<Resultaat 275 van 2531

>

Waarde Uitgever,
Nu begrijp ik er niets meer van: bij Dereyghere in Brugge,[1] vernam ik gister dat de Nederl[andsche] Boekhandel te Antwerpen, Kerkhofbl[ommen][2] verkoopt à 8 fr[anc]s en niet meer aan 24 fr[anc]s![3] Om daar over ingelicht te zijn, zou ik willen dat Gij aldaar eens inlichtingen vroegt, of eenvoudig een bestelkaartje stuurt om den prijs van dat boek te vragen.
Mijn nieuwe boekbinder in Kortrijk is niet Eggermont,[4] maar wel een zekere Vanneste, Veldstraat, (rechtover de grot van Lourdes, passionisten[5]-klooster) en wel dezelfde bij wie Pavot onze boeken liet binden![6] en [bij wie we] dus ook "zijne" winst als supplement betaalden. Ik ben hem gister ook nog eens gaan opzoeken, en we zijn overeengekomen: dat hij 't werk[7] na 15 Jan[uari] zou aanvangen. Tegen dien datum zult Gij dan de losse vellen mogen opsturen, en mij laten weten: hoeveel ex[em]pl[aren] Gij wenscht te laten binden, en in welke banden.[8] De prijs zal nog merkelijk lager zijn dan bij Pavot.
De U ontvlogen[9] adressen der inschrijvers op luxe-ex[em]pl[aren] gaan hierbij.[10]
Met genegen groet
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] In 1888 startte het echtpaar Edmond De Reyghere-Laridon een boekhandel en een drukkerij in de Geldmuntstraat 13-15 te Brugge. In 1920 verhuisde men wegens plaatsgebrek naar de hoek van de Breidelstraat en de Wollestraat (huidige Callebert). Nog in 1920 werd er gestart met de organisatie van de persdistributie te Brugge. Het Nederlandstalige boek kende steeds meer opgang. In 1922 werd dan ook een Tentoonstelling van Wetenschappelijke Nederlandse Boeken georganiseerd. Het gastenboek vermeldt de namen van o.a. Ernest Claes, Lode Baekelmans en Stijn Streuvels. De boekhandel vervulde in het interbellum een pioniersrol. Men moest opkomen voor de vrije meningsuiting en het beleid van de toenmalige boekhandel werd niet in dank afgenomen van de geestelijke overheid die vanop de kansel de gelovigen trachtte te weerhouden de zaak te bezoeken. Het bedrijf bleef in de daaropvolgende jaren steeds in handen van de familie De Reyghere en is momenteel de oudste boekhandel in Vlaanderen. 'Boekhandel De Reyghere: 107 jaar onder het Brugse belfort!' in: De Galm, s.d.
[2] Guido Gezelle, Kerkhofblommen. Veertiende uitgave. Met voorwoord van Caesar Gezelle. Amsterdam, L.J. Veen, s.d. [1922].
[3] Op 27 december 1924 meldde Abramsz aan Streuvels: Kerkhofblommen. ik verkocht pas aan den heer Smeding 250 ex., voor één jaar [...]. Om de heer Smeding te dwingen tot een bepaalde prijs te verkoopen, is niet doenlijk; zijn standpunt is, naar hij ons juist omtrent Kerkhofblommen heeft medegedeeld, tegen zoo laag mogelijke prijs te verkoopen. Brief in Letterenhuis, S 935/B2/Veen
[4] Cf. vraag van Joris Lannoo in zijn brief aan Streuvels van 3 januari 1925.
[5] Passionist: lid van de kloostercongregatie van het H. Kruis, in 1720 door Paulus van het H. Kruis gesticht Van Dale, J-R, p. 2507
[6] Eind 1924 ondervonden Lannoo en Streuvels heel wat problemen met de Kortrijkse boekbinder Pavot i.v.m. het binden van Herinneringen uit het verleden. Streuvels maakte op 19 november 1924 in een briefkaart aan Lannoo voor het eerst melding van de problemen. Streuvels ging dan op 24 november persoonlijk langs bij Pavot (cf. briefkaart van Streuvels aan Lannoo van 25 november 1924), maar pas op 7 december leek de zaak geregeld te zijn, echter niet tot Streuvels' genoegen. Lannoo antwoordde op 9 december 1924.
[7] Het binden van Herinneringen uit het verleden.
[8] halflederen of vollederen banden
[9] ontvliegen: (Zuidn.) uit het geheugen gegaan Van Dale, J-R, p. 2319
[10] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 3 januari 1925.

Register

Naam - persoon

Eggermont

Boekbinder in de Breydelstraat te Kortrijk, waar Lannoo werken van Streuvels liet binden. Geen verdere biografische gegevens gevonden.

Pavot (?-?)

Boekbinder in Kortrijk met wie Streuvels en Lannoo op het einde van 1924 heel wat problemen ondervonden i.v.m. het binden van Herinneringen uit het verleden. Later bleek dat Pavot, in plaats van zelf te binden, Streuvels' boeken naar Vanneste* bracht - een andere boekbinder uit Kortrijk, uit de Veldstraat - , die ze dan voor hem bond. Zo dreef Pavot de prijs omhoog, want hij moest Vanneste betalen, maar wilde zelf natuurlijk ook een graantje meepikken. Na deze ontdekking zou Streuvels voortaan rechtstreeks naar Vanneste gaan om zijn boeken te laten binden, waardoor de prijs gedrukt kon worden.

Geen biografische gegevens gevonden.

Vanneste (?-?)

Boekbinder uit de Veldstraat te Kortrijk.

Aanvankelijk lieten Streuvels en Lannoo Streuvels' boeken binden bij Pavot, maar Streuvels kwam er eind 1924, begin 1925 achter dat Pavot de boeken gewoon naar een andere boekbinder, m.n. Vanneste bracht, die ze voor hem bond. Zo dreef Pavot de prijs omhoog, want hij moest Vanneste betalen, maar wilde zelf natuurlijk ook een graantje meepikken. Na dit ontdekt te hebben ging Streuvels voortaan rechtstreeks naar Vanneste om zijn boeken te laten binden, waardoor de prijs gedrukt kon worden.

Naam - uitgever

De Nederlandsche Boekhandel

Begin 1893 ging De Nederlandsche Boekhandel, de eerste professionele Nederlandstalige boekhandel in Antwerpen, op initiatief van Max Rooses van start aan de Antwerpse Sint-Jacobsmarkt. De zaak — met tot in 1931 de Nederlander L.H. Smeding als directeur — was bijna volkomen in Noord-Nederlandse handen, en de import van het Noord-Nederlandse boek maakte de allereerste bestaansreden uit. Daarnaast wilde men echter eveneens de uitgave en de verspreiding van oorspronkelijk Vlaams literair werk behartigen. De verkoop gebeurde niet enkel via de winkel zelf, maar ook via vertegenwoordigers die het land afreisden met boeken. Bovendien richtten oudgedienden van De Nederlandsche Boekhandel elders in het land eigen zaken op. Als uitgever trad De Nederlandsche Boekhandel niet meteen op de voorgrond; wel verbond hij zijn naam aan enkele boekuitgaven van Van Nu en Straksers, zoals De Bom, Hegenscheidt en Van Langendonck, hoewel hun toonaangevende werk bij uitgevers in Nederland verscheen, zoals precies Streuvels' werk dat voor een groot deel bij L.J. Veen in Amsterdam verscheen. Veen stond wel in nauw contact met Smeding. In 1932 werd Herman Oosterwijk directeur van De Nederlandsche Boekhandel.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

Eggermont
Pavot
Vanneste

Naam - uitgever

De Nederlandsche Boekhandel

Titel - andere werken

Kerkhofblommen

Titel - werken van Streuvels

Herinneringen uit het verleden