<Resultaat 296 van 2531

>

Waarde Uitgever,
Hiermede meld ik U goede ontvangst van het bedrag honorar[ium] v[an] Kerkhofblommen,[1] samen met het onderteekend contract.[2] Daarmede is deze zaak dus uit de voeten — de pres[entexemplaren] zullen wel volgen.[3]
Bij Van Speybroek zult Gij zeker geen verhoor verkrijgen voor de teekeningen,[4] nu 't was altijd goed het eens te vragen. Zoudt Gij het dan bij Juf[frouw] v[an den] Bulcke niet wagen? Ik hoorde dat zij sedert Tolstoï, een heele boel bestellingen gekregen heeft!
Zou het niet mogelijk zijn dat gij de mij toekomende ex[em]pl[aren] van de[ ]nog niet gebonden luxe-uitgaaf[5], in losse vellen aan mijn adres zoudt sturen?[6] Hetgeen gij missen kunt van de gebondene, kunt Gij dan naar mij laten zenden. Mijn deel van de losse kan ik dan laten binden als ik ze noodig heb (ik kan er nu een paar los gebruiken). Inpakking goed verzorgen a[lstublieft] Wij verrekenen dan wat er bij den binder moet betaald worden.[7]
Over het vel van den beer handel ik nooit eer de beer geschoten is.[8] Het bericht dat ik aan 't werk ben, moest hier dienst doen als reden om bezoeken af te zeggen,[9] en alzoo heeft Willem Putman het aan de pers overgebriefd.[10] Ik moet U zeggen dat Veen er eerst bij is geweest met een aanbod,[11] maar nu ben ik aan 't overleggen: of ik het werk eerst in een tijdschrift laat publiceeren, ofwel onuitgegeven in boekvorm.[12] Het zal ten ander van den aard van het werk afhangen, of ik het in België of in Holland laat uitgeven.[13] Er zijn daar een aantal dingen mede bemoeid waarmede men rekening dient te houden. We bespreken dat alles wel eens met gelegenheid.
Ik verwacht dat Gij me op de hoogte houdt van 't geen er aangaande de Gezelle-uitgaaf beslist wordt met Veen,[14] — opdat wij dan een concept-contract opmaken.
De copie van Björnson is in orde.
Hoogachtend gegroet
(paraaf Stijn Streuvels)
Het Luxe-Ex[emplaar] van "Herinn[eringen] uit het Verleden" waar Arth[ur] Deleu van Kortrijk op ingeschreven heeft, en welke inschrijving ik U overmiek, moet op mijne rekening komen — het is een ex[em]pl[aar] dat ik hem moet cadeau doen — dus genomen wordt van het deel dat aan mij toekomt.

Annotations

[1] Volgens de bepalingen in Streuvels' brief van 5 maart 1925 bedroeg Streuvels' honorarium voor Kerkhofblommen 0.30 frank per exemplaar. Voor 3000 exemplaren komt dat dus neer op 900 frank.
[2] Het gaat hier om het contract voor Kerkhofblommen. Het contract is niet bewaard gebleven in de geraadpleegde archieven.
[3] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 5 maart 1925, waarin bepaald werd dat er van de 100 presentexemplaren 10 aan Caesar Gezelle zouden gezonden worden en 90 aan Streuvels.
[4] Lannoo en Streuvels zochten nog steeds een illustrator voor de herdruk van Een vroolijke knaap van Björnson. Uit de brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 5 maart 1925 was gebleken dat Jules Fonteyne de illustraties niet kon bezorgen. In zijn — verloren gegane — retourbrief stelde Joris Lannoo waarschijnlijk voor om Speybrouck voor de illustratie aan te spreken.
[5] Het gaat hier om de 25 luxe-exemplaren van Herinneringen uit het verleden.
[6] Waarschijnlijk heeft Lannoo in zijn — verloren gegane — retourbrief gereageerd op Streuvels' vraag hoe het nu zat met de verdeling van de gebonden exemplaren. Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 5 maart 1925.
[7] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 22 februari 1925: De kosten van binden worden natuurlijk door ons beiden, elk voor de helft, verdeeld.
[8] Reactie op Lannoos vraag in zijn brief aan Streuvels van 4 maart 1925. Het gaat hier om De teleurgang van den Waterhoek.
[9] Het was algemeen bekend dat Streuvels niet altijd even gesteld was op bezoek. Er komen veel vreemde bezoekers naar Het Lijsternest. De enen worden ontvangen, de anderen krijgen te horen dat Streuvels afwezig is. Hij wil met rust gelaten worden. Hoe zou hij anders kunnen schrijven?, aldus Demedts. André Demedts, Streuvels. Een terugblik op leven en werk, p. 184
[10] Cf. de brief van Emmanuel De Bom aan Stijn Streuvels van 3 maart 1925: 'k Stuurde u dat knipsel maar, niet omdat ik er zoo veel belang aan hechtte, maar om u te laten hooren, dat heel de wereld met uwen Teleurgang bezig was. 'k Wilde ook niet, dat ge zoudt denken, dat ik dat heb uitgebazuind. Gelukkig laat ge u door lawaai noch stilzwijgen beroeren. Ik verwacht veel van uw boek — vooral omdat ik me zoo levendig den Waterhoek herinner, en dat dit onderwerp uit uw Groeikracht-tijd dagteekent. Het is een belofte voor groot-geziene werkelijkheid, buiten al de vooropgezetheid van 't intellectualisme, waar ze nu allemaal meê schermen. Uw herinneringen uit Veurne-Ambacht gaven me daar al een aanvoeling van. Daar moet ge u weer geheel op dreef in voelen. Het doet me geweldig veel plezier, dat ge er zoo in opgaat. Daarom ook vond ik dat bericht van 'n "nationalistischen roman in 3 deelen" weer zoo'n vervelend dik woord — maar als Putman, die put van gewauwel, het heeft uitgevonden, laat het dan maar gaan... Ge denkt toch niet, dat ik 't bekend maken van uw plan uit den booze vind ? Brief in Letterenhuis, B 708/B
Ook Abramsz deed, in een brief van 12 maart 1925, zijn zeg over de zaak: Ja, met die persmenschen moet men voorzichtig zijn. Brief in Letterenhuis, S 935/B2/Veen
[11] Cf. Lannoos opmerking in zijn brief aan Streuvels van 4 maart 1925, dat hij zich aanbevolen houdt om het werk uit te geven.
[12] Streuvels zou er uiteindelijk voor opteren om het werk eerst in een tijdschrift te laten verschijnen, en wel in De Gids, LXXXXI, 1927, deel 1, pp. 64-118, 153-181, 316-342; deel 2, pp. 1-43, 137-179, 285-316; deel 3, pp. 1-63 (januari-juli). R. Roemans en H. Van Assche, Bibliografie van Stijn Streuvels, p. 191
[13] Van De teleurgang van den Waterhoek bestaan er ook exemplaren met uitgeversadres: Amsterdam, L.J. Veen, s.d.
[14] Lannoo trachtte met de firma Veen in Amsterdam een akkoord uit te werken omtrent het drukken van alle exemplaren van de tien delen van de Gezelle-uitgave.

Register

Naam - persoon

Deleu, Arthur (° Kortrijk, 1884-03-06 - ✝ 1966-10-04)

Gewaardeerd neo-impressionistisch kunstschilder en tekenaar van landschappen met sobere trekken. Deleu werkte als ontwerper van meubels en binnenhuisversiering in het meubelbedrijf van zijn zwager Jozef De Coene, dat in 1925 zijn 25-jarig bestaan vierde. Hij was één van Streuvels' Kortrijkse vrienden-artiesten-kunstminnaars, tot welke groep eveneens behoorden: Emmanuel en Jozef Viérin, Jozef en Adolf De Coene, Victor en Richard Acke, Karel Noppe, Victor Veroughstraete, Jozef Laigneil, Modest Huys en Gustaaf Desmet. Op 26 augustus 1924 vertrok Streuvels samen met Jozef De Coene ('de Grote'), Albert Saverys ('de Gladde') en Arthur Deleu ('de Kleine') om een boottocht met de tot jacht omgebouwde motorboot 't Haantje te maken op de West- en Oost-Vlaamse rivieren en kanalen. In Op de Vlaamsche Binnenwateren (november 1925) heeft Streuvels het verslag van die reis gepubliceerd.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Putman, Willem (° Waregem, 1900-06-07 - ✝ Brugge, 1954-09-03)

Vlaams schrijver, zoon van de boekhandelaar en toneelschrijver en -uitgever Palmer Putman. Toneelauteur.

Hij werd beschouwd als een vroegrijp genie en ontpopte zich tot een modieus veelschrijver. Hij schreef toneelstukken, werd theatercorrespondent voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant, debuteerde als romancier en publiceerde twee bundels theaterkritiek. Beroepshalve werkte hij van 1922 tot 1926 als ambtenaar, meer bepaald als vertaler, bij het ministerie van justitie, en van 1926 tot 1944 als rijksinspecteur van de openbare bibliotheken in de provincie West-Vlaanderen. Volgens Robert Verschuere had Streuvels 'aanvankelijk een grote waardering voor de schrijver Willem. Alhoewel letterkundig begaafd [...] was Willem vooral op muzikaal gebied zeer begaafd. Het was een veelzijdig talent, een fijnzinnig artiest als romancier en toneel-schrijver. Streuvels beweerde dat Willem op tienjarige leeftijd grote stukken speelde van wereldberoemde meesters.'

Putman, Willem (° 1900 - ✝ 1954)

Letterkundige. Aanvankelijk schreef hij toneel onder het pseudoniem 'Willem Hegeling'. 1922 1926 was hij ambtenaar bij het ministerie van Justitie, 1926 1944 rijksinspecteur van de openbare bibliotheken in West-Vlaanderen. Intussen was hij ook dramaturg en theatercorrespondent voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Tot zijn voornaamste werken uit die periode horen het realistische Het oordeel van Olga (1920) en de impressionistisch-romantische drama's Het stille huis (1921) en Mama's kind (1923). Van belang voor de geschiedenis van het Vlaamse toneel in het interbellum is zijn Tooneeldagboek 1926-1938 (1939).

Speybrouck, Jozef (° Kortrijk, 1891-05-11 - ✝ Kortrijk, 1956-08-23)

Graficus-tekenaar.

Leerling aan de Academie van Kortrijk en leraar aan de St. Lucasschool te Kortrijk. Hij produceerde vooral godsdienstige werken. Vanaf 1921 ontstond er een nauwe samenwerking tussen Lannoo en Speybrouck. In datzelfde jaar heeft Speybrouck de uitgeverij Lannoo uitstekend gevisualiseerd in Vlaamse symbolen. Maar zijn grafisch oeuvre is uiteindelijk vergleden tot een stereotiepe verheerlijking van land en volk.

Vandenbulcke, Godelieve

Verzorgde de tekeningen van Vertellingen van Tolstoï. Werkte bij Jules Fonteyne. Geen verdere biografische gegevens gevonden.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Tolstoi, Lev, Vertellingen van Tolstoï (1902). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Tweede druk], Thielt, J. Lannoo, 1924, 149 + [III] p., 20,7 x 16 cm, Streuvels' Volksboeken.
Tolstoi, Lev, Vertellingen van Tolstoï (1902). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Druk
  • [Eerste druk], Maldeghem, Victor Delille, 1902, 219 + [III] p., 17,3 x 13,2 cm, Duimpjesuitgave, 30e boekdeel.
  • [Tweede druk], Thielt, J. Lannoo, 1924, 149 + [III] p., 20,7 x 16 cm, Streuvels' Volksboeken.
  • [Tweede druk], Amsterdam, Uitgave L.J. Veen, [1925], 149 + [III] p., 20,7 x 16 cm, Streuvels' Volksboeken.
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk
Björnson, Björnstjerne, Een vroolijke knaap (1919). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
Derde, herziene uitgaaf [= tweede afzonderlijke druk], Thielt, J. Lannoo, 1925, XVI + 109 + [III] p., 21 x 16,4 cm. Streuvels' Volksboeken
Björnson, Björnstjerne, Een vroolijke knaap (1919). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Druk
  • [Eerste druk], uit het Noorsch vertaald door Stijn Streuvels, Zaltbommel, Nutsuitgeverij, 1919, 99 + [I] p., 19,3 x 13,4 cm. Volksboekerij onder redactie van de Nutscommissie voor Volkslectuur, nr. 7. [o.t.: En glad gut]
  • Derde, herziene uitgaaf [= tweede afzonderlijke druk], Thielt, J. Lannoo, 1925, XVI + 109 + [III] p., 21 x 16,4 cm. Streuvels' Volksboeken
  • Derde, herziene uitgaaf [= tweede afzonderlijke druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1926], XVI + 109 + [III] p., 21 x 16,4 cm. Streuvels' Volksboeken
Streuvels, Stijn, De teleurgang van den Waterhoek (1927). [roman]
[Eerste druk], Brugge, Excelsior, 1927, 297 + [VII] p., 21,8 x 17,3 cm.
Extra info:
Met een portret van Stijn Streuvels. Colofon: 'Deze uitgave werd gezet uit de Garamond letter, corps 12 en gedrukt op de persen der Drukkerij "Excelsior" te Brugge, den 1en November van 't jaar 1927. Paul Lateur teekende den omslag. Er werden 30 exemplaren gedrukt op Hollandsch Van Gelder papier genummerd van 1 tot 30; 14 exemplaren op Van Gelder "Antique" genummerd van I tot XIV en 6 exemplaren op Van Gelder "Ossekop" genummerd van A tot F.'
Streuvels, Stijn, De teleurgang van den Waterhoek (1927).
Voorpublicatie
  • De teleurgang van den Waterhoek verscheen in 1927 als voordruk in 7 afleveringen van de 91ste jaargang van het tijdschrift De Gids, uitgegeven bij P.N. van Kampen & Zoon te Amsterdam.
    Afleveringen:
    • Eerste hoofdstuk, dl. I (januari), p. [64]-118.
    • Tweede hoofdstuk, dl. II (februari), p. [153]-181; dl. III (maart), blz. [316]-342.
    • Derde hoofdstuk, dl. IV (april), p. [1]-43.
    • Vierde hoofdstuk, dl. V (mei), p. [137]-179.
    • Vijfde hoofdstuk, dl. VI (juni), p. [285]-316.
    • Zesde hoofdstuk, dl. [VII] (juli), p. [1]-63.
Druk
  • [Eerste druk], Brugge, Excelsior, 1927, 297 + [VII] p., 21,8 x 17,3 cm.
  • Tweede herziene druk, Antwerpen, N.V. Standaard-Boekhandel, 1939, 321 + [III] p., 19,3 x 12,6 cm.
  • Derde druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. LANNOO; Antwerpen, N.V. Standaard-Boekhandel, [1942], 317 + [III] p., 20,8 x 15,5 cm. Lijsternestreeks nr. 21.
  • Vierde druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. LANNOO; Antwerpen, N.V. Standaard-Boekhandel, [1944], 317 + [III] p., 19 x 13,5 cm.
  • [Vijfde druk], [1955], In Stijn Streuvels' Volledige werken, deel XII, p. 7-300, Kortrijk, 't Leieschip.
  • Zesde druk, Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1964], 305 + [III] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Zevende druk, Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 307 + [I] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Achtste druk, Brugge - Utrecht, Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1971], 307 + [I] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Negende druk, Brugge - Utrecht, Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1971], 307 + [I] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • [Tiende druk], in: Volledig werk. Deel III. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 797-1055.
  • [Elfde druk] = Tiende druk, Brugge, Uitgeverij Orion, [1976], 307 + [I] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • [Twaalfde druk] = Elfde druk, Nijmegen, Gottmer; Brugge, Orion, [1978], 307 + [I] p., 18,6 x 12,9 cm.
  • [Dertiende druk] = Twaalfde druk, Beveren, Orbis en Orion, [1982], 307 + [I] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Antwerpen/Amsterdam, Manteau, [1987], 294 + [II] p., 20 x 12,5 cm.
Digitaal
  • Amsterdam: Amsterdam University Press/KANTL, 2000. Elektronisch-kritische editie/electronic-critical edition. Ed. Marcel De Smedt & Edward Vanhoutte. ISBN: 90-5356-441-1 (CD-ROM).
Streuvels, Stijn, De teleurgang van den Waterhoek (1927). [roman]
De teleurgang van den Waterhoek verscheen in 1927 als voordruk in 7 afleveringen van de 91ste jaargang van het tijdschrift De Gids, uitgegeven bij P.N. van Kampen & Zoon te Amsterdam.
Afleveringen:
  • Eerste hoofdstuk, dl. I (januari), p. [64]-118.
  • Tweede hoofdstuk, dl. II (februari), p. [153]-181; dl. III (maart), blz. [316]-342.
  • Derde hoofdstuk, dl. IV (april), p. [1]-43.
  • Vierde hoofdstuk, dl. V (mei), p. [137]-179.
  • Vijfde hoofdstuk, dl. VI (juni), p. [285]-316.
  • Zesde hoofdstuk, dl. [VII] (juli), p. [1]-63.
Streuvels, Stijn, De teleurgang van den Waterhoek (1927).
Voorpublicatie
  • De teleurgang van den Waterhoek verscheen in 1927 als voordruk in 7 afleveringen van de 91ste jaargang van het tijdschrift De Gids, uitgegeven bij P.N. van Kampen & Zoon te Amsterdam.
    Afleveringen:
    • Eerste hoofdstuk, dl. I (januari), p. [64]-118.
    • Tweede hoofdstuk, dl. II (februari), p. [153]-181; dl. III (maart), blz. [316]-342.
    • Derde hoofdstuk, dl. IV (april), p. [1]-43.
    • Vierde hoofdstuk, dl. V (mei), p. [137]-179.
    • Vijfde hoofdstuk, dl. VI (juni), p. [285]-316.
    • Zesde hoofdstuk, dl. [VII] (juli), p. [1]-63.
Druk
  • [Eerste druk], Brugge, Excelsior, 1927, 297 + [VII] p., 21,8 x 17,3 cm.
  • Tweede herziene druk, Antwerpen, N.V. Standaard-Boekhandel, 1939, 321 + [III] p., 19,3 x 12,6 cm.
  • Derde druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. LANNOO; Antwerpen, N.V. Standaard-Boekhandel, [1942], 317 + [III] p., 20,8 x 15,5 cm. Lijsternestreeks nr. 21.
  • Vierde druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. LANNOO; Antwerpen, N.V. Standaard-Boekhandel, [1944], 317 + [III] p., 19 x 13,5 cm.
  • [Vijfde druk], [1955], In Stijn Streuvels' Volledige werken, deel XII, p. 7-300, Kortrijk, 't Leieschip.
  • Zesde druk, Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1964], 305 + [III] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Zevende druk, Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 307 + [I] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Achtste druk, Brugge - Utrecht, Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1971], 307 + [I] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Negende druk, Brugge - Utrecht, Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1971], 307 + [I] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • [Tiende druk], in: Volledig werk. Deel III. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 797-1055.
  • [Elfde druk] = Tiende druk, Brugge, Uitgeverij Orion, [1976], 307 + [I] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • [Twaalfde druk] = Elfde druk, Nijmegen, Gottmer; Brugge, Orion, [1978], 307 + [I] p., 18,6 x 12,9 cm.
  • [Dertiende druk] = Twaalfde druk, Beveren, Orbis en Orion, [1982], 307 + [I] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Antwerpen/Amsterdam, Manteau, [1987], 294 + [II] p., 20 x 12,5 cm.
Digitaal
  • Amsterdam: Amsterdam University Press/KANTL, 2000. Elektronisch-kritische editie/electronic-critical edition. Ed. Marcel De Smedt & Edward Vanhoutte. ISBN: 90-5356-441-1 (CD-ROM).