<Resultaat 223 van 2531

>

Waarde Uitgever,
Om te beginnen wilde ik U vragen: mij zonder uitstel het boekje van Blachon terug te sturen.[1]
Ik meen dat Gij niet naar Veen wachten moet om een besluit te nemen in zake Tolstoï en Het Verleden,— er bestaat niet het minste gevaar dat Gij geen mede-exploitant voor Holland vinden zoudt.[2] Er mag geen tijd verloren gaan. Schrijf maar aan Veen: als hij U in de eerste dagen niet antwoordt, Gij U verplicht zult zien met een anderen uitgever de zaak aan te vangen... En schrijf dan maar eens aan Van Dishoeck of aan Meulenhoff,— dààr zult Gij wel spoedig antwoord krijgen.
Slotstukken en titelblad voor Tolstoï heb ik U opgestuurd begin vorige week, en hoop dat Gij ze in goede orde ontvangen hebt? Over het honorar[ium] der teekeningen zult Gij best rechtstreeks met Juffer Godelieve Van den Bulcke handelen.
't Geen ik nu eerst zou willen is: een of meer proefbladzijden voor Het Verleden, om over grootte van letter en verdeeling van letterspiegel te kunnen oordeelen; als Gij dan met Holland accoord hebt, is dit dan uit de voeten. De letter zal in elk geval niet kleiner mogen zijn dan deze die voor de groote uitgaven van mijn vorige boeken gebruikt werd.[3]
Ik hoor dus wel binnen kort hoe het afgeloopen is met de onderhandelingen.[4]
Met genegen groet
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Het betreft hier het boek Pourqoui j'aime la Flandre van Georges Blachon.
Cf. brief van Streuvels aan Lannoo van 30 juni 1924.
[2] Tussen Lannoo en de firma Veen waren er onderhandelingen aan de gang over de uitgave van Vertellingen van Tolstoï. Uit de brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 29 april 1924 blijkt dat Lannoo de alleenverkoop in Nederland aan de firma Veen wil afstaan mits deze 2000 exemplaren afneemt. Op dit moment was er hieromtrent nog geen duidelijke afspraak. Cf. briefkaart van Lannoo aan Streuvels van 26 juli 1924.
[3] Het corps van de letter, gebruikt voor Herinneringen uit het verleden is 10. Dit is dezelfde grootte van de letters in de grote uitgaven van Streuvels' boeken.
[4] Cf. retourbrief van Lannoo aan Streuvels.

Register

Naam - persoon

Blachon, Georges (° Castillonnès, 1857-05-12 - ✝ Castillonnès AFrankrijk, 1940-08-13)

Schrijver.

Georges Blachon werd na een loopbaan in de Franse administratie in 1912 tot ontvanger van de belastingen in Rijsel aangesteld. Blachon kwam er in contact met de Frans-Vlaamse regionalist Valentin Bresle. Beiden behoorden tot de stichters van het tijdschrift Mercure de Flandre, waarin Blachon een groot aantal artikelen (onder de pseudoniemen van Cinéas en Sigebert) publiceerde. Hierin legde hij getuigenis af van zijn regionalistische gezindheid. Zijn poging om in Parijs een Vlaams pers- en documentatiecentrum op te richten mislukte. Na de Eerste Wereldoorlog kwam hij ook in contact met Jean-Marie Gantois, Nicolas Bourgeois en Jules Van den Driessche en werkte hij onder andere mee aan Le Lion de Flandre. Blachon was betrokken bij allerlei comités met een regionaal karakter (onder andere Les Amis de Lille). Het bekendst is Blachon als auteur van het manifest Pourquoi j'aime la Flandre, dat in 1926 in een Nederlandse vertaling van Stijn Streuvels verscheen (Waarom ik Vlaanderen liefheb). Het boek is niet alleen een ode aan de Vlamingen (le Nord) in Frankrijk, maar tevens een aanklacht tegen de verwaarlozing van de regio door de Franse overheid. (Frans-Vlaanderen).

Vandenbulcke, Godelieve

Verzorgde de tekeningen van Vertellingen van Tolstoï. Werkte bij Jules Fonteyne. Geen verdere biografische gegevens gevonden.

Naam - uitgever

Meulenhoff

Meulenhoff is een Nederlandse uitgeverij, in 1895 opgericht in Amsterdam door de boekhandelaar Johannes Marinus Meulenhoff. Aanvankelijk begon Meulenhoff als importeur van buitenlandse literatuur en tijdschriften, in 1903 startte hij met zijn eerste uitgaven: Nederlandstalige en vertaalde literatuur en historische uitgaven. De afdeling schoolboeken daarvan dateert uit 1905. Zijn zoon Jan Rudolph (1906), directeur tot 1967, zette het sedert 1924 in een N.V. ondergebrachte bedrijf voort.

Van Dishoeck, Cornelis Anthony Jacobus (° Zierikzee, 1863-04-22 - ✝ Bussum, 1931-11-15)

Uitgever.

Cornelis Van Dishoeck was de zoon van een boekhandelaar en drukker-uitgever te Zierikzee en werd van 1898 zelf uitgever te Amsterdam en sinds 1903 te Bussum. Van Dishoeck toonde een grote belangstelling voor de Van Nu en Straksers en gaf veel van hun werk uit. Hij geraakte bevriend met Cyriel Buysse, voerde met hem een intense briefwisseling en vanaf 1905 publiceerde Buysse bij zijn uitgeverij. Ook de eerste belangrijke studie over Buysse, Cyriel Buysse en zijn land van Herman van Puymbrouck (1916) verscheen bij Van Dishoeck. Van Dishoeck liet eveneens De Wandelende Jood van August Vermeylen verschijnen (1906). Met De Nederlandsche Boekhandel verzorgde hij de Beiaardserie, waarin onder andere werk van Felix Timmermans verscheen. Hij was de uitgever van de tijdschriften De Arbeid (1863-1931) en Vlaanderen (1903-1907), waaraan vele Van Nu en Straksers meewerkten. In 1919 werkte hij samen met uitgever Juul Filliaert aan de uitgave van De vijf glorierijke wonden van de oud-strijder Fritz Franken. In de jaren 1920 werd de uitgeverij overgenomen door zijn zoon. Ze bestaat nog altijd.

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Tolstoi, Lev, Vertellingen van Tolstoï (1902). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Tweede druk], Thielt, J. Lannoo, 1924, 149 + [III] p., 20,7 x 16 cm, Streuvels' Volksboeken.
Tolstoi, Lev, Vertellingen van Tolstoï (1902). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Druk
  • [Eerste druk], Maldeghem, Victor Delille, 1902, 219 + [III] p., 17,3 x 13,2 cm, Duimpjesuitgave, 30e boekdeel.
  • [Tweede druk], Thielt, J. Lannoo, 1924, 149 + [III] p., 20,7 x 16 cm, Streuvels' Volksboeken.
  • [Tweede druk], Amsterdam, Uitgave L.J. Veen, [1925], 149 + [III] p., 20,7 x 16 cm, Streuvels' Volksboeken.
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk