<Resultaat 295 van 2531

>

Waarde Uitgever,
Het boekje heb ik in goede orde ontvangen.[1] Het ziet er ordentelijk uit, maar ik bemerk dat er zooveel letters onder de lijn vallen! Dàt zal geene aanbeveling zijn voor het drukken van de uitgaaf der 1/10 deelen bij Veen![2] Enfin, Gij moet het weten.
Hierbij doe ik een dubbel concept-contract[3] volgens onze afspraak: 3000 ex[em]pl[aren] à 0.30 fr. honorar[ium][4] Basis der uitgaven Volksboeken, die 0.50[5] beliepen per 5000 ex[em]pl[aren], en 100 pres[entexemplaren] Gelief van die 100 pres[entexemplaren] er 10 te zenden aan den heer C[a]es[ar] Gezelle te Ieper, de andere 90 aan mijn adres. Indien er aan het akkoord iets hapert, dan hoor ik het wel.
Ik hoop nu maar dat het met Uw akkoord voor de 1/10 deelen[6] goed afloopt, en ik gauw den uitslag verneem. Hoe het ook gaat, zou ik gaarn op [de] hoogte gebracht worden eer er iets gedaan of begonnen wordt.[7]
Wat Björnson betreft, mogen wij op Fonteyne niet rekenen,[8]— hij kan het beslist niet aannemen om te teekenen. Daarom zult gij onverlet op een ander moeten uitgaan, en mij melden wààr ik de copie moet zenden.[9] Daar het ding in Noorwegen speelt, zal er met het "couleur locale" rekening moeten gehouden worden.
Ik ben Maandag bij den binder geweest, en hij is met zijne banden bijna klaar.[10] Ik hoorde dat Gij hem 10 ex[em]pl[aren] te binden gezonden hebt — de helft in vollederen band, en de helft in half-lederen band. Nu weet ik nog altijd niet: wàt Gij van die 10 ex[em]pl[aren] voor U of Uwe klanten wilt voorbehouden, en wàt er voor mij bestemd is.[11] Voor mijn part heb ik met een paar vollederen banden genoeg, de overigen mogen in halfleder gebonden worden. Gij zult dus onverwijld aan den binder moeten schrijven: wàt hij van het gebondene aan U, en wàt hij aan mij moet zenden,— dit om geen dubbel verzenden te moeten doen.
In afwachting van verder nieuws
hartelijk gegroet
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Lannoo had Streuvels een gedrukt exemplaar van de vijftiende uitgave van Kerkhofblommen gezonden. Cf. briefkaart van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 4 maart 1925.
[2] Uitgaaf der 1/10 deelen.
Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 14 maart 1925.
[3] Het concept-contract is niet bewaard gebleven in de geraadpleegde archieven.
[4] Streuvels schrijft '0.30 ct.', maar bedoelt 30 centiemen of 0.30 frank.
[5] 0,50 fr. honorarium
[6] Het akkoord dat Lannoo trachtte uit te werken met de Amsterdamse firma Veen omtrent het drukken van alle exemplaren van de tien delen van de Gezelle-uitgave.
[7] Cf. verder de brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 14 maart 1925.
[8] Op 22 februari 1925 stelde Streuvels voor Een vroolijke knaap door Jules Fonteyne te laten illustreren; op 24 februari vroeg Lannoo of Streuvels de onderhandelingen met Fonteyne kon voeren. Fonteyne moet Streuvels ondertussen een negatief antwoord gegeven hebben.
[9] Die andere tekenaar zal Joz zijn.
[10] Vanneste te Kortrijk, die Herinneringen uit het verleden zou binden. Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 22 februari 1925 en retourbrief van Joris Lannoo.
[11] Streuvels herhaalt hier zijn vraag uit de brief aan Joris Lannoo van 22 februari 1925.

Register

Naam - persoon

Fonteyne, Jules (° Brugge, 1878-07-22 - ✝ Brugge, 1964-08-11)

Tekenaar - schilder.

Nadat Jules Fonteyne in 1897 als primus aan de Brugse Academie afstudeerde, kreeg hij zijn verdere opleiding in Brussel en aan het Hoger Instituut van Antwerpen, waar hij de prijs behaalde voor graveerkunst. Hij reveleerde als grafisch kunstenaar met zijn eenvoudige illustraties voor het Kerstekind van Stijn Streuvels (1910). In oktober 1914 vertrok hij met zijn familie naar Engeland, waar hij onder invloed van de Prerafaëlieten kwam te staan. Na de oorlog keerde hij terug naar België en tekende er veel kerkmeubels voor de opnieuw opgebouwde kerken. In 1920 werd hij als leraar in de toegepaste kunsten aangesteld aan de Academie. In 1924 werd hij er directeur. Fonteyne manifesteerde zich vooral als etser-tekenaar. Van zijn hand zijn talrijke affiches, prentkaarten en portretten (o.a. een aantal potloodtekeningen en een profieltekening in 1912 van Streuvels, van Jozef Dochy, van Karel de Flou,...) bewaard. Hij vervaardigde ex-librissen en illustreerde talrijke boeken, o.a. van Streuvels (Het Glorierijke Licht en Morgenstond, Sint Jan, De Boomen, Vertelsels van Gokkel en Hinkel; De schoone en stichtelijke historie van Genoveva van Brabant).Zijn tekeningen zijn altijd voluit figuratief en af en toe zelfs suggestief. Bij voorkeur heeft hij in zijn tekeningen de volkse mens geportretteerd zoals hij die in het Brugge van zijn tijd kon observeren.

Gezelle, Caesar (° Brugge, 1875-10-24 - ✝ /, 1876-10-23 - ✝ ?) - Moorsele, 1939-02-11)

Vlaams dichter, priester, prozaschrijver en essayist.

Neef van Guido Gezelle en Stijn Streuvels, en een goede vriend van de jonge Streuvels. Hij volgde een priesteropleiding en studeerde Germaanse filologie aan de KUL. Van 1900 tot 1913 was hij poësisleraar in Kortrijk. In die periode schreef hij naturalistische verzen en proza en was net als zijn oom Guido een voorstander van het West-Vlaamse taalparticularisme. Hij schreef literaire bijdragen voor flamingantische tijdschriften als Ons Volk Ontwaakt en Vlaanderen en artikels in Biekorf en Dietsche Warande en Belfort. In 1919 werd hij onderpastoor te Roesbrugge; in 1921 keerde hij terug naar Ieper, waar hij godsdienstleraar werd aan de rijksmiddelbare school en geestelijk directeur van een kloostergemeenschap. Als eigenaar van het Guido Gezelle-archief was het zijn taak zijn ooms werk en leven bij het publiek bekender te maken; in het licht van deze functie stond hij in nauw overleg met Streuvels, die dan weer toezag op het drukken van het werk van Guido Gezelle. Gezondheidsproblemen dwongen hem tot vervroegde rust (1933). Als dichter bleef Caesar Gezelle in de schaduw van zijn oom, als prozaïst was hij een meester in de impressionistische schets. Aan zijn oom wijdde hij een aantal belangrijke studies, waaronder een biografie (1918).

Gezelle, Caesar (° 1875 - ✝ 1939)

Neef van Guido, en net als hij een priester-dichter, die weliswaar ook proza schreef.

Leopold Romaan Gezelle, Caesar (° 1875 - ✝ 1939)

Oomzegger van Guido Gezelle en neef van Stijn Streuvels. Na zijn priesterwijding in 1899 te Brugge en filologische studies aan de Leuvense universiteit werd hij achtereenvolgens leraar te Kortrijk, onderpastoor te Ieper en leraar aan het klein seminarie te Versailles (tijdens de Eerste Wereldoorlog). Vanaf 1919 was hij weer werkzaam in zijn eigen bisdom: eerst te Roesbrugge en ten slotte te Ieper, waar hij godsdienstleraar en geestelijk directeur van de kloostergemeenschap van de H. Familie was. Hij schreef ook proza en poëzie.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Streuvels' Volksboeken [reeks]
Streuvels, Stijn, Streuvels' Volksboeken
Deel
  • Een vroolijke knaap, Derde, herziene uitgaaf [= tweede afzonderlijke druk], Thielt, J. Lannoo, 1925, XVI + 109 + [III] p., 21 x 16,4 cm. Streuvels' Volksboeken
Björnson, Björnstjerne, Een vroolijke knaap (1919). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
Derde, herziene uitgaaf [= tweede afzonderlijke druk], Thielt, J. Lannoo, 1925, XVI + 109 + [III] p., 21 x 16,4 cm. Streuvels' Volksboeken
Björnson, Björnstjerne, Een vroolijke knaap (1919). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Druk
  • [Eerste druk], uit het Noorsch vertaald door Stijn Streuvels, Zaltbommel, Nutsuitgeverij, 1919, 99 + [I] p., 19,3 x 13,4 cm. Volksboekerij onder redactie van de Nutscommissie voor Volkslectuur, nr. 7. [o.t.: En glad gut]
  • Derde, herziene uitgaaf [= tweede afzonderlijke druk], Thielt, J. Lannoo, 1925, XVI + 109 + [III] p., 21 x 16,4 cm. Streuvels' Volksboeken
  • Derde, herziene uitgaaf [= tweede afzonderlijke druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1926], XVI + 109 + [III] p., 21 x 16,4 cm. Streuvels' Volksboeken
Björnson, Björnstjerne, Een vroolijke knaap (1919). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Reeks
  • Streuvels, Stijn, Streuvels' Volksboeken
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk