<Resultaat 2048 van 2531

>

Den Weled[elen] Heer Frank Lateur
"Het Lijsternest"
INGOYGEM

AFDELING: Directie ONZE REF.: M[aurits ]D[e ]M[eyer]/E[lvire ]V[an Gerven]

Waarde Heer Lateur,
Tijdens mijn vacantie is er hier een antwoord toegekomen van D[octo]r Jur[ist] Jan Gevaert van het Belgisch Uitgeverssyndicaat, betreffende de auteursrechten Gezelle.[1]
Ik zend U hierbij afschrift van wat mij toegestuurd werd. Hieruit blijkt dat zij in Holland toch het recht zouden hebben Gezelle te drukken maar niet Gezelle in te voeren in België.
Met hartelijke groeten en oprechte hoogachting,
N[aamloze Vennootschap] STANDAARD BOEKHANDEL
(handtekening Maurits De Meyer)
BESTUURDER

Annotations

[1] In 1950 kwamen in Nederland de auteursrechten op het werk van Guido Gezelle vrij. In België was dit pas in 1960 het geval. Voor de kwestie van het vervallen auteursrecht: cf. brief van de Standaard Boekhandel aan Stijn Streuvels van 14 april 1949. De brief van het Syndicaat der Belgische uitgevers dateert van 16 augustus 1949.

Register

Naam - persoon

Gevaert, Jan

Directeur van het Syndicaat der Belgische Uitgevers.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.