<Resultaat 2050 van 2531

>

Den Weled[elen] Heer Frank Lateur
"Het Lijsternest"
INGOYGEM

AFDELING: Directie ONZE REF.: M[aurits ]D[e ]M[eyer]/E[lvire ]V[an Gerven]

Waarde Heer Lateur,
Ik heb zoëven een aangetekend schrijven ontvangen van E[erwaarde Heer] [J.] Brutsaert te Roeselare. De man heeft er iets van gehoord dat het prozawerk van Gezelle zal verschijnen[1] en hij doet zijn rechten gelden voor "Doolaards in Egypte", "Uitstap in de Warande", "Van den kleenen Hertog" en den "Ring van het kerkelijk Jaar".[2]
Ik heb reeds geschreven dat de "Doolaards in Egypte", "Uitstap in de Warande" en "Van den kleenen Hertog", niet worden opgenomen in deze dundrukuitgave en heb hem verder gevraagd welke rechten hij kan laten gelden voor den "Ring van het kerkelijk Jaar" dat wel zal opgenomen worden. Hoe staat U daartegenover? Hebben de erven Gezelle de rechten op wat verschenen is in "Rond den Heerd" of komen deze rechten werkelijk toe aan de erven Duclos?[3] Volgens Brutsaert zou er een akte bestaan van 1874 welke nu nog rechtsgeldend is.[4]
Met vriendelijke groeten en oprechte hoogachting,
N[aamloze Vennootschap] STANDAARD-BOEKHANDEL
(handtekening Maurits De Meyer)
BESTUURDER

Annotations

[1] Deze uitgave leidde tot: Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Antwerpen, Standaard Boekhandel; Amsterdam, L.J. Veen 1950. Inhoud:
  • Deel 3: Gelegenheidspoëzie. Derde herziene druk.
  • Deel 4: Proza uit het jaar 30; Politieke Verzen; Jeugdverzen; Vertalingen en een verklarend glossarium. Eerste druk.
De bedoelde brief van Brutsaert vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[2] De door Guido Gezelle uit het Engels vertaalde romans De doolaards in Egypten (1871) van J.M. Neale en Van den kleenen hertog (1877), van Ch.M. Yonge, waren in Rond den Heerd verschen, net zoals twee reeksen vulgariserende opstellen (Uitstap in de warande, 1882; De ring van 't kerkelijk jaar, 1908).
Uitstap in de Warande geeft beschrijvingen van planten en dieren.
De Ring van het Kerkelijk Jaar is geen authentieke Gezellebundel. Hij werd wel door Gezelle geschreven maar nooit als bundel gepubliceerd. De idee om die teksten te verzamelen kwam van de Gezellekenner Aloïs Walgrave. Ook de keuze van de titel kwam van Walgrave. Hij wilde deze Uitleg van Evangeliën en Ceremoniën voor een breder publiek toegankelijk maken. Inhoudelijk gaat het boek over de evangeliën van elke zondag waar Gezelle enige uitleg bij geeft. Het tweede deel gaat over heiligen en feestdagen die niet in onze tijdrekening voorkomen. In het derde deel wordt het volk aangespoord om in de kerk mee te zingen. De bijdragen zijn verschenen in 'Dagwijzer' in elk nummer van Rond den Heerd, waarin Gezelle de liturgie van zondag, het evangelie van de dag en alles wat het kerkelijk jaar kon uitleggen, besprak. (De Ring van 't Kerkelijk Jaar. Tekstkritisch uitgegeven & ingeleid door Dr. P. Allossery, met een inleiding over het Kerkelijk Jaar in Gezelle's gedichten door E.H. Al. Walgrave (+). Amsterdam, uitgeversmaatschappij L.J. Veen, 1935, p. 261-270; Jubileumuitgave van Guido Gezelle's Volledige Werken, 5.)
Deze verzamelde prozawerken waren tussen 1906 en 1908 een eerste keer verschenen: Guido Gezelle, Guido Gezelle's prozawerken. Rousselare, J. De Meester, 1906-1908. 4 delen. De vier delen waren 1. De doolaards in Egypten. Naar het Engelsch van J.M. Neale. Achtste uitgave van misdruk, schuimwoorden en ondietsche wendingen, eene tweede maal nauwkeuriglijk uitgezuiverd, door den schrijver. 1906. 187 p.; 2. Uitstap in de Warande. Vijfde uitgave. 1907. 156 p.; 3. Van den kleenen hertog. [Naar het Engelsch van C.M.Yonge]. Vijfde uitgave. 1907. 96 p.; 4. De ring van 't kerkelijk jaar. Allerlei uitleg op de Evangeliën en ceremoniën van de Zondagen en de voornaamste feestdagen. Ingeleid door A. Walgrave. 1908. XXXVI + 211 p. E. De Bom, Guido Gezelle Bibliographie, 1930, p.4
[3] Cf. antwoord van Stijn Streuvels op 18 september 1949.
[4] Cf. hiervoor ook de brief van de Standaard Boekhandel aan Stijn Streuvels van 8 december 1925.

Register

Naam - persoon

Brutsaert

Duclos, Adolf Juliaan (° Brugge, 1841-08-31 - ✝ Brugge, 1925-03-06)

Geschied- en oudheidkundige, schrijver van historische romans, folklorist, priester.

Na filosofische studies in het Klein-Seminarie van Roeselare en theologische studies in het Groot-Seminarie van Brugge, waar hij Guido Gezelle leerde kennen en na zijn priesterwijding in 1865 werd Duclos in Torhout aangesteld als leraar en surveillant van de Bisschoppelijke Normaalschool. Hij behoorde tot de generatie van overtuigde neogotici. Daarnaast was hij een overtuigd voorvechter van de Vlaamse taal en cultuur. Duclos was een bijzonder bedrijvig man. Alle aspecten van zijn persoonlijkheid - kunstminnaar, Vlaamsgezind priester en taalparticularist - komen duidelijk tot uiting in de honderden artikels die hij publiceerde in het West-Vlaamse particularistische weekblad Rond den Heerd, waarvan hij vanaf 1871 hoofdredacteur wordt en later verantwoordelijk uitgever en eigenaar. Hij bracht het tijdschrift tot bloei en zou het laten uitgroeien tot het officiële orgaan van het Davidsfonds Brugge (gesticht in 1875). Gedurende bijna twintig jaar stond Duclos in Rond den Heerd en daarbuiten op de bres voor het West-Vlaamse dialect en het taalparticularisme. Zijn onwrikbare standpunt en te grote zelfverzekerdheid zorgden ervoor dat er wrijvingen ontstonden met Gezelle en de andere West-Vlamingen. Als gevolg daarvan daalde zijn prestige. Er verschenen van hem gelegenheidsgedichten en historische romans. Naast religieuze, devotionele en hagiografische literatuur, schreef hij ook historische en oudheidkundige werken (o.a. reisgidsen). In 1881 verscheen van hem Reyvaart of de wraak van den tempelier. Vaderlandsche tafereelen 1319-1322. Het opmerkelijke is wel dat het hoofdwerk van de flamingantische veelschrijver Duclos, Bruges. Histoire et Souvenirs, in het Frans is gesteld.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.