<Hit 1509 of 2531

>

STYN·STREUVELS
Waarde D[octo]r Spemann,
Die Stolze Nymphe[1] heb ik met veel genoegen gelezen,- ik vind het boek wel geschikt voor eene Nederlandsche vertaling; ik gaf het gister mijn uitgever van Zonnewende te lezen en hij vraagt mij U te willen schrijven: indien het vertaalrecht voor Nederland nog niet afgestaan is, het te willen voorbehouden,- hij zou U binnen enkele dagen laten weten of hij de vertaling er van wenscht uit te geven. In dit geval zouden ik zelf ofwel Dina dien "heiteren Roman" wel willen in 't nederlandsch overzetten.[2]
Gij zult er dus binnen kort bescheid over krijgen.
Met Hoogachting gegroet
(handtekening Stijn Streuvels)
De Twee andere boeken: W[ilhelm] Hymmen[3] en Max Pauer[4] heb ik eveneens in goede orde ontvangen en met veel belangstelling gelezen.

Annotations

[1] Ell Wendt, Die stolze Nymphe: Ein heiterer Roman. Stuttgart, Engelhorn Verlag, s.d.
[2] Op 15 maart 1943 klinkt een heel andere toon. Die dag schrijft Gilbert Grymonprez van uitgeverij Zonnewende te Kortrijk aan Streuvels dat hij Die stolze Nymphe weliswaar een goed boek vindt in zijn genre, maar het genre niet geschikt acht voor zijn fonds.
[3] Waarschijnlijk wordt hier het volgende werk bedoeld: Friedrich Wilhelm Hymmen, Briefe an eine Trauernde: vom Sinn des Soldatentodes. Stuttgart, J. Engelhorns Nachf. Spemann, 1942.
[4] Waarschijnlijk wordt hier het volgende werk bedoeld: Max Pauer, Unser seltsames Ich. Lebensschau eines Künstlers. 1. bis 5. Tausend. Stuttgart, J. Engelhorns Nach. Spemann, 1942.

Register

Name - person

Hymmen, Friedrich Wilhelm (° Soest, 1913-06-08 - ✝ Würzburg, 1995-03-25)

Duits journalist en schrijver. In 1951 organiseerde hij wat later de prestigieuze prijs "Hörspielpreises der Kriegsblinden" werd, waarvan hij tot 1995 organisator en juryvoorzitter bleef.

Lateur, Dina (° Ingooigem, 1916-02-24 - ✝ Gent, 2000-04-06)

Lerares.

Dina Lateur werd als derde kind (van de vier) uit het huwelijk van Stijn Streuvels met Alida Staelens geboren in het Lijsternest in Ingooigem. Door de Eerste Wereldoorlog was de bewegingsvrijheid van de mensen beperkt. Daardoor had Streuvels ruim de tijd om zich met zijn dochter bezig te houden. Maar Dina was ook een inspiratiebron voor Streuvels. Als 'Prutske' werd Dina onsterfelijk gemaakt in het gelijknamige boek van Streuvels. Dina Lateur was gehuwd met een leraar, Frank Demey en werkte zelf als lerares in Sint-Bavo in Gent.

Pauer, Max

Spemann, Adolf (° Menton, 1886-03-12 - ✝ Garmisch-Partenkirchen, 1964-10-10)

Duitse uitgever die in 1910 instapte in Engelhorn Verlag, de uitgeverij die zijn vader Wilhelm Spemann in 1873 had opgericht. Nadat hij de leiding had overgenomen, bouwde hij de uitgeverij uit tot een belangrijke literaire uitgeverij. Hij wilde het werk van Streuvels populair maken in Duitsland en heeft daar jarenlang erg veel moeite voor gedaan door de boeken van Streuvels te publiceren, maar ook door te proberen om Streuvels in Duitsland lezingen te laten geven. In 1956 verkocht hij de uitgeverij aan het Deutsche Verlags-Anstalt. Hij vertaalde zelf enkele werken van Streuvels:

  • "Das herrliche Sonnenlicht" (1941, o.t. "Het glorierijke licht")
  • "Frühling. Erzählung." (1953, o.t. "Lente")

Name - publisher

Zonnewende

Op 30 april 1920 werd in Het Vlaamsch Huis te Kortrijk de maatschappij Zonnewende opgericht, met als doel in het Kortrijkse een kunst- en boekhandel op te richten, die zou bijdragen tot de Vlaamsgezinde en culturele emancipatie van stad en streek. De belangrijkste initiatiefnemer was Arthur Mulier; medestichters waren o.m. Jozef De Coene, Jozef Delbaere, Stijn Streuvels. Streuvels werd bovendien tot voorzitter aangesteld. De zaak kwam echter niet van de grond, zodat ze in juni 1925 werd ontbonden en werd overgenomen door de Maatschappij voor Katholieke Vlaamsche Werken. Eind 1935 werd Zonnewende opnieuw opgericht als Naamloze Vennootschap. Tot 1946 was Gilbert Grymonprez er directeur; hij werd opgevolgd door Jozef Cordie. Zonnewende beperkte zich in de eerste jaren tot het importeren van de uitgaven van Het Spectrum, maar ging in de Tweede Wereldoorlog ook zelf uitgeven, o.m. werk van Streuvels. Na het vertrek van Jozef Cordie in 1950 werd nog maar weinig nieuw werk uitgebracht. De boek- en kunsthandel Zonnewende, waar Streuvels' dochter Isa Lateur na de Tweede Wereldoorlog werkzaam was,werd in 1961 overgenomen door de Standaard Boekhandel.