<Resultaat 2021 van 2531

>

Den Weled[elen] Heer Frank Lateur
"Het Lijsternest"
INGOOIGEM

AFDELING Directie ONZE REF.: M[aurits ]D[e ]M[eyer]/E[lvire ]V[an Gerven]

Waarde Heer Lateur,
Betreft: Dundruk Gezelle[1]
Hierbij het concept van contract.[2]
Het is moeilijk vooral voor de firma Veen de definitieve oplage vast te stellen. Daarom heb ik in dit concept een minimum oplage vastgesteld, waarover wij het eens zijn.[3]
Wanneer de aanbieding aan den boekhandel achter den rug zal zijn, in Mei of Juni, zal een definitieve oplage kunnen vastgesteld worden ook voor de laatste twee delen.
Veel moeilijkheden geeft dit wel niet. Voor de rest is alles volgens onze afspraak.
Met beste groeten en oprechte hoogachting,
N[aamloze Vennootschap] STANDAARD BOEKHANDEL
(handtekening Maurits De Meyer)
BESTUURDER

Annotations

[1]
  • Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door Frank Baur. Derde herziene druk. Antwerpen-Brussel-Gent-Leuven, Standaard Boekhandel, 1949. Inhoud:
    • Deel 1: Dichtoefeningen; Kerkhofblommen; Gedichten, Gezangen en Gebeden; Liederen, Eerdichten en Reliqua; The Song of Hiawatha.
    • Deel 2: Tijdkrans; Rijmsnoer, Laatste Verzen; Verklarend Glossarium; Alphabetisch Register.
    Het gaat om twee delen met enkele illustraties. Jubileum Catalogus van de N.V. Standaard-Boekhandel 1924-1949, 1949
  • Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Antwerpen, Standaard Boekhandel; Amsterdam, L.J. Veen 1950. Inhoud:
    • Deel 3: Gelegenheidspoëzie. Derde herziene druk.
    • Deel 4: Proza uit het jaar 30; Politieke Verzen; Jeugdverzen; Vertalingen en een verklarend glossarium. Eerste druk.
[2] Het concept-contract voor de dundrukuitgave van Guido Gezelle's Werken wordt bij de brief bewaard.
[3] Het concept-contract (art. 4) vermeldt hieromtrent: De oplage van deze dundrukeditie in vier delen is voorlopig vastgesteld op 7.500 ex. voor de eerste twee delen, 4.000 ex. voor de Gelegenheidsgedichten en 3.000 ex. voor het proza. De definitieve oplage zal aan den heer Lateur worden medegedeeld op het ogenblik dat de oplage afgedrukt wordt. De voorlopige oplage mag mits tijdige kennisgeving wel verhoogd, maar niet verlaagd worden. Letterenhuis, S 935/B2/Standaard Uitgeverij

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.