Hit 1 of 819


ANTWERPEN I,
BELGIËLEI 147

De Heer F[rank] Lateur
"Het Lijsternest"
INGOOIGEM

ONZE REF.: vdH/b

Zeer geachte Heer Lateur,
U zult misschien verbaasd zijn dat U mijn naam plotseling aantreft onder een brief van uitgeverij De Standaard, maar ik kan U meedelen dat ik sedert enkele dagen bij De Standaard in dienst ben getreden. U zult mij nog wel herinneren uit onze kontakten met de uitgeverij Het Spectrum.
De reden waarom ik U schrijf is de volgende. Wij hebben vernomen dat er van U nog altijd een oud manuscriptje bestaat dat blijkbaar nooit is uitgegeven en wel een manuscript met recepten. Wij zouden het bijzonder op prijs stellen wanneer we dit manuscript eens van U zouden mogen zien om te bekijken of wij er een kleine uitgave van zouden kunnen maken die bijvoorbeeld bij gelegenheid van de jaarwisseling of bij een andere gelegenheid aan onze relaties zou kunnen worden aangeboden. Het is misschien zelfs niet uitgesloten dat er een normale handelseditie van zou kunnen worden gemaakt maar dat kunnen we natuurlijk pas beoordelen wanneer wij van het manuscript hebben kennis genomen.
Mocht onze informatie op een onjuiste inlichting steunen dan spreekt het vanzelf dat U deze brief als niet geschreven kunt beschouwen. Mocht er echter wel iets van waar zijn dan zouden we het bijzonder op prijs stellen wanneer wij uw mening over onze suggestie zouden mogen horen.
Ik hoop dat U van een goede gezondheid geniet en dat U nog met vrucht zult kunnen werken. Het zou mij zeer verheugen wanneer ik U binnen afzienbare tijd nog eens zou mogen ontmoeten.
Met de meeste hoogachting,
N[aamloze Vennootschap] Standaard-Boekhandel
afdeling uitgeverij
(handtekening H. van der Heyden)
(Dr. H.A.M. van der Heyden)

Register

Name - person

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Name - publisher

Het Spectrum

Uitgeverij Het Spectrum werd in 1935 opgericht door de boekhandelaars P.H. Bogaard en A.H. Bloemsma. Zij vestigden zich in een kamer boven een banketbakkerij in de Biltstraat in Utrecht. Al snel groeide deze tweemanszaak uit tot een van de grootste Nederlandse uitgevers met een algemeen fonds. Het Spectrum was in de beginjaren een progressief-katholieke uitgeverij die ernaar streefde een breed publiek van goede lectuur te voorzien. Daarom werden veel boeken uitgebracht in het goedkope pocketformaat. (http://www.spectrum.nl) Sinds 1946 had het een eigen vestiging in Vlaanderen, aanvankelijk in Brussel, van 1953 af in Antwerpen.

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

Index terms

Name - person

Lateur, Frank

Name - publisher

Het Spectrum
Standaard Boekhandel