeuwen. In 1915 aanvaardde Johan Huizinga de benoeming tot hoogleraar algemene geschiedenis te Leiden. Daar voltooide hij het grote boek waaraan hij al jaren werkte: Herfsttij der middeleeuwen (1919). De verschijning van dit werk in het Duits en het Engels in 1924, evenals in hetzelfde jaar de publicatie van zijn Erasmus in het Nederlands en het Engels, betekenden zijn doorbraak als historicus van naam in binnen- en buitenland. Mede door zijn studies over de inhoud van het begrip renaissance vergeleek men hem met de grote Zwitserse cultuurhistoricus Jacob Burckhardt. Als Leids hoogleraar, redacteur van De Gids, voorzitter van de Commissie voor Advies inzake de Rijksmusea, lid en later voorzitter van de afdeling Letterkunde van de Koninklijke Akademie, gaf hij over tal van onderwerpen zijn mening: geschiedenis, museumwezen, universiteit, boekverzorging, spelling, onderwijs en dergelijke. Hij kan worden beschouwd als de grondlegger van de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Story, Etienne (° Gentbrugge, 1911)

Filiaaldirecteur van de Standaard Boekhandel te Gent.

Etienne Story werd geboren rond 1913-14, misschien zelfs vroeger. Hij is in de jaren negentig gestorven. Hij was gehuwd en had 2 zonen. Hij was filiaaldirecteur van de Standaard Boekhandel te Gent en heeft zelfs een tijdje boven de winkel gewoond. Later bouwde hij een huis in Merelbeke. Hij verliet het bedrijf eind de jaren 50 om een eigen zaak te beginnen 'Wetenschappelijke Boekhandel Story'. De uitgeverij Story-Scientia werd in 1961 door Etienne Story opgericht.

Van Dieren, Jan Petrus (° Grave, 1818-05-15 - ✝ Antwerpen, 1887-01-20)

Stichter van de Antwerpse drukkerij en uitgeverij Van Dieren.

Jan Petrus van Dieren vestigde zich in 1839 in Antwerpen, waar hij in 1840 werd ingeschreven als 'imprimeur-libraire' en de drukkerij-uitgeverij V. van Dieren & Co. oprichtte. Hij verzorgde omvangrijke taalkundige en literaire uitgaven als het Nederlansch Letterkundig Woordenboek van P. Weiland. In 1842 gaf hij werken van Theodoor Van Ryswyck uit. Ook op het gebied van het dagblad- en tijdschriftwezen maakte hij zich verdienstelijk. Hij was de stichter van Het Handelsblad (sedert 1844), De Huisvriend (1865-1913) en van De Belgische Illustratie (1869-1884).

Daarnaast gaf hij o.m. de werken uit van August Snieders en van Hendrik Conscience (vanaf 1850). De Antwerpse firma drukte standaardwerken als de Geschiedenis van Vlaanderen, Geschiedenis van de Letterkunde der Nederlanden, Vlaanderen door de eeuwen heen, Flandria Nostra en Lectuurrepertorium. Jan Petrus Van Dieren overleed in 1887, maar zijn zonen Jan (1847-1926) en Theofiel (1855-1918) de leiding over. Na de Eerste Wereldoorlog werd Jans zoon (1882-1961) directeur. Zijn neef, Vincent, nam in 1913 de drukkerij Van Os-de Wolf over en bouwde ze uit tot de befaamde drukkerij V. Van Dieren en Co. Van Dieren & Co. staakte haar werkzaamheden in 1968.

Van Ginneken, Jacques (° Oudenbosch, 1877-04-21 - ✝ Nijmegen, 1945-10-21)

Linguïst en katholiek apologeticus.

Jacques Van Ginneken trad in 1895 bij de jezuïeten in waar hij onder andere filosofiecursus volgde. Daarna ging hij Nederlands studeren in Leiden. Na theologische studies en priesterwijding doceerde hij Nederlands in Nijmegen. In 1923 werd hij aan de Katholieke Universiteit benoemd tot hoogleraar in de Nederlandse taal- en letterkunde, de vergelijkende taalwetenschap en het Sanskriet. Hij was een productief geleerde en schrijver. Hij wijdde zich vooral aan filosofisch-historisch onderzoek om zo algemene uitspraken over de taal te doen.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Prutske (1922). [bio]
[Vijfde druk], Tielt-Antwerpen, J. Lannoo, Standaard-Boekhandel, 1945, 227 + [I] p., 17,3 x 13 cm.
Inhoud:
  • 1. In den dop
  • 2. Op den drempel der wereld-halle
  • 3. Het poppengezin
  • 4. Het dagelijksch bedrijf
  • 5. Het winterhalfjaar
  • 6. De twee geitjes
  • 7. Het zomerhalfjaar
  • 8. Het ontwikkelen der persoonlijkheid
  • 9. Afscheid
Streuvels, Stijn, Prutske (1922).
Voorpublicatie
  • In den dop, in: De Gids, 1920, december, jg. 84, nr. 12, p. 335-349.
  • Op den drempel der wereld-halle, in: De Stem, 1922, april, jg. 2, p. 362-374.
  • Het poppengezin, in: De Stem, 1922, mei, jg. 2, p. 385-416.
  • Het dagelijksch bedrijf, in: De Beiaard, 1922, dl. II, september, jg. 7, p. 161-176.
  • Het winterhalfjaar, in: Vlaamsche Arbeid, 1922, Nieuwe Reeks, oktober, jg. 17, p. 364-384.
  • De twee geitjes, in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 32 (1922), deel 64, p. 173-188 (september) onder de titel: 'Prutske en de geitjes'.
  • Het zomerhalfjaar, in: De Stem, 1922, november, jg. 2, p. 980-1012.
  • Het ontwikkelen der persoonlijkheid, in: De Stem, 1922, oktober, jg. 2, p. 885-914.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1922], 231 + [I] p., 21,5 x 15,8 cm.
  • [Tweede druk], titeluitgave van eerste druk, Amsterdam, L.J. Veen; Kortrijk, Zonnewende, [1929], 231 + [I] p., 21,5 x 15,8 cm.
  • [Derde druk] = Tweede druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1930], 269 + [III] p., 28,5 x 23,7 cm.
  • [Vierde druk], [1941], in: Stijn Streuvels' Werken. Deel II, Kortrijk, Zonnewende, p. 349-649.
  • [Vijfde druk], Tielt-Antwerpen, J. Lannoo, Standaard-Boekhandel, 1945, 227 + [I] p., 17,3 x 13 cm.
  • [Zesde druk], [1948], In: Stijn Streuvels' Verzamelde Werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 263-487.
  • [Zevende druk], [1953], In: Streuvels' Volledige werken. Deel VII., Kortrijk, 't Leieschip, p. 179-428.
  • Achtste druk, [1957], [Brugge], Desclée De Brouwer, 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Negende druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1961], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Tiende druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1962], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Elfde druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1966], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Twaalfde druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1967], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Dertiende druk, titeluitgave van de achtste druk, [Nijmegen - Brugge], Orion, Desclée De Brouwer, [1971], 262 + [II] p., 18,5 cm x 12,7 cm.
  • [Veertiende druk], in: Volledig werk. Deel III. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 127-335.
  • [Zestiende druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1986], 234 + [VI] p., 20,5 x 12,5 cm.
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907). [roman]
[Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
Inhoud:
  • 1. De zaaidhede
  • 2. De wiedsters
  • 3. Bloei
  • 4. Slijting
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Voorpublicatie
  • De zaaidhede, in: De beweging, 1907, januari, jg. 3, dl. 1, p. 1-33
    De wiedsters, in: De beweging, 1907, februari, jg. 3, dl. 1, p. 129-166
    Bloei, in: De beweging, 1907, april, jg. 3, dl. 2, p. 5-44
    De slijting [deel I], in: De beweging, 1907, mei, jg. 3, dl. 2, p. 146-186
    De slijting [slot], in: De beweging, 1907, juni, jg. 3, dl. 1, p. 273-311.
  • De kruisdagen (fragment uit De vlaschaard) [uit 2], in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1907, februari, jg. XVII, dl. 23, p. 123-125.
  • De kruisdagen [fragment uit 2], in: Aan doctor Alfons Depla, = speciaal nummer van De Vlaamsche Vlagge, 1907, jg. XXXIII, afl. 3, p. 129-132.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], Luxe-uitgave. [VIII] + 342 + [II] p., 25 x 19 cm.
  • Derde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [IV] + 243 + [I] p., 21,5 x 16 cm.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], [IV] + 223 + [I], 21 x 15,3 cm.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1914], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,3 cm.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1917], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,7 cm.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
  • Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
  • Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-345.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Amsterdam, L.J. Veen.
  • Elfde druk, Volksuitgaven, in opdracht van Agentschap Dechenne, Tielt, J. Lannoo, 1941, 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
  • [Dertiende druk], J.L. Van Schaik, B[e]p[er]k, Pretoria, 1942, [IV] + 227 + [III], 18,7 x 11,6 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], [VI] + V + [I] + 197 + [III] p., 19,5 x 14,7 cm. De omslagtekening is van Paul Lateur. Met 20 p. afbeeldingen uit de film. Met een inleiding, 'De gefilmde vlaschaard', door Stijn Streuvels, p. I-V.
  • [Vijftiende druk] = Veertiende druk. 162e tot 199e duizend. Foto's [14] met speciale toelating overgenomen uit den Terra-film 'De vlaschaard'. Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], 208 p., 19,2 x 13,4 cm, filmeditie - Volksuitgave.
  • [Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
  • [Zeventiende druk], [1948], In: Stijn Streuvels' verzamelde werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-261.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Kortrijk, 't Leieschip, p. 7-292.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Amsterdam, L.J. Veen.
  • [Negentiende druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1955], 293 + [III] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • [Twintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1962], 303 + [I] p., 18,4 x 12,8 cm.
  • [Eenentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, 1965, 254 + [VI] p., 29,4 x 26,2 cm.
  • [Tweeëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vijventwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zesentwintigste druk], Kaapstad/Brugge - Utrecht, Romanticapers, Orion, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zevenentwintigste druk], Orion - Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Achtentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Negenentwintigste druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 495-742.
  • [Dertigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1972], 254 + [VI] p., 29,5 x 26,2 cm.
  • [Eenendertigste druk], [Brugge], Orion, [1974], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Tweeëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1977], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1978], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierendertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1980], 303 + [I] p., 18,6 x 12,6 cm.
  • [Vijvendertigste druk], Nijmegen/Beveren, Orbis en Orion, [1983], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm, filmeditie.
  • [Zesendertigste druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1985], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Zevenendertigste druk] = tweede druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1989], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Achtendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1993], 275 + [V] p., 19,9 x 12,5 cm.
  • [Negenendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Het Laatste Nieuws, 2003, 223 + [I] p., 20,4 x 11,8 cm, reeks: Het Laatste Nieuws, nr. 22.
Digitaal
  • Diplomatische weergave van de eerste druk. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, februari 2004. .