<Resultaat 278 van 2531

>

Waarde Uitgever,
Ja, de losse vellen van Herinneringen mogen aan den binder gestuurd worden: Den Heer Vanneste, boekbinder, Veldstr[aat] Kortrijk.[1] Gij zult echter moeten opgeven: hoeveel vol[umes] in halflederen band[2] en hoeveel in geheel lederen band,— en erbij voegen: naar 't model dat hij aan mij heeft afgeleverd.[3] Ik zal hem dan nog wel gaan vinden.
Ik geloof wel dat wij er toe komen eene speciale uitgaaf voor schoolgebruik van Kerkhofblommen te maken, en dit uitsluitend voor België.[4] Kunt Gij niet informeeren, bij bevoegde overheid,[5] "hoe" er die uitgaaf moet zijn om aangenomen te worden? Ik wil zeggen 1) materieel,[6] voor wat vorm en fatsoen,[7] formaat, enz[ovoort] betreft, en [2)] inwendig:[8] inhoud, tekst, voorwoord, uitleg, enz[ovoort]heeft men aan het ééne groote stuk[9] genoeg, zonder de andere zielgedichtjes,[10] of niet? (dan wordt het een heel klein boekje, dat inderdaad heel goedkoop zou kunnen geleverd worden).[11] Bij De Groeve te Leuven heb ik onlangs zulke schoolboekjes in handen gehad, die er heel goed uitzagen,— de titels zijn mij ontgaan — kunt Gij dààr eens navragen,— het zou goed zijn konden wij zulk een boekje als model nemen. Laat eens weten hoe Gij er over denkt en bij wie wij moeten te rade gaan.
Hoogachtend
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Dit als antwoord op Lannoos vraag in zijn briefkaart aan Streuvels van 12 januari 1925.
[2] halflederen band: een boekband waarbij rug en hoeken doorgaans uit dezelfde stof bestaan, terwijl er voor de platstukken materiaal van mindere kwaliteit gebruikt wordt Geïllustreerd handwoordenboek voor de grafische vakken, p. 106-107
[3] Op 2 januari 1925 schreef Streuvels aan Lannoo dat hij de eerstkomende maandag de zaak der luxe-banden zou gaan bespreken met de nieuwe binder, Vanneste. Daar zijn ze het blijkbaar eens geworden over een bepaald model, dat Vanneste nu dient te volgen.
[4] Dit resulteerde in: Guido Gezelle, Kerkhofblommen. Met voorwoord van Caesar Gezelle. Vijftiende druk. Schooluitgave. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1925].
In tegenstelling tot de zestiende uitgave van Kerkhofblommen, in het kader van de uitgave van Guido Gezelle's Dichtwerken, zou de schooluitgave enkel op de Belgische markt komen.
[5] Het ministerie voor Binnenlandse Zaken en Openbaar Onderwijs.
[6] voor wat betreft de fysische en technische aspecten van het boek; het boek als materieel object.
[7] fatsoen: vorm, model Van Dale, A-I, p. 947
[8] voor wat betreft het boek als drager van een bepaalde tekstuele, literaire inhoud.
[9] De oorspronkelijke bundel Kerkhofblommen bestaat uit verschillende delen, te weten 'Kerkhofblommen' zelf, 'Bezoek bij 't graf', 'Nog eens', 'Jaargetijde', 'Het Kruis', 'Uit het Italiaansch', 'R.I.P.', 'Het kindeke van de dood', 'Gouden Roozen', 'Zielgedichtjes' en vanaf 1888 ook 'Aanteekeningen'. Met 'het ééne groote stuk' wordt 'Kerkhofblommen' bedoeld, al dan niet samen met 'Bezoek bij 't graf' en 'Het kindeke van de dood'. Cf. ook brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 20 januari 1925, waar naar dit grote stuk wordt verwezen als 'het groote stuk der Begrafenis'. Aangezien dit grote stuk echter gesteld wordt tegenover de 'andere zielgedichtjes' kan het ook zijn dat 'Nog eens', 'Jaargetijde', 'Het Kruis', 'Uit het Italiaansch', 'R.I.P.' en 'Gouden Roozen' ook tot dit grote stuk worden gerekend. Deze deeltjes hebben de uiteindelijke schooluitgave van 1925 echter niet gehaald.
[10] De 'Zielgedichtjes' vormen een apart onderdeel van de bundel Kerkhofblommen. Oorspronkelijk heeft Gezelle 162 van deze zielgedichtjes geschreven, in 'Latere zielgedichtjes' heeft hij hun aantal uitgebreid tot 193. In de 'Aanteekeningen' schrijft Gezelle zelf over deze zielgedichtjes: De bovenstaande zielgedichtjes, op twee of drie naar, wierden gedrukt op doodbeeldekens, en uitgedeeld in de kerke, ter nagedachtenisse van gekende overledenen. Gezelle heeft ze niet zelf geschreven, hij heeft ze enkel verzameld en samengebracht in zijn Kerkhofblommen. Met voorwoord van Caesar Gezelle. Achtste druk. Schooluitgave. Amsterdam, L.J. Veen, s.d. [1906], p. 166.
[11] De schooluitgave van Kerkhofblommen uit 1925 (de vijftiende druk dus) bevat enkel de delen 'Kerkhofblommen', 'Bezoek bij 't graf' en 'Het kindeke van de dood'. 'Kerkhofblommen' telt 26 pagina's, 'Bezoek bij 't graf' 3, 'Het kindeke van de dood' 6.

Register

Naam - persoon

De Groeve, Alfons (° Brugge, 1885-10-20 - ✝ Brugge, 1945-08-05)

Uitgever-boekhandelaar.

Hij studeerde rechten aan de KUL en nam daarbij zeer actief deel aan de Vlaamse studentenbeweging; werd advocaat te Brugge. In 1909 richtte hij met de steun van Cyriel Verschaeve het uitgeversbedrijf Kerlinga op, met een Boek- en Kunsthandel Sint-Michiel. Tijdens WOI week De Groeve uit naar Leiden en richtte daar met Arnold Smits van uitgeverij Futura De Vlaamsche Boekenhalle op (1916), waardoor Kerlinga in Vlaanderen verdween. In 1919 kwam hij met zijn uitgeverij en boekhandel naar Leuven, waar hij zich in de Naamsestraat vestigde. In 1920 werd de Vlaamsche Boekenhalle te Leuven uitgebouwd tot een samenwerkende vennootschap. Hij gaf enkele flamingantische tijdschriften uit (o.a. Vlaamsche arbeid) en had boekhandels te Gent, Mechelen, Leiden en Veurne. Bekende Vlaamsgezinde en katholieke schrijvers kwamen bij hem terecht, o.a. E. Claes, G. Walschap, A. Van Driessche, D. Vansina, J. Simons. De zaak liep evenwel niet zoals verhoopt en in 1926 stopte De Groeve alle uitgeversactiviteiten en verkocht zijn boekhandel aan de n.v. Standaard Boekhandel.

Vanneste (?-?)

Boekbinder uit de Veldstraat te Kortrijk.

Aanvankelijk lieten Streuvels en Lannoo Streuvels' boeken binden bij Pavot, maar Streuvels kwam er eind 1924, begin 1925 achter dat Pavot de boeken gewoon naar een andere boekbinder, m.n. Vanneste bracht, die ze voor hem bond. Zo dreef Pavot de prijs omhoog, want hij moest Vanneste betalen, maar wilde zelf natuurlijk ook een graantje meepikken. Na dit ontdekt te hebben ging Streuvels voortaan rechtstreeks naar Vanneste om zijn boeken te laten binden, waardoor de prijs gedrukt kon worden.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

De Groeve, Alfons
Vanneste

Titel - andere werken

Guido Gezelle's dichtwerken
Kerkhofblommen

Titel - werken van Streuvels

Herinneringen uit het verleden