<Resultaat 851 van 2531

>

STYN·STREUVELS
Waarde Heer Vos,
Goed, in orde,— ik vraag excuus;[1] prenons que je n'ai rien dit! Ik ben het volkomen met U eens, en het verheugt mij de cordate bevestiging te mogen vernemen dat het boek verschijnen zal... zooals in het contract vermeld. Aan mij noch aan de correctie zal het niet liggen, wees er verzekerd van!
Ik wil U graag toegeven dat er na de teekening van het contract "niets gedaan of gelaten werd, dat met het contract in strijd is", maar dààr ligt het hem juist aan!
Het contract werd onderteekend tijdens Uw bezoek hier, dat was 22 of 23 november van verl[eden] jaar,[2]— dat is dus drie maanden geleden,— mag ik U nu in gemoede vragen: wanneer zou ik nu eindelijk het eerste nieuws van U aangaande het boek vernomen hebben, hadde ik U niet geschreven?... Gij weet toch wat er aan Uw bezoek is voorafgegaan tusschen mij en De Gemeenschap, en als ik nu weer — op den vooravond dat het boek zou moeten verschijnen — nog geen teeken van leven mocht ontvangen, er niet veel reden overschiet om mijn vertrouwen in De Gemeenschap te stevigen.
Alle vriendelijkheid vankant gelaten: het boek zal dus klaar komen op gestelden tijd, best,— maar als ik nu de brieven herlees mij door den heer Kuyle indertijd over het "drukken" geschreven, komt dit mij voor als een zaak vol gewichtigheid, waar uitnemend en allergrootste zorg zou aan besteed worden; dàt was ten ander de reden — het bestudeeren n[ame]l[ijk] van letter, formaat, schikking, enz[ovoort]— waarom het zoolang duren moest,[3]— en nu zal het op een loopje afgehandeld worden en klaargespeeld? (Maart-April) Bij Uw bezoek mocht ik immers vernemen: dat er nog niets beslist was over de keuze van letter — deze die[ ]te zwaar scheen, en de andere, uiterst banaal — en dat ik in die keus zou geraadpleegd worden, proeven voorgelegd, enz[ovoort]
Eene bescheiden vraag dus: wàt werd er verder aan die zaak gedaan, deze drie laatste maanden?
Is het niet eerder aan mij... om verbaasd te zijn over die handeling?
Ik herhaal echter: gezien Uwe bevestiging — als het op gestelden tijd in orde komt... is alles pour le mieux,... maar: eerst zien, zei de blinde, en afwachten.
Met deze gelegenheid wil ik U ook nog aan iets anders herinneren (ook al iets dat er niets heeft bijgedaan om mijn vertrouwen te verstevigen in de stiptheid van De Gemeenschap) bij brieve van 23 Juni 1932[4] werd mij door de Gemeenschap medegedeeld: dat er mij, namens de redactie, een gratis abonnement op de Gemeenschap zou toekomen;; met deze vermelding: "Van nu af zullen U dus de komende nummers regelmatig worden toegezonden." Voor dien datum had ik eenige n[umme]rs ontvangen, maar juist van toen voort,... niets meer! Ik dacht, of verkeerde in de meening dat het tijdschrift misschien niet meer verschenen was, doch zag onlangs, bij mijn vriend Saverys dat ik mij daarin had vergist, en De Gemeenschap toch verder verscheen. Waarom dan die belofte? Of wat is dat voor slordigheid?
Dààr hebt U, waarde Heer Vos, den uitleg over Uwe verbaasdheid, en ik zal maar verder afwachten hoe het loopt, maar... (eens wantrouwig, gaat het er bij mij niet gauw uit) intusschen blijf ik bij mijn besluit U in mijn vorigen brief[5] medegedeeld.
Hoogachtend gegroet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Streuvels reageert hier op de brief van C. Vos aan Streuvels van 6 maart 1933.
[2] Cf. brief van C. Vos aan Streuvels van 22 november 1932. Het bezoek vond plaats op 25 november 1932. Het contract voor De rampzalige kaproen werd op 25 november 1932 door Stijn Streuvels ondertekend.
[3] Cf. o.a. de brieven van Albert Kuyle aan Stijn Streuvels van 3 mei en 20 juni 1932.
[4] Cf. brief van De Gemeenschap aan Streuvels van 23 juni 1932.
[5] Cf. brief van Stijn Streuvels aan C. Vos van 3 maart 1933.

Register

Naam - persoon

Kuyle, Albert (° Utrecht, 1904-02-17 - ✝ Utrecht, 1958-03-04)

Pseudoniem van KUITENBROUWER, Louis Maria Albertus (Utrecht, 17.02.1904 - aldaar, 04.03.1958).

Nederlands schrijver.

Was in 1925 medeoprichter van De Gemeenschap, het tijdschrift van vooruitstrevende katholieke jongeren. Zijn polemieken uit die tijd werden gebundeld in Alarm (1934). Hij debuteerde in 1924 met gedichten, Seinen, geïnspireerd door het Vlaamse expressionisme, in 1927 gevolgd door Songs of Kalua. Hij schreef een sociale roman, Harten en brood (1933), biografieën, bewerkte bijbelse verhalen, maar werd vooral bekend door zijn novellen, gebundeld in drie, naar kwaliteit en inhoud sterk uiteenlopende uitgaven: De bries (1929), Weerlicht (1933) en Harmonika (1939). Zijn techniek is bijna filmisch van aard, waardoor hij zeker heeft bijgedragen aan de nieuwe zakelijkheid. In 1934 scheidde Kuyle zich met enkele vrienden van De Gemeenschap af en richtte De Nieuwe Gemeenschap op. Daarin komen zijn fascistische sympathieën volledig tot uiting. Het betekende tevens het einde van zijn rol in de Nederlandse letterkunde.

Saverys, Albert (° Deinze, 1886-05-12 - ✝ Petegem-aan-de-Leie, 1964-04-29)

Kunstschilder en aquarellist, vriend van Stijn Streuvels.

Albert Saverys, die vaak in Frankrijk werkte, volgde een opleiding aan de Academie te Gent, o.m. bij J. Delvin en G. Minne. Werkte mee in de drukkerij-uitgeverij De Eikelaar, was daarvoor reeds lange tijd medewerker van de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene. Hij werd professor aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Zijn vroege werk is pointillistisch, maar hij ging al snel over op een persoonlijke stijl, die gekenmerkt wordt door een vlotte schilderwijze en een eigen koloriet, d.w.z. het effect van de gezamenlijke kleuren van het kunstwerk. Saverys' oeuvre omvat zowel landschappen (voornamelijk van de Leiestreek), stillevens als bloemstukken en straalt een oppervlakkige levensblijheid uit en bereikt door de innemendheid van de onderwerpen en de trefzekere penseelvoering decoratieve effecten.

Vos, Cornelis (° 1891 - ✝ 1955)

Redacteur van het Utrechtse tijdschrift 'De Gemeenschap' en (sinds 1932) directeur van de gelijknamige uitgeverij.

Naam - uitgever

De Gemeenschap

Uitgeverij die voorkwam uit het gelijknamige tijdschrift. Ze publiceerde o.a. werk van Hendrik Marsman, F. Bordewijk, Paul van Ostaijen. Aan het hoofd van de uitgeverij stond aanvankelijk (vanaf 1925) Albert Kuyle. Later werd hij opgevolgd door Cornelis Vos.

Titel - werken van Streuvels

der Gartenaere, Wernher, De rampzalige kaproen, Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder (1933). [bewerking]
[Eerste druk], Utrecht, De Gemeenschap, [1933], 73 + [VII] p., 26,2 x 19,4 cm.
der Gartenaere, Wernher, De rampzalige kaproen, Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder (1933).
Druk
  • [Eerste druk], Utrecht, De Gemeenschap, [1933], 73 + [VII] p., 26,2 x 19,4 cm.
  • [Eerste druk], Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel N.V., [1933], 73 + [VIII] p., 26,2 x 19,4 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam-Antwerpen, Wereld-Bibliotheek-Vereniging, 1957, [II] + 57 + [V] p., 20 x 13,5 cm.

Indextermen

Naam - persoon

Kuyle, Albert
Saverys, Albert
Vos, C.

Naam - uitgever

De Gemeenschap

Titel - tijdschriften en kranten

De Gemeenschap

Titel - werken van Streuvels

De rampzalige kaproen