<Resultaat 2052 van 2531

>

Den Weled[elen] Heer Frank Lateur
"Het Lijsternest"
INGOYGEM

AFDELING: Directie ONZE REF.: M[aurits ]D[e ]M[eyer]/E[lvire ]V[an Gerven]

Waarde Heer Lateur,
21 [september]
De rechten van Brutsaert zijn hem ook bevestigd door Toussaint, met voorbehoud voor de nota's en den commentaar waar Brutsaert natuurlijk geen recht op heeft.[1]
Nu heb ik aan Prof[essor] Baur gesuggereerd ook den "Ring van het kerkelijk Jaar" te laten vallen en in het vierde deel van deze dundrukuitgave enkel proza uit het jaar '30 op te nemen.[2] Prof[essor] Baur schrijft mij vandaag dat zulks een uitstekend idee is en dat dit voldoende kan gemotiveerd worden door het feit dat in deze uitgave alsdan uitsluitend proza verschijnt dat tot nu toe niet in boekvorm verschenen is.
Dit ware dan ook een middel om M[ijn]h[ee]r Brutsaert voor deze uitgave geheel links te laten liggen.
Prof[essor] Baur is klaar met de correctie van de twee eerste delen.[3] Om in October te kunnen verschijnen is de revisie in Amsterdam gebeurd.
Ik hoop wel dat alles tijdig klaar komt.[4]
Met vriendelijke groeten en oprechte hoogachting,
N[aamloze Vennootschap] STANDAARD BOEKHANDEL
(handtekening Maurits De Meyer)
BESTUURDER

Annotations

[1] Cf. brief van Streuvels aan De Meyer van 18 september 1949: Brutsaert had auteursrechten opgeëist bij het verschijnen van De Ring van het Kerkelijk Jaar in de Jubileumuitgave van Guido Gezelle's Volledige Werken.
[2] Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Antwerpen, Standaard Boekhandel; Amsterdam, L.J. Veen 1950. Inhoud:
  • Deel 3: Gelegenheidspoëzie. Derde herziene druk.
  • Deel 4: Proza uit het jaar 30; Politieke Verzen; Jeugdverzen; Vertalingen en een verklarend glossarium. Eerste druk.
De Ring van het Kerkelijk jaar werd niet opgenomen.
[3] Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door Frank Baur. Derde herziene druk. Antwerpen-Brussel-Gent-Leuven, Standaard Boekhandel, 1949. Inhoud:
  • Deel 1: Dichtoefeningen; Kerkhofblommen; Gedichten, Gezangen en Gebeden; Liederen, Eerdichten en Reliqua; The Song of Hiawatha.
  • Deel 2: Tijdkrans; Rijmsnoer, Laatste Verzen; Verklarend Glossarium; Alphabetisch Register.
Het gaat om twee delen met enkele illustraties. Jubileum Catalogus van de N.V. Standaard-Boekhandel 1924-1949, 1949
[4] Cf. verder de brief van Streuvels aan De Meyer van 28 januari 1950.

Register

Naam - persoon

Baur, Frank (° Vilvoorde, - ✝ Waasmunster, 1969-01-09)

Vlaams literair historicus en hoogleraar te Gent (Rijksuniversiteit).

Al aan het Oostendse atheneum ontpopte Baur zich als flamingant, wat hij heel zijn leven zou blijven. Ook toen al bleek zijn grote interesse voor literatuur. Hij las veel en begon ook zelf te schrijven (o.a. Nieuwe Krachten, 1904). Hij ondertekende zijn literaire werken met het anagram Aran Burfs. In 1911 begon Baur Germaanse Filologie aan de Leuvense universiteit. Zijn studies werden onderbroken door de oorlog, in 1919 zette hij ze verder. Hij promoveerde en ging in 1927 aan de Gentse universiteit werken. Aan de Gentse faculteit der wijsbegeerte en letteren werd hij belast met de verklaring van moderne Nederlandse auteurs en de encyclopedie van de Germaanse taalwetenschap.

Hij leidde het standaardwerk Geschiedenis van de letterkunde der Nederlanden (7 delen, 1939-1952), waarvoor hij een goed gedocumenteerde inleiding schreef: De literatuur, haar historiographie en methodes. Maar hij maakte vooral naam met zijn edities van en studies over Guido Gezelle, van wiens werk hij de meest vooraanstaande kenner was. Verder was Baur ook senator en hoofdredacteur van de Katholieke Encyclopedie.

Brutsaert

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Toussaint van Boelaere, Fernand Victor (° 1875-02-18 - ✝ 1947-04-13)

Vlaamse prozaschrijver, dichter en vertaler. Hij was in 1907 medestichter (en enige tijd secretaris) van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen. In 1931 werd hij voorzitter van de Vlaamse PEN-club. Hij hoort bij de groep auteurs van de tweede reeks van Van Nu en Straks. Na W.O. II ontpopte hij zich als "inquisiteur" van de Vlaamse letteren door - in de context van de epuratie - erg hard en verbeten op te treden tegen auteurs als Felix Timmermans.