<Resultaat 213 van 2531

>

Er is eene oplossing gevonden: J[ules] Fonteyne heeft een teekenaar in Brugge aan 't werk gezet die onder zijne contrôle de platen zou teekenen — (zijn naam is mij nog onbekend)[1] Ik stuur U heden de proeven in potlood[2] — mij lijken ze uitstekend als illustratie geschikt — schrijf me dan per omgaande: of hij mag voortdoen — het [wer]k kan aldus vlot afgeda[an] [wor]den.
genegen groet
(handtekening Stijn Streuvels)
[2]
Gelief de teekeningen on
middellijk aan mij te
rug te sturen. S[tijn Streuvels]
VICHTE 24.VI.1924
Den heer J[oris] Lannoo
uitgever
Ypersche str[aat] 22
Thielt
 

Annotations

[1] Streuvels en Lannoo waren op zoek naar een illustrator voor Vertellingen van Tolstoï. Jules Fonteyne schreef op 13 juni 1924 aan Streuvels: Spytig maar ik kan niet! Ik ben overladen tot over men hoofd en moest ik vooruit het boekje illustreeren ik zou op myn ander werk een onherstelbaar verlies ondergaan, iets dat niet te berekenen is! Een datum bepalen en doe ik dus niet, en kan ik niet, en beloven en niet doen dat gaat niet. Aan U nu van over de zaak te beslissen, doet zooals het best is voor U en laat ons goede vrienden blijven. Een week later, op 20 juni 1924, liet Fonteyne opnieuw van zich horen: Met dezelfde post zend ik U een proeve van illustratie voor uwe vertellingen van Tolstoï — ze zyn niet van my gemaakt maar ik persoonlyk vind er heel veel in! ik durf zelfs zeggen dat ze zeer wel zyn! het is wel in 't blad gezet en fyn gevoeld — Moest dit werk U aanstaan laat het my weten en het boek kan voort gaan — de overige plaatjes worden dan seffens gemaakt. Brieven in Letterenhuis, F 4052/B
Deze tekenaar was Godelieve Vandenbulcke, een werkkracht van Jules Fonteyne.
[2] De proeven van de tekeningen niet bij de brief bewaard gebleven.

Register

Naam - persoon

Fonteyne, Jules (° Brugge, 1878-07-22 - ✝ Brugge, 1964-08-11)

Tekenaar - schilder.

Nadat Jules Fonteyne in 1897 als primus aan de Brugse Academie afstudeerde, kreeg hij zijn verdere opleiding in Brussel en aan het Hoger Instituut van Antwerpen, waar hij de prijs behaalde voor graveerkunst. Hij reveleerde als grafisch kunstenaar met zijn eenvoudige illustraties voor het Kerstekind van Stijn Streuvels (1910). In oktober 1914 vertrok hij met zijn familie naar Engeland, waar hij onder invloed van de Prerafaëlieten kwam te staan. Na de oorlog keerde hij terug naar België en tekende er veel kerkmeubels voor de opnieuw opgebouwde kerken. In 1920 werd hij als leraar in de toegepaste kunsten aangesteld aan de Academie. In 1924 werd hij er directeur. Fonteyne manifesteerde zich vooral als etser-tekenaar. Van zijn hand zijn talrijke affiches, prentkaarten en portretten (o.a. een aantal potloodtekeningen en een profieltekening in 1912 van Streuvels, van Jozef Dochy, van Karel de Flou,...) bewaard. Hij vervaardigde ex-librissen en illustreerde talrijke boeken, o.a. van Streuvels (Het Glorierijke Licht en Morgenstond, Sint Jan, De Boomen, Vertelsels van Gokkel en Hinkel; De schoone en stichtelijke historie van Genoveva van Brabant).Zijn tekeningen zijn altijd voluit figuratief en af en toe zelfs suggestief. Bij voorkeur heeft hij in zijn tekeningen de volkse mens geportretteerd zoals hij die in het Brugge van zijn tijd kon observeren.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Titel - werken van Streuvels

Tolstoi, Lev, Vertellingen van Tolstoï (1902). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Tweede druk], Thielt, J. Lannoo, 1924, 149 + [III] p., 20,7 x 16 cm, Streuvels' Volksboeken.
Tolstoi, Lev, Vertellingen van Tolstoï (1902). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Druk
  • [Eerste druk], Maldeghem, Victor Delille, 1902, 219 + [III] p., 17,3 x 13,2 cm, Duimpjesuitgave, 30e boekdeel.
  • [Tweede druk], Thielt, J. Lannoo, 1924, 149 + [III] p., 20,7 x 16 cm, Streuvels' Volksboeken.
  • [Tweede druk], Amsterdam, Uitgave L.J. Veen, [1925], 149 + [III] p., 20,7 x 16 cm, Streuvels' Volksboeken.

Indextermen

Naam - persoon

Fonteyne, Jules
Streuvels, Stijn

Titel - werken van Streuvels

Vertellingen van Tolstoï