<Resultaat 2239 van 2531

>

Den Weled[elen] Heer Frank Lateur
"Het Lijsternest"
INGOOIGEM (W[est Vlaanderen])

AFDELING: Uitgeverij ONZE REF.: W.[ ]D[oevenspeck]

Geachte Heer Lateur,
De nieuwe uitgave van G[uido] Gezelles Kerkhofblommen (24 e druk), bezorgd door E[erwaarde Heer] K[arel] de Busschere is thans verschenen in een oplage van 5000 ex[emplaren][1] De verkoopprijs is 24,- fr[ank] Wij zijn U dus een honoraar van 12 000 fr[ank] verschuldigd, hetwelk wij een der eerstvolgende dagen op uw P[ostchequerekening] zullen overschrijven.[2]
Mag ik U tevens verzoeken mij te willen mededelen hoeveel presentexemplaren U van deze nieuwe druk verlangt?[3] Contractueel zijn wij U 100 ex[emplaren] verschuldigd, maar misschien hebt U deze niet alle nodig en zouden wij hierop dus een besparing kunnen doen, wat enigszins nodig is, vermits wij voor deze uitgave ook honoraar en presentex[emplaren] aan E[erwaarde Heer] De Busschere verschuldigd zijn.
Graag uw antwoord te gemoet ziende, verblijf ik
met vrienschappelijke hoogachting,
N[aamloze Vennootschap] STANDAARD-BOEKHANDEL
Belgiëlei, 151 - ANTWERPEN
Tel[efoon]: 39.58.04 - 39.58.05
(handtekening W. Doevenspeck)
W. DOEVENSPECK

Annotations

[1] In 1954 verscheen een nieuwe schooluitgave, de vierentwintigste druk van Kerkhofblommen, Verzorgd en van inleiding, aantekening en stilistische vragen voorzien door K.C. De Busschere. Schooluitgave. Antwerpen, Standaard Boekhandel, 1954.
[2] Streuvels' honorarium voor de vierentwintigste druk van de schooluitgave van Kerkhofblommen bedroeg 10 % van de verkoopprijs van het boek.
[3] Een antwoord van Streuvels op deze vraag ontbreekt.

Register

Naam - persoon

De Busschere, Karel (° Oostnieuwkerke, 1912-06-27 - ✝ Ieper, 1998-10-02)

Leraar, diocesaan inspecteur, schrijver.

Karel De Busschere volgde lager onderwijs in Perwenan (Frankrijk) en in Oostnieuwkerke. Daarna ging hij studeren aan de seminaries in Roeselare en Brugge. Hij was lange tijd leraar Middelbaar- en Normaalonderwijs in Oostende, Menen, en Torhout. Van 1960 tot 1976 was hij diocesaan inspecteur Secundair Onderwijs West-Vlaanderen. In 1974 ging hij op rust maar hij was nog altijd Rector van de Broeders Maristen in Pittem. Hij schreef voornamelijk over taal en taalonderwijs. Hij werkte mee aan Biekorf sinds 1929 en heeft heel wat werken gepubliceerd over West-Vlaamse letteren en over Guido Gezelle in het algemeen. Hij was medestichtend lid van het Gezellegenootschap sinds 1961 en in 1973 was hij redactiesecretaris geworden van de Gezellekroniek.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Indextermen

Naam - persoon

De Busschere, Karel
Gezelle, Guido
Lateur, Frank

Titel - andere werken

Kerkhofblommen