<Resultaat 2147 van 2531

>

Den Weled[elen] Heer Frank Lateur
"Het Lijsternest"
INGOOIGEM

AFDELING: Directie ONZE REF.: M[aurits ]D[e ]M[eyer]/E[lvire ]V[an ]G[erven]

Waarde Heer Lateur,
De firma Veen heeft besloten een heruitgave te brengen van Gezelle's "De veertien Stonden" met de houtsneden van Acket.[1]
In principe zijn wij bereid van de firma Veen 200 ingenaaide en 200 gebonden exemplaren over te kopen. Maar daar de auteursrechten van Gezelle in België niet vrij zijn,[2] stellen wij ons met U hiervoor in verbinding en verzoeken U ons te willen laten weten of U akkoord gaat met het volgend voorstel: de ingenaaide prijs zou in België ongeveer 35 fr[ank] bedragen. Indien wij niet verplicht willen zijn de prijs in België merkelijk hoger te stellen dan in Holland, zouden wij hierop een honoraar kunnen betalen van 2,5 fr[ank] per exemplaar. Indien wij er rekening mede houden dat de firma Veen de uitgave geheel drukt op oud-Hollands velijn pannekoek, moeten wij wel toegeven dat zij zich zeer hebben ingespannen om den prijs van het boekje bijzonder laag te houden. Gebonden in paars linnen band zal de particuliere verkoopprijs in Holland f[lorijn] 3.9 bedragen.[3]
Gaarne uw berichten tegemoet ziende, verblijf ik
Met hartelijke groeten en oprechte hoogachting,
N[aamloze Vennootschap] STANDAARD BOEKHANDEL
(handtekening Maurits De Meyer)
BESTUURDER

Annotations

[1] Guido Gezelle, De 14 stonden, of: De bloedige dagvaart Ons Heeren. Antwerpen, Standaard Boekhandel, 1951. Met illustraties van Désiré Acket.
[2] In Nederland waren in 1950 de auteursrechten op het werk van Gezelle vrijgekomen, in België was dit pas in 1960 het geval.
[3] Cf. verder de brief van de Standaard Boekhandel aan Stijn Streuvels van 21 maart 1952.

Register

Naam - persoon

Acket, Désiré Antoine (° Antwerpen, 1905-05-04 - ✝ 1987-07-29)

Xylograaf, tekenaar, grafisch kunstenaar.

Désiré Acket, de echtgenoot van Nelly de Gouy, kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij verwierf faam als houtgraveur en publicitair tekenaar en verzorgde tal van boekillustraties en ex-libris. Hij was o.a. lid van de Gravure originale Belge, van de Nederlandse Ex-libris Kring, van de Antwerpse Ex-libris Kring en van Bianca e Nero Ex-libris Associazione Italiana.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.